Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kormányreakció az SZFE-tüntetésre: gyurcsányozás és utolsó pillanatos maszkrendelet

Ez a cikk több mint 3 éves.

Csütörtök este jelent meg a Magyar Közlöny legfrissebb száma, amelyből kiderült, a kormány rendeletben módosította a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseit: innentől kezdve minden sportrendezvényen és szabadtéri gyűlésen kötelező lesz a maszk viselete.

A járványügyi védekezés magasabb fokozatra kapcsolása már egy ideje időszerűnek tűnne, a lépés viszont olyan szempontból mégis váratlan, hogy Gulyás Gergely a csütörtök délelőtti Kormányinfón még arról beszélt, folyamatosan vizsgálják a járványvédelmi szigorítások bevezetésének lehetőségét, és ha majd indokoltnak látják, akkor be is vezetik azokat, valamint arra is kitért, hogy ő biztonságban érezné magát egy teltházas meccsen – igaz, ehhez hozzátette, hogy javasolja a maszkviselést, és hangsúlyozta az egyéni felelősség fontosságát.

Tehát a maszkviselés szabályainak szigorítását ugyanaznap jelentette be a kormány, hogy a Kormányinfón semmi lényegi járványügyi információ nem hangzott el, egy nappal azelőtt, hogy várhatóan többezer fő részvételével zajlik majd a Színház- és Fillművészeti Egyetem ünnepi rendezvénye.

A kormánypárti média hangsúlyozza is a rendezvény jelenlegi körülmények közötti megtartásának veszélyeit: az Origo szerint egyenesen szuperterjesztő gócpont alakulhat ki rajta. A cikk állítja, hogy több külföldi tüntetés után kialakultak ilyenek, azonban az eddigi kutatások alapján a zárttéri rendezvények hússzor nagyobb veszélyt jelentenek a koronavírus terjedése szempontjából, mint a szabadtériek. A nagy létszámú George Floyd-tüntetések például nem okoztak ugrást a fertőzések számában az USA-ban.

A maszkviselés és a megfelelő távolság tartása is rendkívül fontos eleme a terjedés meggátolásának: a Fehér Házban tartott szabadtéri rendezvény szeptember végén például szuperterjesztő eseménnyé vált, valószínűleg annak köszönhetően, hogy a résztvevők nem követték a járványügyi javaslatokat. A SZFE 23-i megmozdulásának szervezői egyébként külön felhívták a figyelmet az óvintézkedések betartásának fontosságára:

„Kötelezővé ugyan továbbra sem tehetik, de nyomatékosan kérik a résztvevőktől a maszk használatát, valamint, hogy a kellő távolságot, a lehetőségekhez mérten, tartsák” – áll a sajtóközleményben, de a Facebook esemény szövege is erre kéri a résztvevőket.

A mai tüntetéssel kapcsolatban több kormánypárti lap is arról írt, hogy az ellenzék, konkrétabban pedig Gyurcsány Ferenc áll mögötte. Ezt részben arra alapozzák, hogy a pártok is biztosították az SZFE-seket a támogatásukról, részben pedig arra, hogy az aHang küldött ki meghívókat az eseményre. Az Origo logikája szerint például mivel az aHang bonyolította le a tavalyi ellenzéki főpolgármesteri előválasztást, ezért „egyértelműen egy baloldali pártpolitikai szervezetről van szó”, amiből következik, hogy Gyurcsány áll az SZFE eseménye mögött.

Az aHang civil szervezet számos politikai témában kiállt már (és 2019-ben valóban igent mondtak Karácsony Gergely és Puzsér Róbert kérésére, hogy a főpolgármesteri előválasztás lebonyolításában segédkezzenek), honlapján „szócsőként” definiálja magát: „Eszközöket adunk a társadalom mozgósítására, petíciókkal, akciókkal, kampányokkal segítjük az összeHangolt cselekvést.” Konkrét pártpolitikai kérdésekben azonban eddig nem foglalt állást a szervezet.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem 56-os megemlékezése ma délután 4-kor indul a Műegyetem rakpartról, ahonnan a menet a Március 15-e térre vonul át, ahol fél 6-kor fáklyagyújtás lesz. 6-kor az Uránia előtt várják az SZFE-s hallgatók a menetet, ahol maga a megemlékezés lesz. Az eseményt számos szervezet támogatja, például a három nagy szakszervezeti konföderáció is: a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT).

A Facebookon eddig több mint 5000-en jelezték, hogy résztvesznek majd és közel 12 ezren, hogy érdekli őket az esemény. A nap eseményeit percről percre közvetítjük a Mércén, a Facebook oldalunkon élőben is jelentkezünk majd az SZFE megemlékezéséről.