Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szakemberek javaslatai ellenére nem teszteltet többet az állam, inkább kifizetteti velünk

Bár az emelkedő esetszámokból arra lehet következtetni, hogy több koronavírus teszt készül Magyarországon, ez az állítás azonban (legalábbis állami szinten) valójában nem állja meg a helyét. Bár a központilag kezdeményezett mintavételek száma is emelkedett az utóbbi hetekben, a megugrás jelentős részben azonban nem ennek, hanem a magánszolgáltatóknál saját zsebből finanszírozott vizsgálatoknak köszönhető, az operatív törzs által közölt adatokba ugyanis ezek is bekerülnek – írja a G7.

A tesztelés kiterjesztését augusztus végén több olyan szakember is határozottan sürgette, aki tavasszal aktívan segített a kormánynak a járványkezelési stratégia kidolgozásában. Mivel a napi adatokból csak annyi látszik, hogy hirtelen emelkedni kezdett a mintavételek száma, első ránézésre azt gondolhatnánk, hogy a kormány megfogadta a szakemberek tanácsait.

Mint arra Oroszi Beatrix, a Nemzeti Népegészségügyi Központ epidemiológusa augusztus végén felhívta a figyelmet, „a laboratóriumi tesztelések a nemzetközileg elfogadott indikátorok alapján a minimálisan elégséges szint alatt vannak jelenleg”, így a fertőzötteknek csak kicsi, sőt egyre kisebb hányadát találják meg ténylegesen.

Hasonló véleményen volt Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem matematikus professzora is, aki az aktuális tesztelési protokoll felülvizsgálatát sürgette a fertőzöttek mielőbbi megtalálása és elkülönítése érdekében.

Ennek ellenére minden jel arra utal, hogy a kormány valójában nem rendelt el nagyságrendekkel nagyobb mértékű tesztelést az eddiginél. A központilag kezdeményezett mintavételek száma ugyan nőtt, a protokoll nem változott (a szakértők határozott javaslatai ellenére sem), így a cél továbbra sem a megelőzés és a fertőzöttek felderítése, hanem az esetkövetés. Vagyis a logikus ok-okozati összefüggést pont megfordítja a kormányzat: nem azért van több fertőzött, mert több a teszt, hanem azért van több teszt, mert több a fertőzött – írja a G7.

Bár az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) közlése szerint az elmúlt napokban ugrásszerűen megnőtt a mintavételi megrendelések száma (a július-augusztusi napi 4-500-ról 2500-ra),  valószínűleg teljesen nem sikerül lefedni az igényeket. A lap számításai szerint jelenleg az összes mintavétel nagyjából negyedét szervezhetik központilag, a mentőszolgálaton keresztül, ami egyáltalán nem mondahtó soknak. Körülbelül ennyit tesztet végeznek el a kórházakban és az egyetemeken, a maradék pedig a magánegészségügyi szolgálatókra marad, ahol az utóbbi hetekben itt is megugrott a tesztet csináltatók száma. Ez valószínűleg összefügg a szeptemberben életbe lépett beutazási korlátozásoktól, amelyek miatt a külföldről hazatérők csak úgy kerülhetik el a kéthetes karantént, ha produkálnak két negatív tesztet.

Vagyis nagyon úgy tűnik, hogy az állam sikerrel szervezte ki a tesztelés költségeit, és hárította azokat a lakosságra.

A magánszolgáltatóknál, de sok esetben még a kórházakban és egyetemeken is csak pénzért lehet tesztet csináltatni, így az emberek saját zsebből finanszírozzák azt az előfelderítést, amit a szakemberek az államnak javasoltak.

Érdekes ellentmondás ugyanakkor, hogy az esetek nagy részében épp csak azok nem tudják leteszteltetni magukat, akik tüneteket produkálnak, és szeretnék tudni, hogy koronavírus-fertőzöttek-e.

A háziorvosok ugyanis sokszor inkább otthonmaradásra kérik a covid-tüneteket produkáló, de nem veszélyeztetett korú pácienseket, hogy ne terheljék a rendszert, magánintézményekben pedig csak az teszteltethet, aki tünetmentes.

Ahogy arról beszámoltunk, Orbán Viktor szerdán jelentette be: 19 500 forintnál nem lehet drágább a koronavírus-teszt semmilyen esetben. Bár ez az összeg alacsonyabb a tesztek korábban megszokott 30 000 forintos áránál, de még mindig nagyon sok embernek komoly anyagi terhet jelent, ami szintén nem utolsó szempont.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán