Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megtévesztő kérdőívvel támad a Mi Hazánk Tatán, ahol a múlt héten indult népszavazási aláírásgyűjtés

Ez a cikk több mint 3 éves.

Miután a Győri Törvényszék a múlt héten nemcsak, hogy elfogadta, de még egy elutasított kérdést is engedélyezett a Stop Avalon! számára a népszavazáshoz, a szervezet aktivistái megkezdték a voksolás kiírásához szükséges aláírások gyűjtését. Ezzel egyidőben a helyi Mi Hazánk is indított egy 7 pontos kérdőívet, amivel „szeretné megkérdezni a város lakóit néhány aktuális kérdéssel kapcsolatban”.

A kérdőív kitöltetése helyszíneiben sokszor egybe esik az Avalon által az Öreg-tó partjára tervezett szálloda elleni népszavazáshoz való aláírsgyűjtésével, ezzel megtéveszthető lehet a lakosok számára.

A Mi Hazánk céljai a kérdőívvel azért sem tiszták, mert a tatai szervezetük Facebook oldalán üdvözölte a Győri Törvényszék döntését, azzal, hogy:

„A Mi Hazánk mozgalom üdvözli a győri Törvényszék döntését, így a nyílt levélben megfogalmazott álláspontunk-Döntsenek a tataiak-teljesűlni látszik. Várjuk a fejleményeket.”

Szintén a közösségi oldalukon írják, hogy amennyiben sikeres lesz a kérdőívük, megkérdezik a polgármestert és a képviselőket is, és javaslatokat tesznek „a javaslatokat teszünk a városkép és az élhetőség javítására”

Szalay Ildikó, a Stop Avalon! vezetője megkeresésünkre elmondta, a Mi Hazánkosok célja egyértelműen a megtévesztés és a félrevezetés.

„Egész nap járjuk az utcákat és gyakran hosszasan meg kell győznünk, különösen az idősebbeket, akik elmondják, hogy nem akarnak szállodát és már alá is írták az ívet, hogy az nem a mi kérdőívünk volt, hanem a Mi Hazánké.”

Elmondta azt is, úgy érzi nagyon leejt a pálya a másik oldalnak, hogy nagyon nehéz dolguk van, de nem adják fel és a szükséges 4500 aláírás így is meglesz.

„Rengetegen, nagyon lelkesen járják az utcát, és minden nap reggel 8-tól este 8-ig nyitva vannak a magánlakásokon működő irodák is.”

Az sem teljesen világos, hogy a városképhez és élhetőséghez mi köze van az utolsó kérdésnek, ami úgy szól: Véleménye szerint a civil szervezetek a város érdekeit képviselik?

(A többi kérdés a parkolás helyzetére, a fürdőzési lehetőségekre, a közlekedés állapotára és belvárosi zöldfelületek bővítésének szükségességére kérdeznek rá.)

Ezzel minden bizonnyal a városvezetéssel, az Avalonnal és az eredeti népszavazást megtámadó polgármester érdekeivel szembe szálló helyi lakosok által alapított civil szerveződés, a Stop Avalon! ellen hivatott „Nem”-eket gyűjteni. Amivel azért is lesz könnyű dolga mert, ahogy a Mi Hazánk a Facebook oldalán is feltünteti, a kérdőív kitöltésére anonim módon is van lehetőség, így senki sem tudja ellenőrizni, hogy valóban kik, hányszor töltötték azt ki.

Ahogyan arról a Mércén többször is beszámoltunk, az állami támogatásokban részesülő  Hell Energy csoport alá tartozó Avalon szállodalánc egy 120 szobás, luxushotelt építene a tatai Öreg-tó partjára, ezzel veszélyeztetve mind a közeli erdő, mind a tó élővilágát, melyeket egyébként különböző egyezmények is védenek.

A tó partján annak megóvása érdekében több demonstrációt, sőt egy tó-átölelő élőláncot is tartottak már. Az ügyben korábban írt cikkeink itt, illetve szeptemberben a Mércén egy tematikus hét keretében a víz tematikáját jártuk körbe, ezek a cikkeink itt találhatóak.