Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb rekordot döntött az új fertőzések száma, a kormányinfón semmilyen új bejelentés nem történt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az elmúlt 24 órában újra rekordmagasságba emelkedett az új koronavírus-fertőzöttek száma, 2032 új beteget regisztráltak, és 46 ember halt bele a fertőzésbe. A csütörtök délelőtti kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter ezzel kapcsolatban elmondta: azt láthatjuk, hogy a világban mindenhol romlik a helyzet, és ez alól Magyarország sem kivétel.

Mindazonáltal a halálesetek számát tekintve az európai átlagnál jelentősen jobb helyzetben van Magyarország, összesen eddig 1305 áldozata volt itthon a járványnak. Az egészségügyi ellátórendszer sikerült felkészíteni tavasszal, a kórházi ágyak 47 százaléka most is üres, így biztosított minden kórházba kerülő fertőzött megfelelő ellátása.

Gulyás felemlegette még az egészségügyi dolgozók és orvosok béremelésével kapcsolatos már ismert információkat is, így azt is, hogy november elsejével 20 százalékkal emelkedik az egészségügyi dolgozók bére. Az orvosok jogállását illetően minden vitás kérdés meg fog szerinte oldódni, a kormány rendeletben fogja majd szabályozni a másodállások és kirendelés vitás kérdéseit, a tárgyalások után.

A vírus leküzdésének fontos feltétele a vakcinafejlesztés, a magyar kormány részt vesz minden uniós kutatási projektben, amely ellenanyag kifejlesztésén dolgozik. És a kormány arra is figyel, hogy ha máshol kerül kifejlesztésre vakcina, akkor abból Magyarország is időben tudjon beszerezni.

Újságírói kérdésre  később azt is elmondta, folyamatosan vizsgálják a járványvédelmi szigorítások bevezetésének lehetőségét, és ha majd indokoltnak látják, akkor be is vezetik azokat.

A kormány arról is döntött, hogy a SZÉP-kártya feltöltésének járulékmentessége jövő év június 30-ig meghosszabbodjon. Gulyás elmondta, a kormány azt szeretné, ha a belföldi turizmus továbbra is jól működne, de síelni most senki ne menjen.

A kormánypárti média a brüsszeli kettős mércéről, és az erzsébetvárosi DK-s képviselő áramlopási gyanúsításáról kérdezte a minisztert, aki nem meglepő módon kárhoztatta a brüsszeli kettős mércét, és figyelmeztette az ellenzéket, hogy amikor korrupcióról beszél, akkor saját háza táján söprögessen.

A Hír TV arról érdeklődött, mi a véleménye Gulyásnak, hogy a zuglói Szent István Gimnázium tanárai úgy fejezte ki szolidaritását az SZFE-vel, hogy Szent István szobrát piros-fehér szalaggal tekerte körbe. Gulyás szerint szabad a véleménynyilvánítás, de szubjektív nézete, hogy ijesztő, ha gyerekeket tanító emberek ilyen lépéseket tesznek.

Az ATV arról érdeklődött, valóban elengedte-e a Fidesz a  2022-es választások megnyerését a fővárosban, és emiatt nem indul egyéniben sem Gulyás Gergely, sem Kocsis Máté, sem Hollik István. A miniszter szerint ez nincs így, a Fidesz jelenleg is 40 százalékon áll Budapesten, ami egy konzervatív néppárt esetében igen jó eredmény.

Az RTL Klub arról kérdezte Gulyást, mi a véleménye arról, hogy Ferenc pápa kiállt a melegek bejegyzett élettársi kapcsolata mellett. Gulyás kijelentette: Magyarországot 10 éve keresztény-konzervatív kormány vezeti, és az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatának intézménye létezik. Szerinte ezzel kapcsolatban konszenzus is van a politikai pártok között.

A melegek örökbefogadásával kapcsolatban arról beszélt, hogy a gyerekek testi és lelki fejlődéséhez szükségük van egy apára és egy anyára. Az ombudsman nem foglalkozik hülyeségekkel – mondta el azzal kapcsolatban, hogy nyolc civil szervezet az alapvető jogok biztosához fordul Orbán Viktor kijelentéseivel kapcsolatban, amiben a Meseország mindenkié c. mesekönyvet kritizálta.

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás