Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elhunyt Szőcs Géza költő, miniszterelnöki tanácsadó

Ez a cikk több mint 3 éves.

Életének 67. évében elhunyt Szőcs Géza költő, újságíró, volt államtitkár és miniszterelnöki főtanácsadó, a magyar PEN Klub elnöke. A gyászhírt a PEN Klub Facebook-oldala osztotta meg ma este.

 

Szőcs Géza 1953-ban született a romániai Marosvásárhelyen. 1978-ban Babeș–Bolyai Tudományegyetemen végzett magyar-orosz szakon, majd 1979 és 1980 között Sütő András erdélyi író ajánlása után elnyerte a németországi Herder-ösztöndíjat.

1989-1990-ben a Szabad Európa Rádió budapesti irodavezetője lett, 1990-ben, a kommunista rendszer bukása után, visszatelepült Kolozsvárra, ahol 1991-ig az újonnan alakult RMDSZ főtitkára is volt, ezek után irodalmi és közéleti tevékenységet végzett.

A politikai arénába 2010-ben került vissza, 2010-ben Orbán Viktor miniszterelnök kinevezte a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma kutlurális államtitkársága élére, ezt a pozíciót 2012-ig töltötte be. Ezt követően vált a miniszterelnök kulturális főtanácsadójává.

Nagy visszhangot keltett, amikor kormánykörökből szinte egyedüli módon 2016 októberében „rendkívüli csapásnak” nevezte a Népszabadság napilap megszűnését.