Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Frissítve: a civilek szerint megakadályozták, hogy benzinkút épüljön az erdő helyére Alsóörsön, a polgármester szerint nem ez történt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Alsóörsön szeptember 15-én döntött arról a képviselőtestület, hogy a településen új üzemanyagtöltő állomás létesüljön. Az Összefogás a Balatonért civil szervezet még a testület ülése előtt kifogást emelt a tervvel szemben, mivel

a benzinkút olyan helyrajzi számon épülne, amely a település szerkezeti terve szerint védelmi célú erdő területén található.

Az „Alsóörs a mi falunk” Facebook csoportban közzétett bejegyzés szerint azonban a tiltakozás legalább részben elérte mostanra a célját, ugyanis Hebling Zsolt polgármester ígéretet tett arra, hogy a folyamat során a helyiek véleménye hivatalosan is ki lesz kérve, és ha a többség ellenzi a benzinkút létesítését, akkor az nem fog megvalósulni. A bejegyzés állításaival kapcsolatban a polgármestert is megkerestük, válaszát a cikk megjelenése után kaptuk meg, ez lentebb olvasható.

A benzinkúttal kapcsolatos problémákat az Összefogás a Balatonért eredeti tiltakozó levele úgy foglalja össze, hogy az erdősáv megszűnésével tovább növekedne a kemping, a vasút és a 71. sz. út forgalma miatt keltett zajhatás a településrészen, valamint a zöld területek csökkenése önmagában kedvezőtlen környezeti hatással járna. A szervezet azt szerette volna elérni, hogy a képviselőtestület vonja vissza a terület értékesítésére adott felhatalmazását szeptember 15-i ülésén, azonban ez akkor nem történt meg.

Az Összefogás a Balatonért továbbá felháborodásának adott hangot, amiért „ilyen horderejű döntés megszületése előtt nem készült környezeti- és hatástanulmány”, valamint, hogy „egy légből kapott üzleti elképzelés alapján hoz Alsóörs önkormányzatának képviselőtestülete a Balaton zöld környezetét és a helyi tulajdonosokat hátrányosan érintő döntést.”

Az ügyben végül petíció is indult, melyet 1237-en írtak alá. A petíció követelései közt szerepel, hogy

a lakosság véleményének előzetes megkérdezése nélkül a polgármester ne járuljon hozzá a 969-es helyrajzi számon, Alsóörs vadtelepi üdülőövezete felett található védelmi erdő területének átminősítéséhez, „mely az erdő elpusztításával tenné lehetővé benzinkút és autómosó létesítését.”

Az aláírók szerint számos indok szól az új benzinkút létesítése ellen:

  • A tervezett beruházás letarolna egy több mint 5000 m2-es, védelmi célú, zárt lombkoronájú erdőterületet, valódi környezeti állapotfelmérés nélkül,
  • a létesítési hely lakóházak és üdülőövezet közvetlen közelében helyezkedne el,
  • a jelenlegi fás erdős állapot megszűnésével jelentősen nőne a környezet terhelése, a levegő-, a talaj-, a vizek- a zaj és az éjszakai fényszennyezés tekintetében,
  • a terület fokozatosan felépült élővilága gyakorlatilag megsemmisülne,
  • a korábbi állapothoz képest a működő benzinkúton jóval több, jelentős részben veszélyes hulladék keletkezne,
  • a projekt gazdaságilag átgondolatlan és megalapozatlan, a legközelebbi benzinkutak 6, illetve 7,5 km-re találhatók, de 15 km-es távolságon belül összesen 10 töltőállomás érhető el,
  • az eljárás gyorsítása érdekében a képviselő testület kiemelt beruházássá nyilvánította ezt a teljesen szükségtelen beépítési tervet, a lakosság megkérdezése nélkül.

A petíció 1167 aláírással október 22-én a polgármester részére átadásra került, melyre a 2019-ben fideszes támogatással újraválasztott Hebling Zsolt most adott választ. A polgármester bejelentését röviden ismertető poszt az „Alsóörs a mi falunk” csoportban kifejezi a tiltakozó civilek örömét, hogy a polgármester „belátta, ezt a 2020. februártól szeptemberig érdemi módon nem kommunikált, környezetet romboló és szennyező beruházás-tervet, mely a környékbeliek életét nagymértékben, negatív irányba befolyásolná, nem lehet a továbbiakban „erőből”, pusztán hatalmi pozícióból, az érintettek véleményének kikérése nélkül végig vinni.”

Nem ez az első hasonló civil siker a környezetvédelem terén az utóbbi hónapokban: a legnagyobb visszhangot keltő tiltakozás a tatai Öreg-tó partján épülő szálloda ügyében indult, itt a civilek a sok nehézség ellenére elérték, hogy népszavazás indulhasson a kérdésben. De a tataiak mellett például Csopakon az Összefogás a Balatonért ért el nemrég sikert, amikor megakadályozta, hogy apartmanhotel épüljön az erdő helyén.

A hasonló ügyek miatt októberben 73 országos és helyi civil szervezet és mozgalom fogott össze azért, hogy a kormány határozottan és következetesen tartsa be a környezetvédelmi előírásokat és szabályokat Magyarország összes, védett tavával és tópartjával kapcsolatban. A szervezetek ezt közös nyilatkozatban követelték a kormánytól, az aláírók között szerepelt az Extinction Rebellion Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a magyar WWF, a Védegylet, az Ökotárs, az aHang platform alapítványa, a Ligetvédők, a Civil Kollégium Alapítvány, az Összefogás a Balatonért, a Stop Avalon Tata! és az Összefogás a Velencei-tóért Facebook-csoportok, a budapesti StadiOFF csoport, a csopaki Nők a Balatonért, a pécsi Zöld Kör és a miskolci Zöld Kapcsolat is.

Frissítés 2020.11.14. 18:08

Hebling Zsolt polgármester elküldte szerkesztőségünknek a reakcióját.

Válaszában a polgármester arról ír, hogy „a témával kapcsolatosan a rendezési terv vizsgálata során fogom kikérni a helyiek véleményét, mint mindig, amely megfelel a központi és helyi szabályoknak. A jelzett petíció is félrevezető és hamis állítások alapján lett összegyűjtve egy elektronikus felületen, amely nem hiteles, nem hivatalos: miszerint a beruházás több mint 5000 m2 zárt lombkoronájú erdőterületet tarolna le. Ez nem igaz.”

A polgármester elmondta, a képviselőtestület szeptember 15-i ülésén az egész ügy előzményét és folyamatát ismertette, amiből már látszott, hogy az eljárás menetéhez hozzátartozik, hogy a helyiek véleményét ki kell kérni, amelyet Hebling szerint mindig megtettek korábban is. „Tehát szó sincs arról, hogy valamit is beláttam volna, nem volt mit, ami egyértelmű. Egyébként a teljes képviselő-testület egyhangúlag támogatja továbbra is a falu érdekét szolgáló, nem zavaró beruházást” – írja a polgármester.

Hebling egy csütörtöki videóban arról beszélt, hogy a benzinkút ellen tiltakozó civilek „félrevezették a közvéleményt”, ezt alább lehet megtekinteni: