Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Összefogtak, közös nyilatkozatban lépnek fel vizeink védelméért a helyi civil szervezetek és a zöldek

Ez a cikk több mint 3 éves.

Hetvenhárom országos és helyi civil szerveződés, mozgalom adott ki közös nyilatkozatot ma, amelyben arra hívják fel a kormányt, határozottan és következetesen tartsa be a környezetvédelmi előírásokat és szabályokat Magyarország összes, védett tavával és tópartjával kapcsolatban.

Az utóbbi hónapokban a Balaton, a Velencei-tó, a tatai Öreg-tó és a Fertő-tó a Duna körüli, immár elviselhetetlen mértéket öltő, gyakran kormányzati hátszéllel megvalósuló magán építkezési beruházások és mindenféle más beavatkozás kapcsán a nyilatkozat leszögezi, Magyarországon az Alaptörvény védi és garantálja a tájvédelmi körzetek, a Natura 2000 védettség és a vízi madárvilágot is óvó Ramsari egyezmény kritériumait, amelyeket a mindenkori kormánynak ezért jogszerű kötelessége betartani és betartatni.

Az aláírók között az Extinction Rebellion Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a magyar WWF, a Védegylet, az Ökotárs, az aHang platform alapítványa, a Ligetvédők, a Civil Kollégium Alapítvány, az Összefogás a Balatonért, a Stop Avalon Tata! és az Összefogás a Velencei-tóért Facebook-csoportok, a budapesti StadiOFF csoport, a csopaki Nők a Balatonért, a pécsi Zöld Kör és a miskolci Zöld Kapcsolat is megtalálható.

Közös közleményükben hangsúlyozták,

A Balaton, a Fertő tó, a Tatai Öreg-tó és a Velencei-tó jelenleg veszélyben vannak. A tavaknál olyan beruházásokat terveznek, amelyek szembe mennek az állam Alaptörvényben rögzített kötelességével. A beruházások kizárólag szűk gazdasági érdekkörök rövid távú gazdasági érdekeit helyezik előtérbe és nem felelnek meg a fenntarthatóság alapelveinek, illetve a jövő generációi felé tanúsítandó felelős gazdálkodásnak.”

Éppen ezért az összes aláíró szervezet közösen és konkrétan azt kéri a kormánytól, minden környezetvédelmi előírásokba ütköző beruházást és beruházási tervet a lehető leghamarabb állítsanak le.

A kezdeményezéshez csatlakozó Összefogás a Balatonért Facebook-oldalán kiemelte, a nyilatkozat a most induló, több helyen erősödő és néhány helyen, így Csopakon és Pilismaróton már komoly sikereket is arató helyi civil szerveződések immár országosan, egységben, így jelentősebb erőt képviselve próbálnak a hatalomra nyomást gyakorolni.

Az elmúlt években számos, egymást követő hír jelent meg a Balaton rohamos mértékű beépítéséről és arról, hogy az új panziók, szállodák és Tiborcz Istvánékhoz köthető jachtkikötők nemcsak a helyieket szorítják ki saját tópartjaikról, de komoly zavart, károkat is okoznak a helyi élővilágnak, amit már nemzetközi egyezmények és hazai törvények, sőt az Alaptörvény is tilt.

Az utóbbi év legkomolyabb ilyen mozgalma a Hell Csoporthoz tartozó Avalon tatai Öreg-tavat elfoglaló szállodakomplexum-tervei váltották ki, Tatán nemrég tóölelő lánc, azelőtt pedig több ezres tüntetés is volt a tervek ellen. Pilismaróton pedig a helyben szerveződő civilek fellépése egy tervezett és sokáig titkolt kavicsbánya ellen egyenesen a helyi kormánypárti polgármester és képviselőtestület távozásához vezetett, így a Duna-kanyarban található kistelepülésen november 8-án időközi választásra is sor kerül majd.

A tatai élőlánc kapcsán nemrég a Mérce is részletesen beszámolt arról, miért utasítják el élesen az Avalon és a helyi fideszes városvezetés terveit a helyiek, és a velük teljes szolidaritásban ott megjelent, máshonnan érkező civilek és környezetvédők: