Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szülők követelik az óvodák és iskolák azonnali bezárását

Ez a cikk több mint 1 éves.

A héten Orbán Viktor miniszterelnök több korlátozást is bejelentett a járványhelyzet megfékezése érdekében (hogy ezek miért kevéssé hatékonyak, arról itt írtunk bővebben).

Ám aki arra számított, hogy a tavaszihoz hasonlóan az oktatási intézmények bezárását és a digitális oktatásra való átállást is szorgalmazza a kormány, annak csalódnia kellett.

Pénteki interjújában a miniszterelnök kifejtette:

ameddig csak lehet, megpróbálják nem bezárni az iskolákat.

Orbán azzal érvelt, hogy hiába állna át a rendszer digitális oktatásra, a középiskolások akkor sem maradnának otthon, így kérdés, mi a nagyobb kockázat: ha felügyelet alatt bejárnak az iskolába vagy ha nem mennek be, de nem is maradnak otthon.

Eddig egyébként 98 óvodát kellett bezárni, hét iskolában szünetet rendeltek el, 23-ban távoktatás van, 78 intézményben pedig „vegyes oktatás” zajlik.

Az érdekvédők, szakmai szervezetek eddig is élesen bírálták a járvány második hullámában az oktatási intézmények nyitvatartását – nem függetlenül attól, hogy a pedagógusok és a diákok védelmére hozott intézkedések nem elégségesek a járvány kordában tartására.

Különösen aggasztó, hogy a kormány nem közli: az egyes intézményekben hány megbetegedés történt, emellett a pedagógusok hiába kaptak ígéretet arra, hogy a háziorvosok elismerik foglalkozási megbetegedésnek (munkahelyi balesetnek) az iskolában elkapott koronavírus-fertőzést, ami által jogosultak lennének a 100 százalékos táppénzre – erre gyakran nem kerül sor.

Most szülői petíció is indult a aHang platformon, amely az óvodák és az iskolák azonnali bezárását követeli.

A kezdeményezést a Szülői Összefogás Gyermekeink Jövőjéért indította, mivel álláspontjuk szerint a mostani vírusfertőzöttségi adatok folyamatos emelkedése már csak az intézmények azonnali bezárásával csökkenthető. Ezért azt követelik:

„Zárják be az óvodákat, iskolákat az emberéletek megmentéséért, addig amíg a pozitív tesztek száma az összes teszten belül egy héten át 5 százalék alá nem csökken!”

A petícióhoz (amit itt lehet elérni) kevesebb mint egy nap alatt több mint 2500-an csatlakoztak.

Címlapkép: MTI/Balázs Attila