Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ingyenes internet a középiskolásoknak: egy lépés a jó irányba, de még mindig nem elegendő

Ez a cikk több mint 3 éves.

Orbán Viktor szombat délelőtt ismét Facebook videóban jelentett be egy friss kormányrendeletet, melynek lényege, hogy a digitális oktatásban résztvevő középiskolás diákok 30 napig ingyenesen férhetnek hozzá az internethez.

„A digitális oktatással érintett családokat segítő intézkedésekről” című rendelet arról határoz, hogy „a helyhez kötött internet hozzáférési szolgáltatás 30 napra ingyenesen vehető igénybe a köznevelésben és a szakképzésben, nappali rendszerű nevelés-oktatásban és szakmai oktatásban elrendelt tantermen kívüli digitális munkarendben működő középfokú iskolával fennálló jogviszonyra tekintettel.”

„Ez magyarul annyit jelent, hogy akik digitális oktatásban vesznek részt és ezért internetet használnak, erre az időszakra ingyen használhatják az internetet” – foglalta össze a lényeget a miniszterelnök.

A videóból az nem derült ki, hogy mikortól kezdődik ez a 30 napos időszak, sem pedig az, hogy hogyan lehet igényelni az ingyenes hozzáférést. Orbán a videóban megemlíti, hogy a döntéssel kapcsolatban majd „lesz egy vita” az érintett cégekkel, de „most fontos, hogy a családok ezt a segítséget megkapják”. Az nem világos, hogy a kormány a rendelet meghozása és kihirdetése előtt kommunikált-e az internetszolgáltató cégekkel róla, vagy az Orbán által megjósolt vita abból fakad-e majd, hogy a cégekkel nem történt előzetes egyeztetés a lépésről.

Kérdéseinkkel megkerestük a Telekomot, a Vodafone-t és a Digit, amennyiben válaszolnak, rögtön frissítjük cikkünket.

Már a tavaszi lezárások idején is sok jelzés érkezett arról, hogy számos háztartásban egyszerűen nem állnak rendelkezésre a megfelelő eszközök és körülmények a digitális oktatásban való érdemi részvételhez. A Klebelsberg Központ áprilisi számításai szerint nagyjából 40 ezer diák maradt ki a digitális oktatásból, miután otthon nem voltak meg a megfelelő eszközeik – számítógép vagy tablet – az interneten tartott órákon való részvételhez. A jelentés szerint azonban sokaknál még az internet sincs bekötve, azaz az ingyenes hozzáférés az ő problémájukat biztosan nem oldja meg.

A borsodi falvakban élő, hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó InDaHouse Egyesület a Mérce kérdésére reagálva a friss rendeletet egyrészt üdvözölte, másrészt azonban kevesellte, mivel az igazán rossz helyzetben lévőkön valójában nem fog a döntés segíteni. Ugyanis például ott, ahol az InDaHouse egyéni és csoportos fejlesztő foglalkozásokat tart hátrányos helyzetű gyerekeknek, annyira rossz az internet minősége, hogy ha kicsit rosszabbra fordul az időjárás, már nem működik egyáltalán.

Mostanra az InDaHouse is teljesen átállt a digitális oktatásra, azonban ahhoz, hogy négy különböző Zoom beszélgetést tudjanak egyszerre futtatni (ami azt jelenti, hogy mindössze négy gyereknek tarthatnak egyszerre foglalkozást), havi 30 ezer forintot kell az internetre költeniük. Ebből a sima vezetékes szolgáltatás csupán 7000 forint, a fennmaradó összeg a megvásárolt plusz SIM-kártyák adatszolgáltatására megy – amikre azért van szükség, mert csak így elfogadható az internet minősége.

A térségben egyébként sok családnak nemhogy olyan eszköze nincs, amin a gyerekek részt tudnának venni az oktatásban, de be sincs kötve az internet. Számos család, akiknek a gyerekei részt vesznek az InDaHouse foglalkoztatásain, az egyesület révén tudott csak megfelelő eszközökhöz jutni – pedig ahogy azt Benkő kiemeli, a szervezet csak maroknyi családdal foglalkozik. Emellett pedig a vezetékes internetet kisebb, helyi szolgáltatók biztosítják a környéken – kérdés, hogy az ilyen szolgáltatók hogyan tudják majd teljesíteni a rendeletet.

Benkő szerint, bár a most bejelentett rendelet is nagyon jó, ami „igazán fontos lenne, hogy legyen elérhető olcsó, jó minőségű internet mindenhol.”

Amit a kormányrendelet szintén nem érint, az a digitális oktatásra áttért általános iskolák helyzete: az ingyenes internethozzáférés csak a középfokú intézményekre vonatkozik, pedig már számos általános iskolának is be kellett zárnia a fertőzés mértéke miatt, valamint Kásler Miklós EMMI miniszter a Magyar Nemzetnek adott szombat reggeli interjújában arról beszélt, hogy „ha úgy hozza a kényszer”, akkor az általános iskolák felső tagozatán is elrendelik a tantermen kívüli oktatást.

Ahogy arra egyébként a Párbeszéd Magyarországért közleménye felhívja a figyelmet, ez is egy olyan rendelet, amelyet az ellenzék jóval korábban javasolt már: Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd frakcióvezető-helyettese még július 7-én nyújtott be egy törvényjavaslatot arról, hogy legyen minden háztartás számára ingyenesen elérhető egy olyan szélessávú vezetékes, vagy vezeték nélküli internetkapcsolat, amely alkalmas otthoni munkavégzésre és tanulásra egyaránt. A párbeszédes javaslat a szolgáltatók számára adókedvezményt biztosított volna az ingyenes csomagok arányában. A fideszes többségű Gazdasági bizottság azonban októberben még nem támogatta a javaslatot.

Frissítés 2020.11.14. 13:10

A Magyar Telekom válaszolt a megkeresésünkre, a cég szerint mivel a téma a nemzeti konzultáció kérdései között is szerepelt, így folytattak már egyeztetéseket a kormánnyal róla. „Mivel sok tekintetben rendkívüli helyzet van, számunkra most az az elsődleges, hogy a kormányrendeletnek eleget tegyünk és az ügyfeleink számára gyors és kényelmes folyamatot alakítsunk ki” – áll a közleményben.

A Telekom ügyfelei az alábbiak szerint igényelhetik a kedvezményt:

„Az ingyenes internetre jogosult Telekom ügyfelek a Telekom honlapján (www.telekom.hu), a Flip ügyfelek a Flip honlapján (www.flip.hu) jelezhetik igényüket a 30 nap ingyenes internet szolgáltatásra november 18. és 27. között. Az igény feladásához Telekom ügyfél esetén egy számlára (a számla bal felső részében található MT ügyfélazonosítóra és folyószámlaszámra), Flip ügyfél esetén szintén egy számlára (a számla jobb felső részében található ügyfélazonosítóra és folyószámlaszámra), valamint az oktatási jogviszonyt bizonyító ún. oktatási azonosítóra lesz szükség.  A 30 nap díjmentesség az ügyfelek decemberben kézhez kapott számláján jelenik meg. A 30 napos ingyenességet az integrált csomagot használó ügyfeleink is igénybe tudják venni, mert a számlán az 5% ÁFA-tartalommal bíró internetszolgáltatás eleve külön tételként jelenik meg.”

Frissítés 2020.11.14. 14:30

A Vodafone is válaszolt a megkeresésünkre, alább olvasható a teljes közlemény:

„A Vodafone Magyarország sajtóosztályán elmondták, hogy a szolgáltató továbbra is a kormánnyal szorosan együttműködve alakítja ki az oktatást, a lakosságot és a vállalkozásokat támogató lépéseit a koronavírus második hulláma alatt.

Ennek részeként a szolgáltató adathasználat nélkül teszi elérhetővé a legfontosabb oktatási oldalakat, hogy a digitális oktatásra átállt diákokat és tanárokat ezzel is segítse. Ezen felül a kormány intézkedése folytán a helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás 30 napra ingyenesen vehető igénybe, ennek megfelelően a szolgáltató a vezetékes internetet használó ügyfelei közül a középfokú oktatásban résztvevő diákok, szüleik és az ilyen diákokat oktató pedagógusok részére a december hónapban kibocsátásra kerülő számlában 1 havi internet hozzáférési szolgáltatás előfizetési díját egy előfizetési cím tekintetében jóváírja. Az érintett előfizetők igényüket a szolgáltatónál jelezhetik. A további részletek a szolgáltató honlapján lesznek elérhetőek.

A Vodafone Magyarország továbbra is folyamatosan azon dolgozik, hogy intézkedései révén segítse az országot a jelenlegi, kihívásokkal teli időszakban.”

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher