Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Verses tüntetésen álltak ki az SZFE egyetemfoglalása mellett

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés, 19.50:

Parti-Nagy Lajos verses szavalatával indult el a ma esti, SZFE-egyetemfoglalás melletti, zenés „szolidaritási demonstráció” a budapesti Vas utcában., ahol a továbbiakban Petri György, Mesterházi Mónika, Szabó Lőrinc, József Attila, Orbán Ottó, és mások verseit olvasták fel a több ezer, az utcában összegyűlt támogató előtt. A felolvasások során a magyar irodalmi élet szereplői (Parti-Nagy mellett Kovács András Ferenc, Egressy Zoltán, Nemes Z. Márió) ebben a formában vállaltak szolidaritást az egyetemfoglalókkal.

Utánuk viszont az egyetem hallgatói olvastak fel alkalomhoz illő költeményeket, többek között Petőfi Sándortól és Baka Istvántól is.

Az eseményt ismét az egyetemfoglaló diákok éneklése zárta, ezúttal egy mezőségi, erdélyi népdalt adtak elő, a tömeg utána azt skandálta, „Szabad Ország, Szabad Egyetem!”

A tüntetés végén a Budapestről a kormány által elüldözött CEU egy képviselője is szolidaritását fejezte ki az egyetem iránt.

Verses szolidaritási tüntetés az SZFE mellett Budapesten 2020. szeptember 2-án / Fotó: Kovács Blanka, Mérce

Pécsen eközben szolidaritás flashmobot tartottak a Széchenyi téren az egyetem diákjai mellett, erről az eseményről a Szabad Pécs tett közzé Facebook-oldalán élő videót.

Frissítés, 16.15: „Főleg a demokráciafelfogásról” tárgyaltak az SZFE oktatói Vidnyánszkyval

Hangfelvétel is készült arról a ma délutáni tárgyalásról, amit a Színház- és Filmművészeti Egyetem visszahívott rektor, Upor László és más oktatók folytattak Vidnyánszky Attilával, az egyetem új, megbízott kuratóriumi elnökével. Upor a beszélgetésről közölte, érdemi ígéreteket továbbra sem kaptak, az egyetemfoglalás miatt pedig az oktatás megindulásának feltételei nem teljesültek, így a kuratórium és az oktatók közötti „áthidalhatatlan szakadékról” beszélt.

Azt is kiemelte, a diákok szerint a kuratórium illegitim, ugyanakkor ebben az irányba az oktatók komoly engedményeket tettek, hangsúlyozva, hogy egy járványidőszakban „nem tartják a legjobb ötletnek” az egyetemfoglalást.

Az oktatói kar még fel nem mondott tagjai továbbra is rendkívüli módon sérelmezik, hogy az újonnan kiválasztott kuratóriumba az egyetem eddigi vezetése által ajánlott emberek közül egyetlen sem került be, ezt a helyzetet tarthatatlannak nevezték.

A tárgyaláson a résztvevők szerint Vidnynánszky főleg a „keresztény nemzetnevelés” hiányát kifogásolta és kérte számon az SZFE tanárain.

A sajtótájékoztatót élőben is közvetítettük, itt pedig visszanézhető.

Korábban írtuk:

A második napon is sajtótájékoztatót tartottak délután 3 órakor a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épületét elfoglaló diákok, akik az új, Vidnyánszky Attila vezette kuratórium hatalma ellen és egyetemük megtartása érdekében folytattak.

A foglalók először az épület erkélyeiről adtak elő egy népdalt, amelyet részben át is írtak az alkalomra, majd ismét a sajtó munkatársai elé álltak rövid nyilatkozattal, ami után később ezúttal a sajtó kérdéseire is válaszoltak.

„Elmondható, hogy most Magyarországon ez az egyik legjobban felszerelt oktatási intézmény”

– így kezdte mai sajtótájékoztatóját az egyetemfoglaló Színház és Filmművészetis diákok szóvivője, miután a foglalók a Vas utcai épület erkélyeiről, egy népdallal köszöntötték a sajtót.

