Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Beszélgetni hívja az SZFE oktatóit a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos

Ez a cikk több mint 3 éves.

Formális beszélgetésre invitálta a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatóit  Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos. A hétfőre tervezett beszélgetésre az egyetem közössége elfogadta, a küldöttség tagjai közé viszont az oktatókon kívül hallgatókat is delegálnak, hiszen a közös jövőjük a tét – közölte a sajtóval az egyetem Hallgatói Önkormányzata.

„Egyetemünk polgárai eddig is és a továbbiakban is az átláthatóság, a tények és az egyenlő felek közötti párbeszéd elkötelezett híveiként vettek, és kívánnak részt venni a modellváltás körül kialakult vitában. Amennyiben lehetőség nyílik arra, hogy autonómiára való törekvéseinket releváns tárgyalópartnernek tolmácsolhassuk, készen állunk rá„

– olvasható a hallgatói érdekképviselet mai közleményében.

Káel Csaba júniusban adott interjút a Magyar Nemzetnek az SZFE-vel kapcsolatban, azóta viszont alig szólalt meg ebben az ügyben. Az interjúban természetesen a modellváltás mellett érvelt, szerinte ugyanis „elképesztő hiányosságok„ vannak az oktatás terén. „Célszerű szakmai kérdésként kezelni az egyetem átalakításának tervét. A múlt értékeit megőrizve, az eredményekre építve, az új működési modellek hozta lehetőségekre nyitottan kell gondolkoznunk az átalakításról„ – fogalmazott.

Az egyetem hallgatói szeptember 1-jén foglalták el az intézmény Vas utcai épületét, hogy ezzel fejezzék ki tiltakozásukat az új kuratórium ellen, majd október 1-jén a Szentkirályi utcai épülettel bővítették a blokádot. Az SZFE polgárai leginkább azt sérelmezik, hogy az új kuratórium tagjainak kiválasztása, illetve az új egyetemi alapszabály elfogadása konzultáció nélkül, önkényesen történt a kormány részéről. Ennek következtében a korábbi tanári kar nagy százaléka is felmondott, illetve a jelenlegi oktatói gárda nagy része sztrájkba kezdett október elején, aminek az egyetem új vezetése 15 százalékos béremeléssel vetett volna véget, az oktatók azonban ellenálltak a zsarolásnak.

Ahogy arról beszámoltunk, az egyetem frissen kinevezett kancellárja, Szarka Gábor csütörtökön másodszor is megkísért bejutni az egyetem területére, a hallgatók azonban ismét sorfallal állták útját, mivel sem az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát, sem az általa kinevezett tisztségviselőket nem ismerik el, és ugyanezen okból nem is folytatnak tárgyalásokat az új vezetéssel. Szarka a Vas utcai épület előtt egy nyilatkozatot olvasott fel a hallgatóknak, melynek részeként közölte többek közt:

az SZFE vezetése a hallgatókkal való tárgyalás helyett mostantól kizárólag az egyetem teljes megújításával kapcsolatos feladataira koncentrál.

A hallgatók továbbra is kiállnak követeléseik mellett, amelyekről péntek óta már az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Fő utcai épülete előtt felállított őrtoronyból is emlékeztetik Palkovics László minisztert.

Címlapkép: MTI/MTI Fotószerkesztõség/Mónus Márton