Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megölte feleségét, majd magával is végzett egy férfi Pácinban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Halálosan megsebesítette feleségét egy férfi Pácinban, majd autójával elhajtott és Sárospatakon balesetet szenvedve ő is elhunyt. – adta hírül a police.hu. A sárospataki férfi, a rendőrség információ szerint a gyilkosság után elhajtott, de útközben balesetet szenvedett és a helyszínen elhunyt.

Ennél valamivel több információt közölt a Tények, ami úgy tudja, az 54 éves férfi kedd éjszaka halálra késelte feleségét, majd a gyilkosság után Sárospatakra indult, ahol a Tények információi szerint a kocsiban felvágta az ereit és nekiütközött egy másik autónak. A szomszédok szerint a pácini házban a nő egyedül élt, zárkózott volt, a férfi ritkán látogatta meg, de sokszor féltékenykedett.

Ez a második hasonló eset egy héten belül, augusztus 27-én egy debreceni idős nővel végzett fia, aki a gyilkosság után öngyilkos lett. Illetve a mai napon a bíróság elrendelte a 2017-ben Borsodnádasdon egy lányt meggyilkoló B. Roland letartóztatását a másodfokú eljárás befejeztéig.

B. Roland ügyében, 2017-ben megölte barátnőjét, az akkor 17 éves Csengét, az akori hivatalos közlemény szerint:

„Ittak, beszélgettek, herbálos cigarettát szívtak, szeretkeztek, majd valamikor pontosan meg nem határozott időben a fiú a lány eszméletlen testét egy vízgyűjtő aknába tette fejjel lefelé, ahol a lány megfulladt. Ezeket a vádlott beismerte, azonban azt nem sikerült tisztáznia a dr. Lengyel Andrea bíró vezette tárgyalássorozat során, hogy ki volt az, aki tulajdonképpen eszméletlenre verte a lányt. Ugyanis legalább három, közepes erejű, tompa ütés érte Csenge arcát.”

Az ügyről, aminek az év eleji elsőfokú ítélete nagy port kavart, amikor B. Róbertet gondatlanságból elkövetett emberölés miatt ítélték el, itt írunk hosszabban.

A családon és párkapcsolaton belüli bántalmazásnak azok a szerencsére nem gyilkossággal végződő esetei, amelyek a sajtóba bekerülnek, az összesnek legfeljebb a töredékéről adnak képet. A NANE szerint Magyarországon minden ötödik nőt rendszeresen bántalmaz a partnere, ami nagyjából félmillió nőt jelent.

Ezt a statisztikát vélhetően súlyosbította a járványhelyzet miatti bezártság, majd az abból és a kibontakozó válságból fakadó feszültség. Jogvédő szervezetek nemzetközi szinten figyelmeztettek arra, hogy a kijárási tilalmak és korlátozások súlyosbíthatják a bántalmazott nők helyzetét, és márciusi adatokból tudjuk, hogy az utóbbi két évben sosem történt annyi családon belüli erőszak Magyarországon, mint idén – és ezek „csak” azok, amelyek a hatóságok látóterébe kerültek.

Tehát a családon és párkapcsolaton belül elkövetett erőszak eseteiről semmiképpen se lehet azt mondani, hogy egyediek, rendszerszintű problémáról beszélünk. A jelenség leküzdéséhez pedig az áldozatvédelmi intézményrendszer fejlesztésére, a rendőrség és az igazságszolgáltatás dolgozóinak szakirányú képzésére és más hasonló lépésekre lenne szükség.

Annak érdekében, hogy erre felhívjuk a figyelmet, a Mérce márciusban aloldalt indított, ahol a férfiak által meggyilkolt nők és gyermekek listáját tesszük közzé 2014-től kezdve. Célunk, hogy a figyelem állandó fenntartásával rámutassunk arra, hogy a nők elleni erőszak enyhítéséhez rendszerszintű változtatások szükségesek. Minderről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerősét bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 80 80 80 81 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Gyermekkori abúzus áldozatai a fenti segélyvonalakon túl a Muszáj Munkacsoport oldalán tájékozódhatnak.

Címlapkép: A Néma Tanúk felvonulása a 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen részeként 2018.11.25. / Markoszov Szergej, Mérce