Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

2 millió COVID-tesztet vett az állam, darabját kevesebb mint 5000 forintért

Ez a cikk több mint 3 éves.

Közérdekű adatigényléssel fordult a Külügyminisztériumhoz Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, hogy kiderítse, mely cégektől és milyen összegben szerzett be a magyar állam koronavírus-teszteket.

A minisztérium tájékoztatása szerint 2.043.280 darab tesztet szerzett be a kormány, a beszerzések ellenértéke mindösszesen 9.580.639.177.- forint volt, vagyis egy teszt ára nagyjából 4700 forintra jött ki.

A beszerző cégek közt Ujhelyi szerint olyan vállalkozás is van, amely például alapvetően ingatlanértékesítéssel foglalkozik.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a kormány a beérkezett teszteket értékesítette-e magáncégeknek is, erre vonatkozóan a minisztérium tájékoztatása szerint „közérdekű adat még nem keletkezett.”

„Már az is eleve kérdéseket vet fel, hogy miért nem az egészségügyért felelős tárca intézi az egészségügyi beszerzéseket, az pedig egy ilyen súlyos járványhelyzetben különösen problémás, hogy a sokmilliárd forintnyi közpénzből történő vásárlások nem a teljes és proaktív transzparencia mellett zajlanak, ráadásul mind anyagi, mind pedig szakmai alapon kérdéseket vetnek fel.” – írja Ujhelyi Facebook-posztjában.

Orbán Viktor szeptember 16-án jelentette be, hogy

19 500 forintnál nem lehet drágább a koronavírus-teszt semmilyen esetben.

Ez az összeg ugyan valóban érezhetően alacsonyabb a tesztek korábban megszokott 30 000 forintos áránál, de még mindig nagyon sok embernek jelent komoly anyagi terhet – azzal pedig, hogy hatósági ár helyett miért lenne szükség inkább ingyenes tesztelésre, ebben a cikkünkben foglalkoztunk.

Az mindenesetre már látszik, hogy a tesztek hatósági árazása a vírus terjedését nem, a tisztánlátást azonban jelentősen akadályozza: a tesztelési kapacitások ugyanis szűkültek a korlátozás után, ugyanis a magáncégek közül többen is felfüggesztették a szolgáltatást. Ennek következtében máshol várólisták alakultak, és hosszabbra nyúlik maga a tesztelési procedúra, mint maga a karantén. És az állam sem muzsikál valami fényesen: a teszteredményekre rengeteget kell várni. Így viszont azt is nehéz felmérni (nem mintha eddig könnyebb lett volna), hogy pontosan mennyire súlyos a járványhelyzet Magyarországon.

Minden cikkünk a koronavírusról itt olvasható.

Címlapkép: MTI/Komka Péter