Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megakadályozták az SZFE diákjai, hogy bejusson az új kancellár Vas utcai irodájába

Ez a cikk több mint 3 éves.

Sorfallal akadályozták meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói, hogy a Vidnyánszky Attila által frissen kinevezett Szarka Gábor kancellár bejusson a Vas utcai épületben található irodájába. Szarka először arról beszélt az útját állóknak, hogy az irodájában több tucat dokumentum vár az aláírására, ezek között nagyon fontos szerződések, teljesítési igazolások, pénzügyi dokumentumok vannak.

Mivel ezeket a mai napon nem tudja aláírni, annak, „aki ideküldte” a hallgatókat, vállalnia kell a felelősséget – mondta, majd egy nyilatkozatot olvasott fel, mely szerint a mai alkalom is bebizonyítja, hogy az egyetem új vezetése a munkavégzésben akadályoztatva van, ezért írásban fordul az SZFE kuratóriumához, hogy jelöljön ki másik helyszínt számukra.

A hallgatók által elfoglalt épületek működéséért, az abban zajló eseményekért és oktatásért az egyetem új vezetősége nem vállal felelősséget, „az egyetemfoglalást nem tartjuk a véleménynyilvánítás legitim formájának, ezért azt elutasítjuk”

– mondta.

Az egyetem épületeinek üzemeltetését igyekeznek biztosítani, amíg erre mód és lehetőség van, a tanulmányi félév elismerésének sorsa viszont immár az egyetemfoglalók kezében van. Mivel az oktatás megfelelőségét és tartalmát hivatalosan felügyelni és igazolni képes vezető október 1-je óta nem tartózkodik az épületben, ezért az SZFE vezetése nem vállal felelősséget az oktatás szakmai tartalmáért.

„A mai nap fordulónapot jelent”: az SZFE vezetése a hallgatókkal való tárgyalás helyett mostantól kizárólag az egyetem teljes megújításával kapcsolatos feladataira koncentrál.

Mivel a felajánlott párbeszédet és megegyezés lehetőségét az egyetemfoglalók mereven elutasították, felhívást intéznek az egyetem valamennyi polgára, hallgatója, oktatója és munkavállalója felé, hogy legyenek részesei ennek a megújulásnak (ezzel kapcsolatban az érintettek személyes megszólítását is ígérik).

Emellett a magyar kulturális élet valamennyi szereplőjéhez és a kultúrát szerető magyar emberekhez is felhívást intéznek, hogy biztosítsák a támogatásukról az SZFE megújítását, legyenek annak aktív részesei.

Az egyetem új oktatási vezetése elkötelezett és kész az SZFE szakmai munkájának vezetésére, gazdálkodásáért felelős kancellárja pedig minden tapasztalatát az egyetem megújulásának szolgálatába állítja

– sorolta a kancellár.

Ezt követően a hallgatók felsorolták saját követeléseiket az egyetem új vezetésével szemben, amit Szarka végighallgatott, majd távozása előtt közölte: a kuratórium a mai napon kijelöli számára munkavégzése új helyét, ahol aláír minden dokumentumot, így a munkavállalók nem esnek el juttatásaiktól.

Élő videónk a helyszínről itt tekinthető meg:

Ahogy arról nemrég beszámoltunk, Szarka bejutását nem először akadályozták meg a hallgatók, mivel sem az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát, sem az általa kinevezett tisztségviselőket nem ismerik el.

Az egyetem hallgatói szeptember 1-jén vették blokád alá az intézményt, hogy ezzel fejezzék ki tiltakozásukat az új kuratórium ellen. Az SZFE polgárai leginkább azt sérelmezik, hogy az új kuratórium tagjainak kiválasztása, illetve az új egyetemi alapszabály elfogadása konzultáció nélkül, önkényesen történt a kormány részéről. Ennek következtében a korábbi tanári kar nagy százaléka is felmondott, illetve a jelenlegi oktatói gárda nagy része sztrájkba kezdett október elején, aminek az egyetem új vezetése 15 százalékos béremeléssel vetett volna véget, az oktatók azonban ellenálltak a zsarolásnak.

Frissítés (12.56): Miközben a diákok délelőtt Szarka Gábor kancellárt próbálták megállítani, a Magyar Operatőrök Társasága (HSC) délelőtt közleményt adott ki, amelyben 25 operatőr bejelentette, hogy Novák Emil SZFE-s szerepvállalása miatt kilépnek a szervezetből – írja a HVG.

„Tekintettel arra, hogy Novák Emil, a Magyar Operatőrök Társasága (HSC) elnökségi tagja, elvállalta a Színház- és Filmművészeti Egyetem általános rektorhelyettesi posztját, és ezt sem az elnökség, sem az etikai bizottság nem találta aggályosnak, ezért kilépünk a HSC-ből” – fogalmaztak.

A közleményben a HVG szerint azt írták, nem maradhatnak egy olyan szervezet tagjai, amelynek elnökségi tagja részt vesz az SZFE autonómiájának törvénytelen felszámolásában.

A nyilatkozatot 25-en írták alá, köztük például Pohárnok Gergely, Rév Marcell, Ragályi Elemér, Kende János és Kardos Sándor.

Az SZFE-vel kapcsolatos összes cikkünket itt olvashatjátok.