Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy férfi megölte 61 éves édesanyját Csorváson

Ez a cikk több mint 3 éves.

A gyanú szerint egy 42 éves csorvási férfi olyan súlyosan bántalmazta édesanyját, hogy a nő belehalt a sérüléseibe. A gyilkosságot a férfi maga jelentette be az az Orosházi Rendőrkapitányságon.

„2020. július 16-án 14 óra 20 perckor személyesen tett bejelentést egy férfi arról, hogy csorvási otthonukban bántalmazta 61 éves édesanyját, és a nő életét vesztette” – áll a police.hu csütörtöki közleményében. A Békés Megyei Rendőrkapitányság emberölés gyanúja miatt nyomozást rendelt el, a „helyszíni szemle és a 42 éves férfi elszámoltatása folyamatban van.”

Csak a sajtóba bekerülő esetek alapján a csorvási áldozat a tizedik nő idén, akit közeli hozzátartozója ölt meg.

Mindössze néhány héttel ezelőtt  számoltunk be egy pécsváradi nő haláláról, akit a férje egy vita során fojtogatni kezdett. A kiérkező mentősöknek sikerült újraéleszteni a nőt, azonban olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy másnap a kórházban meghalt. Előtte néhány héttel pedig egy 24 éves nőt gyilkolt meg az élettársa Dombrádon.

Szintén csütörtöki hír, hogy egy sárszentmihályi férfi közös otthonukban bántalmazta a feleségét: a feol.hu szerint a 42 éves férfi a sértettet karjánál és hajánál fogva megrángatta, és földre szorította. Egy bicskával levágta róla ruháit, majd az alsóneműt a sértett szájába gyűrte, aztán fojtogatta, végül egy párnát szorított a fejéhez. A bántalmazásnak a rendőrség vetett véget, akik még egy korábbi bejelentés miatt mentek ki a házhoz.

A családon és párkapcsolaton belüli bántalmazás sajtóba bekerülő, szerencsére nem gyilkossággal végződő esetei az összesnek legfeljebb a töredékéről adnak képet. A NANE szerint Magyarországon minden ötödik nőt rendszeresen bántalmaz a partnere, ami nagyjából félmillió nőt jelent.

Ezt a statisztikát vélhetően súlyosbította a járványhelyzet miatti bezártság, majd az abból és a kibontakozó válságból fakadó feszültség. Jogvédő szervezetek nemzetközi szinten figyelmeztettek arra, hogy a kijárási tilalmak és korlátozások súlyosbíthatják a bántalmazott nők helyzetét, és márciusi adatokból tudjuk, hogy az utóbbi két évben sosem történt annyi családon belüli erőszak Magyarországon, mint idén – és ezek „csak” azok, amelyek a hatóságok látóterébe kerültek.

Tehát a családon és párkapcsolaton belül elkövetett erőszak eseteiről semmiképpen se lehet azt mondani, hogy egyediek, rendszerszintű problémáról beszélünk. A jelenség leküzdéséhez pedig az áldozatvédelmi intézményrendszer fejlesztésére, a rendőrség és az igazságszolgáltatás dolgozóinak szakirányú képzésére és más hasonló lépésekre lenne szükség.

Annak érdekében, hogy erre felhívjuk a figyelmet, a Mérce márciusban aloldalt indított, ahol a férfiak által meggyilkolt nők és gyermekek listáját tesszük közzé 2014-től kezdve. Célunk, hogy a figyelem állandó fenntartásával rámutassunk arra, hogy a nők elleni erőszak enyhítéséhez rendszerszintű változtatások szükségesek. Minderről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Címlapkép: A Néma Tanúk felvonulása a 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen részeként 2018.11.25. / Markoszov Szergej, Mérce