Budapest, 2020. szeptember 2. : Egyetemfoglaló diákok a Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épületének erkélyein. A hallgatók a felülről irányított átszervezés, és az új, kormányhű egyetemi vezetés elől szeptember 1-én lezárták egyetemüket, és 13 pontos követelést fogalmaztak meg / Fotó: Bernáth László, Mérce

A szóvivő elmondta, annyi ételadomány érkezett hozzájuk, hogy az alapanyagokból készült melegételt még rászorulók részére is el fogják juttatni, ezt pedig külön megköszönték. Újra elmondták a diákok azt is, a minden nap ismétlődő, délután 3-as nyilatkozatok képviselik egyedül az egyetemfoglaló diákok véleményét, minden más nyilatkozat magánvélemény.

Sajtókérdésre, hogy részt vesznek-e a diákok a Vidnyánszky Attila és az SZFE oktatói között folyó tárgyalásokra, illetve, hogy miért nem mentek el az ITM minisztériumi meghívójára, úgy válaszoltak, feltételeik teljesítése a tárgyalások megkezdésének feltétele is.

Hangsúlyozták, Vidnyánszky tegnapi, ATV-s nyilatkozatára nem kívánnak érdemben reagálni, nem személyes okokból, hanem a diákokról szóló beszédmód, vitastílus miatt nem. A párbeszédről pedig az egyetemfoglalók szerint „egészen más fogalmaik vannak” nekik, és az új kuratóriumnak.

A Mérce kérdésére, hogy társadalmi szervezetek, egyházak, szakszervezetek kifejezték-e már szolidaritásukat velük, úgy válaszoltak, a politikai pártokat távolmaradásra kérték, egyébként civil szervezetek és egyházak már kifejezték feléjük szolidaritásukat feléjük.

Arra a kérdésünkre pedig, hogy ha amint arra utaltak, a diákok engedik a munkaszerződések aláírását és az oktatást is az épületben, mi a pontos nyomásgyakorló ereje az akciójuknak, azt válaszolták, a foglalás pontos menetéről és ezekről a kérdésekről részletekben a diákok fórumain döntenek majd, de az információkat nem cáfolták.

Egy másik kérdésre pedig azt is elárulták, körülbelül 70-100 foglaló van most az egyetem épületében, és folyamatos a bejárat előtti, váltakozó őrség is. Noha az egyetem diákjai továbbra sem hajlandóak a hatalommal semmiféle módon szóba állni, az oktatók egy csoportja, Upor László visszahívott rektor vezetésével ma mégis leült beszélni a Vidnyánszky-vezette kuratórium embereivel.

Az SZFE elfogalása szeptember 1-én, 0 órakor kezdődött, reggel 9 és 10 között pedig a bent tartózkodó diákok különböző eszközökkel elbarikádozták a Vas utca 2. és 2/b. szám alatti egyetemi épületeket. A tegnapi nap folyamán a helyszínre érkező sajtóval azt is közölték, hogy kiválasztott külsősökön kívül csupán az egyetem polgárait engedik be a lefoglalt épületbe, így oda sem az új vezetőség, sem pedig a média nem léphet be jelenleg.

Ekkor megfogalmazták 13 pontos követelésüket is, amely szerint a foglalás megszűnéséről akkor indulhatnak egyeztetések, ha ezekt elfogadják. A 13 pont a következő:

  • „Garantált autonómiát az egyetemnek!
  • Elutasítjuk az egyetem modellváltásáról szóló törvényt jelenlegi formájában!
  • Elutasítjuk a kuratórium és a felügyelőbizottság kinevezésének módját, így ezzel a kuratóriumot és a felügyelőbizottságot is!
  • Elutasítjuk a fenntartó által fenntartott alapdokumentumokat!
  • Elutasítunk bármilyen önkényesen kinevezett vezetőséget!
  • Követeljük a szenátus jogkörének visszaállítását!
  • Követeljük a lemondott szenátus által elfogadott alapdokumentumok elfogadását!
  • Követeljük a jelenlegi kuratórium lemondását!
  • Követeljük, hogy az alapítvány alapítójogai ne kerülhessenek át az államtól az alapítványhoz!
  • Követeljük, hogy az állam ne vonulhasson ki teljesen az egyetem finanszírozásából!
  • Követeljük, hogy az egyetem neve kerüljön vissza az alapítvány nevébe!
  • Nyomatékosan kijelentjük, hogy a pártpolitikától továbbra is elhatárolódunk, és tiszteljék meg az ügyünket azzal, hogy távolmaradnak tőle!
  • Az egyetemre további rendelkezésig csak az egyetem jelenlegi polgárai léphetnek be.”