Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megkapja a 3 milliárd forintos költségvetést az SZFE alapítványa

Ez a cikk több mint 3 éves.

Megjelent a tegnap esti Magyar Közlönyben, hogy a kormány 3 milliárd forintot bocsát az SZFE rendelkezésére. A döntésről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már az október elseji Kormányinfón beszámolt, de a határozat megjelenésével ez csak most vált hivatalossá – írja az mfor.hu.

A miniszter a támogatásról akkor azt mondta, a kuratórium kérte, hogy növeljék meg az egyetem költségvetését, ami egyébként korábban csak 1,5 milliárd forint körül volt.

A 3 milliárdból 1,5 milliárd jut képzésre, 200 millió bérfejlesztésre, infrastruktúra-fejlesztésekre 500 millió forint, a megmaradó összegből pedig új campus építésére, bérlésre, illetve tartalékképzésre is költenének.

A pénzt az Innovációs és Technológiai Minisztérium költségvetésén belül a vagyonkezelő alapítvány által fenntartott intézmény feladatainak támogatására szolgáló keretből biztosítják. A határozat felszólítja Palkovics László ITM-minisztert, hogy ennek érdekében kössön támogatási szerződést a Színház- és Filmművészetért Alapítvánnyal.

Eközben az SZFE-s diákok és tanárok még mindig illegitimnek tekintik a kuratóriumot, amit az alapítványi modellváltás után neveztek ki az egyetem élére, így az egyetemfoglalás továbbra is tart – pár napja már a Rákóczi úti épületet is blokád alá vették.

Mindez azután történt, hogy Szarka Gábor kancellár a járványhelyzetre hivatkozva pénteken előre kívánta hozni az őszi szünetet, ami azt is jelentette volna, hogy bezárják és kiürítik az egyetemet és a kollégiumot. Ez az intézkedés azonban nem járt sikerrel, sőt a hallgatóknak sikerült visszafoglalniuk az Ódry Színpadot is, ahonnan múlt csütörtökön szintén kizárták őket.

Az SZFE-s hallgatók és oktatók emellett bíróságon is megtámadták Szarka határozatát arra hivatkozva, hogy a Munka Törvénykönyve szerint a szabadság kiadását annak kezdete előtt 15 nappal közölni kell a munkavállalóval, ezért jelenleg is zajlik az oktatás az egyetemen.

Ezt a bíróság el is fogadta, így az őszi szünetet visszaállították az eredeti időpontra.

Korábbi sajtóközleményükben az SZFE hallgatói arról is beszámoltak, hogy az egyetem új, általuk el nem fogadott vezetése az autonómia eltiprása mellett immáron gyakorlati eszközökkel is veszélyezteti az oktatásukat, többek között azzal, hogy zsarolással kényszerítik az üzemeltetéshez tartozó munkatársakat, hogy az osztálytermeikbe – ahol a tanulók kellékeiket, jelmezeiket, eszközeiket tartják – ne engedjék be a hallgatókat.

Múlt héten az internetelérést is megszüntették  18:00 órától reggel 7:00 óráig az épületekben (a Vas utcai épületből pedig egyenesen kiszerelték), valamint a kép- és hangrögzítést is megtiltották.

A Telex megjegyzi, a diákok még Gulyás korábbi bejelentése után azt mondták a megduplázott költségvetéssel kapcsolatban, hogy egy jogsértő helyzetben, mint amilyen a mostani, nem éppen etikus pénzügyi felajánlásokkal válaszolni.

Az SZFE-sek október 23. alkalmából pénteken megemlékezéssel egybekötött demonstrációt tartanak, itt lehet tájékozódni az esemény részleteiről.

(mfor.hu)