Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gyurcsány, Soros és a Lütyőke csoport: így számolt be a kormánysajtó a tegnapi SZFE-élőláncról

Ez a cikk több mint 3 éves.

Minden eddiginél nagyobb demonstrációt tartottak vasárnap délután a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) alapítványi tulajdonba kerülése elleni tiltakozásként (a tüntetésről percről percre tudósítottunk, itt lehet elolvasni).

Az SZFE diákjai szeptember elsején kezdték meg egyetemfoglalásukat, hogy az új kuratórium tagjai ne tudjanak bejutni az egyetem épületébe. A hallgatók álláspontja szerint az intézmény átalakításával az Innovációs és Technológiai Minisztérium elvette az SZFE autonómiáját, és teret engedhet a kormány befolyásának. A múlt hét során a hallgatók több tüntetést is szerveztek: szerdán és pénteken is volt demonstráció az egyetem Vas utcai épülete előtt.

A mintegy 10 ezres tüntetésről a kormánysajtóban igen érdekes interpretációk születtek, olyannyira, hogy érdemes is rájuk egy pillantást vetni.

Előbb azonban említsük meg: a közpénzből működő, és a köz érdeklődésére számot tartó eseményekről információt szolgáltatni hivatott Magyar Távirati Iroda (MTI) magáról az eseményről nem tudósított, csak azután számoltak be érintőlegesen a történésekről, amikor utólag az SZFE új kuratóriuma közleményt küldött nekik. Ebben azt kifogásolták, hogy Upor László távozó rektorhelyettes úgy beszélt a tanév kezdésének elhalasztásáról, hogy erről a kuratóriumot előzetesen nem tájékoztatták.

Beszámolójában erre a tényre helyezte a hangsúlyt a Magyar Nemzet is, de ők legalább ezután beszámoltak a tüntetésen történtekről is, ráadásul a cikkből az is kiderül, hogy volt a helyszínen tudósítójuk is. Hasonlóan mértéktartó volt egyébként a Hír TV tudósítása is.

Ennél jóval kevésbé kiegyensúlyozottan tájékoztatott a történtekről az Origo, hiszen már a cikk bevezetőjében előkerült Gyurcsány Ferenc neve, tanárok által mozgatott diákok és „kis turpisság”, hogy aztán a második bekezdésben már a Mérce tudósítását ekézzék kicsit (rögvest Soros által pénzelt lapnak titulálva minket – ami de facto nem igaz, de ez ugye az Origónak nem szokott problémát okozni). Kifogásolták még, hogy a tüntetők közt volt, akin nem volt maszk, nem tetszett nekik, ahogy egy hölgy énekelt, nagynak találták a fejetlenséget, a legfontosabb pedig szerintük az, hogy „hogy kizsarolták Upor László rektorhelyettestől a baloldali holdudvar képviselői, hogy ne kezdődjön el hétfőn a tanév.”

A 888.hu számos cikket szentelt az SZFE körüli eseményeknek, ennek csúcspontja az a tegnap esti írásuk, amiben úgy hozzák az MTI-n is megjelent kuratóriumi közleményt, hogy mindössze egy mondatot szenteltek magának a ténynek, hogy amúgy volt egy demonstráció is, amint Upor László bejelentette a tanévkezdés elhalasztását.

Emellett érdemes kiemelni, hogy az elmúlt napokban jelent meg névtelen olvasói levél a 888-on, amelynek veleje nagyjából abban áll: „van egy rakás elkényeztetett, félnótás hülyegyerek, aki unalmában és jó dolgában szabadságharcosdit akar játszani egy nem létező diktatúra ellen, hogy olyanokat segítsenek a hatalomba, akik viszont egy valódi, gyilkos diktatúrát működtettek” – és (naná!) Gyurcsány Ferencre fut ki, meg természetesen arra, hogy a tiltakozó diákoknak ideje lenne elszégyellniük magukat. Más, a témával foglalkozó cikkeikben megjelenik többek közt Dobrev Klára is, vagy éppen a tiltakozó diákokat titulálják „hangos kisebbségnek„.

A PestiSrácok pedig még ennél is tovább ment: ők egyenesen olyan jelzőket aggattak a demonstráló hallgatókra, mint például a „Hópelyhecske Óvoda Lütyőke nevű speciális csoportja” vagy éppen a „ripacsok Jövő Színészóriásai”, míg tiltakozásukat ovis forradalomként aposztrofálták, hogy egyből levonják a következtetést is: a tanév elhalasztása is csak arra jó nekik, hogy kapják az ösztöndíjat, miközben tanulniuk nem kell. És természetesen megelőlegezték a az ellenzéknek, hogy széttrollkodják majd a diákok ovis forradalmát, hogy aztán az egészet a kormányra fogják majd.

Szóval hogy valójában hányan, hogyan és miért tiltakoztak tegnap, azt elég nehéz lenne kideríteni ezekből a  beszámolókból.

FRISSÍTÉS: Sajnos nem vettem észre, hogy Bayer Zsolt is írt már az élőláncról tegnap a Magyar Nemzet virtuális hasábjain, így cikkem eredeti formájában tévesen szerepelt, hogy nem szólalt még meg a demonstráció kapcsán, elnézést kérek a tévedésért!

Na de lássuk, mi a véleménye Bayernek! A szerző írásában számtalan történelmi és kulturális párhuzamot von a különféle korok küzdelmei és a jelenkori hazai események közt, hogy aztán egy velős megállapítással zárja értekezését: „Csak annyit kívánok nektek, éljetek addig, ameddig majd egy utánatok jövő generáció benneteket fog nácinak és fasisztának nevezni. Mi, akkor már odaát, meg fogunk szakadni a röhögéstől.” Hát így.