Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Letartóztatták a pécsváradi férfit, aki megfojtotta a feleségét

Ez a cikk több mint 3 éves.

A rendőrség június 24-én arról számolt be, hogy egy pécsváradi férfi reggel arról tett bejelentést, hogy otthonában megölte feleségét.

A helyszínre kiérkező rendőrök megállapították, hogy a férfi egy vita során fojtogatni kezdte a feleségét, aki ennek következtében elvesztette az eszméletét. A nőt a mentőszolgálat munkatársai a helyszínen újraélesztették és kórházba szállították, azonban ezt követően életét vesztette.

A rendőrök a férfit őrizetbe vették, majd ezt követően kezdeményezték a letartóztatását. Ezt a bíróság két nappal a gyilkosságot követően, pénteken el is rendelte. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés miatt nyomoz a férfi ellen.

Csak a sajtóban megjelent hírek alapján a pécsváradi nő a kilencedik, akit ebben az évben a közeli hozzátartozója meggyilkolt.

Mindössze néhány nappal ezelőtt számoltunk be arról a budapesti férfiról, aki februárban szintén megfojtotta az élettársát – ő azzal védte cselekedetét, hogy nem akarta megölni a párját csak „rosszul fogta meg”. Június elején pedig egy 24 éves dombrádi nőt ölt meg az élettársa, aki korábban is rendszeresen bántalmazta.

Az elmúlt hetekben több, szerencsére nem halállal végződő nők ellen elkövetett bántalmazásról is hírt adott a sajtó: legutóbb június 17-én számolt be az RTL arról az esetről, amikor egy idős férfi addig verte kalapáccsal a feleségét, amíg rá nem törték a nő segélykiáltásait meghalló szomszédok az ajtót.

Ezek a hírek sajnos valószínűleg csak a megtörténő esetek töredékéről adnak képet. A NANE szerint Magyarországon minden ötödik nőt rendszeresen bántalmaz a partnere, ami nagyjából félmillió nőt jelent. Ezt a statisztikát vélhetően súlyosbította a járványhelyzetből, majd az abból kibontakozó válságból fakadó bezártság és feszültség. Jogvédő szervezetek nemzetközi szinten figyelmeztettek arra, hogy a kijárási tilalmak és korlátozások súlyosbíthatják a bántalmazott nők helyzetét, és márciusi adatokból tudjuk, hogy az utóbbi két évben sosem történt annyi családon belüli erőszak Magyarországon, mint idén – és ezek „csak” azok, amelyek a hatóságok látóterébe kerültek.

Tehát a családon és párkapcsolaton belül elkövetett erőszak eseteiről semmiképpen se lehet azt mondani, hogy egyediek, rendszerszintű problémáról beszélünk.

Annak érdekében, hogy erre felhívjuk a figyelmet, a Mérce márciusban aloldalt indított, ahol a férfiak által meggyilkolt nők és gyermekek listáját tesszük közzé 2014-től kezdve. Célunk, hogy a figyelem állandó fenntartásával rámutassunk arra, hogy a nők elleni erőszak enyhítéséhez rendszerszintű változtatások szükségesek. Minderről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 70 220 2505 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.