Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy debreceni férfi meggyilkolta a 91 éves édesanyját, majd magával is végzett

Ez a cikk több mint 3 éves.

A rendőrség csütörtök reggel egy debreceni társasház egyik lakásában holtan talált egy 91 éves nőt, valamint 66 éves fiát. A kirendelt orvosszakértő szerint a nő halálát idegenkezűség okozta, a férfi viszont öngyilkos lett.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya a nő halálának ügyében emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást, a férfi esetében pedig közigazgatási hatósági eljárás indult.

Csak a sajtóba bekerülő esetek alapján a debreceni áldozat a tizenegyedik nő idén, akit férfi ölt meg, és a második, akit a saját fia.

Júliusban egy 42 éves csorvási férfi bántalmazta olyan súlyosan az édesanyját, hogy a nő belehalt a sérüléseibe.

A családon és párkapcsolaton belüli bántalmazásnak azok a szerencsére nem gyilkossággal végződő esetei, amelyek a sajtóba bekerülnek, az összesnek legfeljebb a töredékéről adnak képet. A NANE szerint Magyarországon minden ötödik nőt rendszeresen bántalmaz a partnere, ami nagyjából félmillió nőt jelent.

Ezt a statisztikát vélhetően súlyosbította a járványhelyzet miatti bezártság, majd az abból és a kibontakozó válságból fakadó feszültség. Jogvédő szervezetek nemzetközi szinten figyelmeztettek arra, hogy a kijárási tilalmak és korlátozások súlyosbíthatják a bántalmazott nők helyzetét, és márciusi adatokból tudjuk, hogy az utóbbi két évben sosem történt annyi családon belüli erőszak Magyarországon, mint idén – és ezek „csak” azok, amelyek a hatóságok látóterébe kerültek.

Tehát a családon és párkapcsolaton belül elkövetett erőszak eseteiről semmiképpen se lehet azt mondani, hogy egyediek, rendszerszintű problémáról beszélünk. A jelenség leküzdéséhez pedig az áldozatvédelmi intézményrendszer fejlesztésére, a rendőrség és az igazságszolgáltatás dolgozóinak szakirányú képzésére és más hasonló lépésekre lenne szükség.

Annak érdekében, hogy erre felhívjuk a figyelmet, a Mérce márciusban aloldalt indított, ahol a férfiak által meggyilkolt nők és gyermekek listáját tesszük közzé 2014-től kezdve. Célunk, hogy a figyelem állandó fenntartásával rámutassunk arra, hogy a nők elleni erőszak enyhítéséhez rendszerszintű változtatások szükségesek. Minderről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerősét bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 80 80 80 81 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Gyermekkori abúzus áldozatai a fenti segélyvonalakon túl a Muszáj Munkacsoport oldalán tájékozódhatnak.

Címlapkép: MTI/Mihádák Zoltán