Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tízszer-huszonötször több gyermeket bántalmazhatnak itthon, mint ahány esetre fény derül

Ez a cikk több mint 3 éves.

Itthon tízszer-huszonötször több áldozata lehet a gyermekbántalmazásnak, mint amennyire fény derül, az UNICEF adatai szerint a koronavírus járvány alatt ráadásul globálisan 30 százalékkal nőhetett ezenek az eseteknek, írja a Népszava.

Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója arról beszélt a Gyermekek Világnapja alkalmából rendezett tegnapi online sajtótájékoztatón: a világon minden évben egymilliárd gyermeket ér bántalmazás, de a jelenlegi megnövekedett esetszámban szerepe van a járvány okozta bezártságnak és az egzisztenciális válságnak, amely növeli az agressziót. Az UNICEF 140 millió gyermek családjáról tudja, hogy mélyszegénységbe süllyedt a vírus miatt, 463 millió gyereknek pedig egyáltalán nem volt hozzáférése a digitális oktatáshoz.

Ahogyan arra a Mércén már mi is felhívtuk a figyelmet: a világszerte életbe lépett kijárási korlátozások és tilalmak eredményeképpen megugrott a családon belüli erőszak eseteinek száma, márciusban csak Magyarországon az átlagosnál másfélszer több eset történt.

A magyarországi gyermekbántalmazási helyzettel kapcsolatban a lapnak Szlankó Viola, az UNICEF Magyarország Gyermekjogi szakértője számolt be: szerinte az országban a gyermekek tíz százaléka veszélyeztetett valamilyen módon – ez 170 ezer gyermeket jelent, akiknek veszélyben van a fizikai/lelki/mentális egészséges fejlődése. Gyermekbántalmazásban közülük nem mindenki érintett, a gyermekvédelmi szakszolgálatok 2019-ben 7-8000-re becsülték az áldozatok számát, ám a szakértők nem szívesen mondanak számokat a magas látencia miatt.

„Az érzelmi bántalmazás fogalmát sokan ráadásul nem is értik, a megszégyenítés, megalázás, a méltóság megtiprása tartozik ide. Felnőtt-felnőtt kapcsolatban ezt felismerjük, de a gyerekek-felnőtt relációban ez nem mindig sikerül”

-nyilatkozta Szlankó.

Szerinte jogszabályi szinten kiváló a hazai gyermekvédelmi rendszer, a probléma nem is ezzel, hanem az alkalmazással van: „Nagyon jók a hazai gyermekvédelmi szakemberek, de még mindig kevés erőforrást rendel a mindenkori kormányzat a törvény betartatása mellé”, tette hozzá.

A sajtótájékoztatón kiderült: az öt év alatti gyerekek 91 százaléka olyan országokban él, ahol az otthoni testi fenyítés nem jogellenes és eddig csupán 60 ország fogadott el olyan jogszabályt, amely a testi fenyítés minden formáját megtiltja a családon belül.

A 2 és 5 év közötti gyermekek 75 százalékát szülő vagy gondviselő rendszeresen fegyelmezi erőszakkal, a diákok több, mint egyharmada volt már iskolai erőszak áldozata a 13-15 éves korosztályban, 10-ből 9 szexuális zaklatást elszenvedett serdülő lány esetében pedig közeli ismerős volt az elkövető.

Az ENSZ gyermekjogi egyezményét mint egy 10 év előkészítő munka után, 1989. november 20-án fogadták el: az egyezmény összefoglalja azoknak a jogoknak a minimumát, amelyeket minden államnak biztosítania kell a gyermekek számára, így a gyermekek életben maradását, fejlődését, védelmét és a társadalomban való részvételét biztosító jogokat. Jelenleg a világ 196 országában garantálja a gyerekek alapvető jogait, máig a legszélesebb körben elfogadott nemzetközi emberi jogi dokumentum.