Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Vidnyánszky: Elzárkózik az egyetem még mindig minden változás elől

Ez a cikk több mint 3 éves.

A hétfői tüntetés és a keddi egyetemfoglalás után a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új fenntartójának kuratóriumi elnöke, Vidnyánszky Attila rendező volt az ATV Egyenes Beszéd c. műsorának vendége.

A műsorvezető, Rónai Egon a hallgatók és az egyetem oktatóinak állításával szembesítette a rendezőt, miszerint ők mint érintettek nem szólhattak bele a fenntartó alapítvány alapító okiratába, mielőtt az aláírásra került volna.

Vidnyánszky  szerint a szervezeti és működési szabályzat jogszerű, szabályszerűen jött létre, és csak egy ilyen szmsz-szel van csak esély a változásra. A rendező felidézte a decemberi tiltakozásokat, szerinte akkor is arról szólt minden, hogy mostantól diktatúra lesz, mostantól színházak szabadságának vége, aztán mégsem ez történt. Meglátása szerint egy kényszerhelyzet teremtődik a párbeszédre, most is megteremtődött a helyzet, hogy tárgyaljanak, beszélgessenek.

Rónai Egon ezután feltette a kérdést, milyen tárgyalások azok, amelyek már kész tények elé állítják az egyik tárgyalófelet.

Vidnyánszky úgy látja, korábban is szerettek volna tárgyalni, de az egyetem nem akarja meghallani, hogy a kuratóriumnak nem áll szándékában eltüntetni a meglévő dolgokat, hanem valódi szakmai vita mentén szeretne új dolgokat felépíteni (pl. megvitatni, hol legyen az új campus).

A kuratóriumi elnök elmondása szerint régóta jelezte, hogy nagyon zárt rendszerben működik az egyetem, ami nem jó. Úgy gondolja, a nevem garancia arra, hogy a szakma azzal a részével is tudnának kommunikálni, akik kimaradnak a képzésből és eddig nem jutottak az egyetem közelébe.

Arra is kitért, ő próbált kommunikálni az egyetemmel, ám nem kapott pozitív választ. Önmagát nem látja áldozatnak, nem érzi, hogy igazságtalanság érte volna, de azért beszél a sérelmeiről, hogy mások ismerjenek rá a sajátjaikra  – mondta. Szerinte ugyanis a szakma jelentős részén még mindig olyan félelem uralkodik, hogy nem mernek megszólalni.

Arról is beszélt, minden tanár végigviheti az osztályát, minden tanárt megkaphatnak a diákok, akikhez felvételizhettek, kivéve, ha az a tanár feláll pozíciójából. Szerinte ugyanakkor közben az SZFE-n elindulnak más osztályok is más gondolatokkal. Aki szerinte képviselte ezt a gondolatot, Kerényi Imre, neki mennie kellett az egyetemről.

Vidnyánszky elárulta: hivatalos levélben kérte, hogy holnap találkozzanak Upor Lászlóval, az egyetem hétfőn lemondott rektorhelyettesével, még nem kapott választ.

Lehet, hogy eljön az ideje majd, hogy baráti gesztusokat gyakoroljunk, de most nagyon kiélezett a helyzet – tette hozzá, amikor Rónai arról érdeklődött, hivatalos levelek helyett nem baráti telefonhívásokra lenne-e szükség.

Kapott kérdést a fiával, ifj. Vidnyánszky Attilával kapcsolatban is, aki korábban szintén kritizálta az SZFE átalakítási terveit. A Nemzeti Színház igazgatója ezzel kapcsolatban annyit mondott: a fiával olyan viszonya van, hogy szabad mást gondolnia. „Bizonyos dolgokban mást gondolunk, másban ugyanazt” – mondta.

Az SZFE-n zajló egyetemfoglalás képeit ugyan bejátszották az interjú alatt, Vidnyánszky konkrétan a diákok akciójára nem tért ki.

Mint ahogy arról a nap folyamán beszámoltunk, a tegnapi tüntetés után a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai egyetemfoglalásba kezdtek, ma délelőtt pedig szalagokkal tekerték körbe az egyetem több bejáratát, hogy megakadályozzák a kormány által kinevezett új vezetőség épületbe való bejutását. Délután fórumot és sajtótájékoztatót is tartottak, amelyen nyilvánosságra hozták 13 pontból álló követeléslistájukat. A hallgatók az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának lemondását, és az egyetemi autonómia garantálását követelik.

júliusban szavazta meg az Országgyűlés, hogy a Budapesti Corvinus Egyetemhez hasonlóan az SZFE is alapítványi tulajdonba kerüljön, ami alapvetően megváltoztatja az intézmény működésének struktúráját.

A döntés nagy felháborodást váltott ki: az egyetem hallgatói több tüntetést szerveztek, az intézmény vezetői pedig nyílt levelekkel próbálták rábírni a döntéshozókat, hogy ne siessék el a modellváltást. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium azonban nem volt hajlandó továbbra sem figyelembe venni az SZFE azon kéréseit a modellváltáskor, amelyekkel megőrizhették volna függetlenségüket, így augusztus végén az SZFE teljes vezetősége, valamint öbb oktató is felmondott, köztük Ascher Tamás színházi rendező és az Oscar-jelölt Testről és lélekről című filmet jegyző Enyedi Ildikó is.

Az SZFE diákjai, oktatói és volt vezetői közül is sokan úgy érzik, a kormány valódi célja az átalakítással az, hogy kontrollt szerezhessen az egyetem felett, és beleszóljon a működésükbe.

Meglátásukat alátámaszthatja, hogy pár hete a Nemzeti Színház igazgatóját, a kormánybarát Vidnyánszky Attilát választották meg a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének. Mellette a kuratórium tagja lett még Bacsa György, a MOL stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező, és Világi Oszkár, a SLOVNAFT Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója.