Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A szolidaritást nem lehet elvenni” – megtelt a Vas utca a szabad oktatásért és kultúráért tüntetőkkel

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szabad oktatásért és szabad kultúráért tüntettek ma este a Vas utcában. Ahogy arról a hét elején írtunk, az Ivány Gábor-féle Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) után rövid időn belül újabb, hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó szervezetek állami támogatását csökkentette a kormány: az Igazgyöngy Alapítványnak járó költségvetési juttatások megfelezéséről a szervezet vezetője, L. Ritók Nóra számolt be hétfőn Facebook-oldalán, a rendkívüli szegénységből jövő roma diákokat érettségiig eljuttató borsodi Dr. Ámbédkár Iskola normatívájának megvonásáról pedig a Roma Sajtóközpont számolt be.

A tüntetést szervezői természetesen a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgató felé is szerettek volna egy gesztust tenni. Miután a bajba jutott alapítványokat szolidaritásáról biztosította az egyetem, a mai tüntetést jelképesen a Vas utcai épület elé szervezték, a felszólalók pedig egytől egyig kiálltak a hallgatók és tanáraik mellett.

A tüntetésen Iványi Gábor, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke elsősorban az SZFE hallgatóihoz szólt: szerinte ők valódi kockázatot vállaltak, hiszen aki a szabadság érdekében megszólal, annak kockázatot kell vállalni. Aki kimondja a megfelelő szavakat, az számíthat a hatalom haragjára, de ez nem akadályozhat meg sem a szólásban, sem a cselekvésben – mondta. Iványi megköszönte, hogy a hallgatók és a tanárok egyszerre álltak fel, és nem hagyták, hogy egy méltatlanul a nyakukra ültetett társaság mondja meg, mit hogyan csináljanak. Szerinte hallgat az ország – bűnös csönd van.

„Hogy ebben van-e robbanásra kész feszültség, nem tudom. De ezt a csöndet meg kellett törni”

– mondta, szolidarításra szólítva mindenkit.

L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány elnöke arról beszélt, 21 éve próbálja értelmezni és képviselni a gyerekszegénység ügyét, ami terepen sokkal könnyebb, mint döntéshozói szinten. Azt ugyanis nem könnyű megérteni, miért nem vállalják a felelősséget azok, akiknek minden eszközük megvan, hogy segítsenek. Miért nem látják, hogy ez sokkal fontosabb lenne, mint az üresen kongó stadionok vagy a vadászati kiállítás? – kérdezte.

L. Ritók arról is mesélt: a héten nagyon mélyen és nagyon magasan is volt érzelmileg. Először nem hitt a szemének, amikor meglátta a minisztériumi értesítőt az alapítvány támogatásának megvonásáról, aztán amikor nyilvánosságra hozta a hírt, két nap alatt összegyűlt a hiányzó pénz az adományozóknak hála, amit ezúton is megköszönt.

„Nézzetek körbe és értsétek meg, hogy nem lehet tovább hallgatni” – mondta NoÁr, majd azokhoz szólt, akik még mindig csöndben vannak: úgy akarjátok, hogy felnőjön egy generáció, a gyerekeitek, hogy félelemben élnek? Csak félelem által juthatunk munkához és egzisztenciához? Ne hallgassunk! – üzente.

Fullajtár Andrea színművész Bibó István A szabadságszerető ember politikai tízparancsolatát olvasta fel, Szalay Kriszta színész azt mondta, az SZFE hallgatói bekerülnek a történelemkönyvekbe, Bíró Kriszta, az Örkény Színház színésze pedig arról beszélt: azért áll itt, mert rettenetesen dühös. Az SZFE meghatározó része az életének, hiszen ez az egyetem tette olyanná, amilyen.

„Most ide jár a gyerekem, akiért felelőséggel tartozom. Büszke vagyok rátok, ne féljetek, itt vagyunk veletek, bátorság! (…) A szolidaritást nem lehet elvenni, csak a pénzt”

– üzente a hallgatóknak. A tüntetés végére megtelet a Vas utca, illetve a szervezők szerint a Stáhly utcában is rengetegen összegyűltek. Élő videónk a helyszínről itt tekinthető meg újra:

Vasárnapra az SZFE hallgatói szerveznek újabb demonstrációt, melynek keretein belül a tüntetők élőláncot fognak alkotni a Vas utca és a Kossuth tér között. Céljuk, hogy stafétaként juttassák el a Parlamentig az általuk megfogalmazott Magna Charta Universitatis című dokumentumot. A tervek szerint az élőlánc érinti majd az egyetem Szentkirályi utcai épületét, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet, az ELTE kiskörúti kampuszát, a Corvinust, valamint a Károly Gáspár Református Egyetemet is. Az akcióhoz 5000 emberrel számolnak, ehhez kérik valamennyi támogatójuk részvételét.