Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hosszabbra nyúlt a teszteredmények kézhez kapásának ideje, mint az elrendelt házi karanténé

Ez a cikk több mint 3 éves.

A járvány jelenlegi terjedése mellett a rendelkezésre álló tesztelési kapacitások gyakorlatilag nem tudják lekövetni a fertőzés terjedését, egy-egy teszt eredményére pedig akár egy hétig is várni kell – írja a Portfolio.

Így, hogy nincs elegendő tesztkapacitás, a járvány elleni védekezés is jóval nehezebbé válik, míg a fertőzés gyanújával tesztelt emberek eredményei sem készülnek el időben.

A lap szerint az egyik legnagyobb szolgáltatónál egy hétre előre lehet időpontot foglalni, majd még öt napot kell várni az eredményre – vagyis az egész procedúra csaknem két hét, és hosszabb, mint az újonnan meghirdetett tíznapos kötelező háti karantén, amennyiben valakit a háziorvosa fertőzésgyanúsnak talál.

De az állami tesztelés sem muzsikál valami fényesen – noha a kormány döntött a tesztállomások létesítéséről, a lapban idézettek szerint van háziorvos, aki azzal nyugtatja páciensét hogy az öt napja késlekedő teszteredmény még nem is olyan rossz, miután volt, akinek egy hetet is kellett várnia.

A tesztelési kapacitások a magántesztek hatósági árasítása miatt is szűkültek, miután a 19 500 forintos korlát miatt több szolgáltató is felfüggesztette a tesztelést – a kormány azonban ennek ellenére eddig nem rendelte el a fennálló magánkapacitások kötelező működtetését, ahogy az ingyenes tesztelés lehetőségeit sem bővítette.

A lap kiemeli, hogy a napi tesztszám jelenleg legfeljebb 10-12 ezer, azonban folyamatosan növekednek a várólisták – így már lehetetlen követni a járvány valódi terjedését.

A magyarországi tesztelési eljárásrend egyébként az elrendelt tesztek számában elmarad az EU legtöbb tagállamától – igaz, ezek jellemzően gazdagabb európai országok (valamint ezek mellett néhány kelet-európai ország például Románia), a magyarhoz hasonló eljárás van érvényben ugyanakkor több szomszédunknál, például Szerbiában vagy az uniós tagország Horvátországban.

A centrumországokban azonban jellemzően már enyhébb tünetek mellett, vagy akár tünetek nélkül is tesztelnek – ebben segítségükre van a jellemzően magasabb egy főre jutó tesztelési kapacitás, amit Magyarországon a nyári, enyhébb időszakban mint láthatjuk nem sikerült olyan szintre fejleszteni, hogy tudja tartani a lépést a második hullámmal – ugyanakkor a tesztkapacitás kipótlásaként a háziorvosok ma már teszt nélkül is pozitívnak minősíthetik a koronavírus-gyanús eseteket.

A Portfolio kiemeli, hogy a tesztek hatósági árasítása előtt sok cég inkább kifizette dolgozói tesztelését, hogy minél kevesebb ember essen ki a munkából, ezzel némiképp a járvány továbbterjedésének figyelemmel kísérését is segítve. Mindazonáltal ez a lehetőség a magántesztelési kapacitások szűkítésével – ahogy várható volt – egyre kevésbé áll rendelkezésükre, a 19 500 forintos hatósági ár még mindig igen magas a társadalom jelentős része számára – akik ráadásul épp a piacról kilépő szolgáltatók miatt még ha hajlandók vagy képesek lennének is kifizetni a teszt árát, nem biztos, hogy belátható időn belül tesztelésre is kerülnek.

Vagyis a Magyarországon megfigyelt hatások mellett és a külföldi példák, valamint nem utolsó sorban járványügyi szakértők javaslatai alapján a járvány nyomon követésére és lehetőség szerint kordában tartására kiterjedt, hozzáférhető állami tesztelésre lenne szükség.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán