Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán bizakodó, a MOK szerint eljöhet az idő, amikor dönteni kell két beteg élete között a kórházakban

Ez a cikk több mint 3 éves.

103 koronavírus fertőzött hunyt el az elmúlt 24 órában Magyarországon, ezzel új rekord dőlt meg. A fertőzöttek száma 4709-cel nőtt, 5489 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 391-en vannak lélegeztetőgépen. Ahogy arról csütörtök este beszámoltunk, a koronavírus áldozatai közt van Szőcs Géza költő, miniszterelnöki tanácsadó.

Orbán Viktor ma reggel interjút adott a Kossuth Rádiónak, ahol azt mondta: az elemzések szerint november 21-én 2240 intenzív kórházi ágyra lesz szükség, december 10-én pedig már 4480-ra. „Itt van nagyjából a teljesítőképességünk határa” – mondta a kormányfő.

Arról is beszélt: hoztak döntéseket arról, hogy ha túlmegy a fertőzés ezen a határon, akkor is legyenek olyan kijelölt helyek, ahol képesek megfelelő orvosi ellátást adni, ha kell, akkor a kórházakon kívül is. Ezért napokon, sőt órákon belül döntés születhet a kockázat nélkül halasztható műtétek átütemezésről, hogy egyre több kórházi ágyat lehessen felszabadítani.

Emellett azt is közölte, hogy ameddig csak lehet, megpróbálják nem bezárni az iskolákat.

Orbán szerint hiába állna át a rendszer digitális oktatásra, a középiskolások akkor sem maradnának otthon, így kérdés, mi a nagyobb kockázat: ha felügyelet alatt bejárnak az iskolába vagy ha nem mennek be, de nem is maradnak otthon. Eddig 98 óvodát kellett bezárni, hét iskolában szünetet rendeltek el, 23-ban távoktatás van, 78 intézményben pedig „vegyes oktatás” zajlik – tette hozzá.

A koronavírusjárvány-helyzet nehéz, egyes helyeken súlyos, de az esélyeink jók, képesek vagyunk kezelni a helyzetet, és „együtt újra sikerülni fog” – mondta Orbán.

Az orvosok sokkal kevésbé bizakodóak

Lovas András, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztályának vezetője szerint nincs több tartalék a rendszerben, az intenzív osztályok telítődnek: a rendelkezésre álló személyzet legfeljebb kétezer intenzív ellátásra szoruló beteget tud ellátni, ám a kórházi kezelésre szoruló koronavírusos betegek száma exponenciálisan nő.

Ezért már most vannak olyan osztályok, ahol alkalmazni kellene a Magyar Orvosi Kamara (MOK) ajánlását, amely segít az orvosoknak priorizálni abban az esetben, ha több a koronavírusos beteg, mint az ellátásukhoz szükséges kapacitás.

Hegedűs Zsolt, a MOK Etikai Kollégiumának elnöke szerint az irányelv abban segít, hogy „a súlyos, morális terhet okozó választás terhét levéve az egyes orvosok válláról, széles körben elfogadott, etikai szempontok szerint megfogalmazott elvek mentén történhessen az ellátás, és születhessenek meg a szükséges döntések”.

A 30 oldalas dokumentum nem írja felül a jelenleg hatályos Etikai Kódexet, ám a szakmai irányelvek és más szabályok által nem leírt kérdésekben irányt mutat. Orvosi szempontból a jobban védhető életet kell előnyben részesíteni, a cél a lehető legtöbb emberélet megmentése – olvasható a medicalonline beszámolójában a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság (MSOTKE) csütörtöki, online kongresszusáról.

A kórházak kapacitáshiányának tekintetében érdekes adalék Bencsik János független országgyűlési képviselő mai Facebook-posztja, melyben az egyik legnagyobb budapesti kórház álláshirdetését tette közzé.

A kórház segédápolókat keres azonnali munkakezdéssel, a jelentkezési feltételek azonban nem éppen szigorúak: nyolc általános, egészségügyi alkalmasság, büntetlen előélet szükséges.

„Már szó szerint bárkit felvesznek. Az se baj, ha az illető életében egy napot nem foglalkozott ápolással, a betegellátásban szerzett tapasztalat ugyanis csak előny, nem feltétel.

(…) A magyar kormánynak fél éve volt felkészülni a második hullámra, és ez idő alatt annyit sikerült elérni, hogy aranyáron vásároltak 16 ezer lélegeztetőgépet, amelyeknek az üzembe helyezésére sincs elég személyzet, és már most nem győzik tovább ajándékozni őket. Az orvosoknak sikerült úgy fizetést emelni, hogy háromnegyedük kizártnak tartja, hogy ilyen feltételekkel aláírja a szerződését. Az egészségügyi szakdolgozók ennek már csak a töredékét kapják, a szociális munkások pedig konkrétan semmit”

– írja a képviselő.

Szolnok szigorít, ha már a kormány nem

Mivel a kormány kedd este bejelentett döntései közt nem szerepelt az idősek reggeli vásárlási sávjának visszaállítása, a szolnoki önkormányzat saját hatáskörben úgy döntött, a város piacain csak reggel 8 és 10 óra között vásárolhatnak a 65 évnél idősebbek, egy helyen pedig hétköznap 30, hétvégén pedig 45 perc után fizetős lesz a parkolás. Erre a piac működése, a vásárlók folyamatos cseréjének biztosítása miatt lesz szükség. Emellett a városi esküvőkkel kapcsolatban is döntés született, melynek értelmében 10 főben maximalizálják a résztvevők számát – jelentett be Szalay Ferenc, fideszes polgármester.

Címlapkép: MTI/Árvai Károly/kormany.hu