Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A hatósági árral nem lett sokkal olcsóbb a teszt, a tesztelési kapacitást viszont hazavághatja

Ez a cikk több mint 3 éves.

Orbán Viktor szerdán bejelentette: a 19 500 forintban megállapított hatósági árnál  többet Magyarországon nem lehet elkérni a koronavírus-tesztekért.

A bejelentés azonban a jelek szerint csak az árak maximálására terjed ki, nem pedig a teszteslési szolgáltatást nyújtó cégek terheinek átvállalására: vagyis az állam a meglehetősen költséges tesztelésért elkérhető összeget valamivel lejjebb vitte ugyan, de a vizsgálatok költségei miatt kieső pénzt nem pótolja vagy egészíti ki.

Pénteken megjelent ugyan a Magyar Közlönyben is a 17 000 + 2500 forintos, magánpraxisban kért tesztekre vonatkozó maximum, de arról itt sem áll semmi, hogy a tesztelőcégek viszontlátnának bármit is a kieső összegekből.

A hatósági árat egyébként a szerdai bejelentéstől eltérően nem októbertől, hanem már szeptember 21-től, azaz jövő hétfőtől kell alkalmazni.

A SARS-CoV-2 RT-PCR mintavételt és laboratóriumi vizsgálatot 19 500 forintos térítési díjat nem kell megfizetnie annak, aki a mintavételt és laboratóriumi vizsgálatot az Egészségbiztosítási Alap terhére veszi igénybe. Technikailag ez akkor fordulhat elő, ha valaki mutatja a koronavírus-fertőzés tüneteit, háziorvosi pedig elrendeli a mintavételt. Kivételt jelenthet még, ha kontaktként lépett kapcsolatba fertőzöttel, és dönt úgy a helyi járványügyi hatóság, hogy szükséges a tesztelése.

Az Átlátszó feltérképezte, hogy eredetileg pontosan mennyire is számított drágának teszt a htaósági ár alkalmazása előtt hazai, illetve nemzetközi környezetben.

A budapesti, pécsi, szegedi, győri, veszprémi, szekszárdi, debreceni magánklinikák által kért 31 238 forintos átlagárat tíz európai országból vett példával hasonlították össze, amelyekhez képest nagyjából átlagosnak mondható a hazai árképzés: a környező országokban végzett PCR-tesztek árával összevetve azt láthatjuk, hogy a jelenlegi beárazás ugyan nem a legolcsóbb, de nem is kiemelkedően drága. Igaz, az Átlátszó által hozott külföldi példák egy-egy klinika egyedi árait jelölik, nem pedig országos átlagárat, de ezekkel összehasonlítva Magyarország egy súlycsoportban van Szerbiával, Szlovákiával, Romániával és Szlovéniával is (előbbiek 25 és 33 ezer forintnak megfelelő ár között mozognak), de Ausztriában is 43 ezerbe kerül egy teszt.

Az itthoni a minimálbérehez viszonyítva azonban már más a helyzet: a 2020-as minimálbérre nézve egy átlagos piaci áron készített teszt egy minimálbért (161 ezer forint) kapó személy jövedelmének 19,4 százalékát, azaz majdnem egyötödét vitte el; a hatósági árral ez viszonylag kis mértékben, 12,1 százalékra módosul.

Ebben a tekintetben sok országban jobb a helyzet a hazainál: a környező országok közül Romániában, Horvátországban, Szlovákiában, Szlovéniába és Ausztriában is kisebb részét adja ki egy piaci árú teszt a minimálbérnek (17-8 %), de több nyugati ország, Spanyolország,  az Egyesült Királyság és Olaszország (12-10%) is jobban áll ezen a téren Magyarországnál.

Azt is könnyű belátni, hogy a 19 500 forintos hatósági ár a legtöbb háztartás számára még így is magas: ha egy négytagú család a hatósági karanténból szabadulna, akkor fejenként két tesztre van szüksége, de az még így is összesen 156 ezer forintra jön ki.

A számok tehát azt mutatják, a hatósági ártól sokkal nem lett olcsóbb a teszt, az viszont látszik, hogy a hazai tesztelési kapacitás nagy részét kiadó magánlaborok már sorra mondják le a tesztelést a hatósági ár megállapítása miatt.

A Napi.hu szerint már most elkezdték lemondani az előjegyzett vizsgálatokat, elsőként pedig a PentaCore Laboratórium jelentette be, hogy felfüggesztette a tesztelést. Ha tehát az állam nem nyúl a zsebébe, nem ad tesztenként valamekkora támogatást a laboroknak, akkor azok nem tudnak a mintavevők felé árat csökkenteni, a hatósági ár pedig nem fogja fedezni az ő költségeiket. Ha pedig nem éri meg a cégeknek, akkor nem fogják a tesztelési kapacitásukat bővíteni, ami főleg akkor jelenthet gondot, ha ilyen mértékben növekszik tovább a fertőzésszám (pénteken már majdnem elérte az ezer egy nap alatt regisztrált esetet), és nem kerül sor kijárási korlátozásokra.

A Napi.hu információi szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) lehet az egyik nagy nyerte a hatósági árnak: a portál úgy tudja, az NNK esetében a szereplőknek magasabb áron van szerződésük PCR-tesztek elemzésére. Úgy tudjuk, hogy 20-25 ezer forint között van a népegészségügy számára lekötött kapacitásuk. Ha tehát a hatósági áras szabályozás az NNK-val kötött szerződésekre nem vonatkozik majd, akkor a magánlaborok számára a legjárhatóbb út, ha leszerződnek és az államnak végeznek tesztelemzéseket.

(Átlátszó, Napi.hu)

Címlapkép: MTI/Komka Péter