Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Őrtornyot építettek az SZFE hallgatói a minisztérium elé, hogy óránként emlékeztessék Palkovicsot a követeléseikre

Ez a cikk több mint 3 éves.

Egy raklapokból álló installációt, egy három méter magas – a szeptember óta tartó demonstrációk emblematikus piros-fehér színeire festett – „őrtoronyot” avattak fel a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói a felsőoktatás területén illetékes Innovációs és Technológiai Miniszérium (ITM) budai, Fő utcai épülete előtt péntek délután.

A torony építésekor a Mércének nyilatkozó ötödéves színészhallgató elmondta, ezzel szeretnének üzenni Palkovics László tárca vezetőnek, hogy „ne tudjon elmenni” az SZFE ügye mellett egyetlen alkalommal sem, amikor bemegy a munkahelyére dolgozni.

Őrtornyot avatnak az ITM előtt az SZFE hallgatói. Kép: Mérce

Mostantól kezdve reggel 8-tól este 8-ig óránként fogják felolvasni a korábban már ismertetett, 13 pontból álló követeléseiket az ITM elé felhúzott „várból”, miszerint a kormány állítsa vissza az egyetem és a szenátus autonómiáját.

Ebből az első alkalmat pénteken negyed 6-kor, a torony megépítése után meg is tartották.

A torony „avatásán” a helyszínen beszédet mondó diákok arról beszéltek, az építmény az összegyetemi autonómiáért való összefogást jelképezi: ezt a „várat” addig őrzik az ország össze egyeteméről érkező hallgatók, amíg az egyetemi autonómiát nem látják biztosítottnak.

Ezt követően az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészhallgatója a Titkos Egyetem összegyetemi megmozdulás felhívását tolmácsolta az ország össze egyetemistája felé.

Eszerint a Tikos Egyetem információs kampányt hirdet október 19-i kezdettel, amelynek lényege, hogy nyílt levél vagy aláírásgyűjtés útján a diákok kérjék fel oktatóikat, hogy a félév során tartsanak egy, az előadás vagy szeminárium tárgyától független, csak az egyetemek autonómiájáról szóló beszélgetést a hallgatókkal. A Titkos Egytem azt kéri, ezeken az órákon hangozzon el az, hogy az SZFE-ügy világított rá arra, hogy Magyarországon az egyetemi autonómia veszélyben van.

A Titkos Egyetemben résztvevő hallgatók szerint azért van szükség a kampányra, mert a hatalom egyetemi autonómia elleni agressziójával szembeni egységes fellépéshez az első lépés a hallgatók tájékoztatása az egyetemek működéséről, az autonómia jelentőségéről, és arról, hogy a kialakult helyzet milyen módon veszélyezteti azt.

Az „őrtorony” egy nappal azt követően épült meg az ITM előtt, hogy csütörtökön sorfallal akadályozták meg az SZFE hallgatói, hogy a Vidnyánszky Attila által frissen kinevezett Szarka Gábor kancellár bejusson az egyetem Vas utcai épületben található irodájába. A kancellár többek közt arra hivatkozva próbált bejutni az épületbe, hogy az irodájában több tucat dokumentum vár az aláírására, ezek között nagyon fontos szerződések, a dolgozók juttatásainak megküldéséhez szükséges teljesítési igazolások, pénzügyi dokumentumok vannak.

Pénteken az SZFE dolgozói az SZFE HÖK által kitett Facebook-bejegyzés és a Telexnek nyilatkozó dolgozók szerint megkapták a fizetésüket. Arról a Telexnek nyilatkozó dolgozók sem tudnak többet, hogy hogyan történt meg az utalás, az új kancellár mindenesetre nem járt bent az egyetemen ehhez fizikailag.

Az egyetem hallgatói szeptember 1-jén vették blokád alá az SZFE Vas utcai épületét, hogy ezzel fejezzék ki tiltakozásukat az új kuratórium ellen. Az SZFE polgárai leginkább azt sérelmezik, hogy az új kuratórium tagjainak kiválasztása, illetve az új egyetemi alapszabály elfogadása konzultáció nélkül, önkényesen történt a kormány részéről. Ennek következtében a korábbi tanári kar nagy százaléka is felmondott, illetve a jelenlegi oktatói gárda nagy része sztrájkba kezdett október elején, aminek az egyetem új vezetése 15 százalékos béremeléssel vetett volna véget, az oktatók azonban ellenálltak a zsarolásnak.

Az installáció avatása és az információs kampány meghirdetése megtekinthető a Mérce felvételén:

Címlapkép: Őrtornyot avatnak az ITM előtt az SZFE hallgatói. Kép: Mérce