Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Puska, sav, fejbe rúgás – több nők elleni erőszak esetben sem kerültek letartóztatásba a bántalmazók

Ez a cikk több mint 3 éves.

„Kiengedték a vadászt, aki puskával támadt az exére a kecskeméti Alföld Áruházban”, „Brutálisan bántalmazta az élettársát, mégsem tartóztatták le a ceglédi férfit”, „A lányát öntötte le savval egy férfi” – három brutális, nők elleni erőszakról szóló hír jelent meg a sajtóban, csak a mai napon. A bíróság mindhárom esetben úgy döntött, nem tartóztatja le a bántalmazókat, vagy megszünteti letartóztatásukat.

Durván bántalmazta élettársát egy férfi június 8-án a kertjükben: az éppen guggoló nőt a férfi fejbe rúgta, amelynek következtében annak vérző duzzanat keletkezett a bal szeme alatt. Tette idején az elkövető hasonló cselekmény miatti büntetőeljárás hatálya alatt állt, vagyis nem ez volt az első ilyen eset.

A férfit gyanúsítottként hallgatták ki aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt, de csak távolságtartásra kötelezték, a letartóztatását nem rendelték el. Emiatt a Ceglédi Járási Ügyészség fellebbezést jelentett be – írja a Blikk.

A vádemelést követően az ügyben első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék megszüntette annak a férfinak a letartóztatását, aki még tavaly nyáron támadt puskájával volt élettársára – olvasható a 24.hu cikkében. A vadászként dolgozó férfi terrorizálta és bántalmazta a nőt, aki tavaly április végén elköltözött tőle. A férfi ezután zaklatni kezdte, a szakításukat követő közel három hónapban több, mint 350 alkalommal felhívta telefonon, többször is megfenyegette, illetve naponta bejárt a nő munkahelyére, ahol szidalmazta őt. Miután a nő júniusban feljelentette zaklatásért, a férfi júliusban kis híján megölte, amikor engedéllyel tartott puskájával rátámadt.

Letartóztatását most azért szüntették meg mégis, mert a törvényszék megítélése szerint a korábbi kényszerintézkedési határozatok után jelentősen mérséklődött a szökés, elrejtőzés, illetve a bűnismétlés veszélye.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség azonban fellebbezett a férfi letartóztatásának ismételt elrendelése érdekében. A másodfokon eljáró Szegedi Fellebbviteli Főügyészség fenntartotta a fellebbezést, mert megítélése szerint a szökés és elrejtőzés veszélye továbbra is fokozott, ráadásul a bűnismétlés veszélye sem mérséklődött, így továbbra is feltehető, hogy az általa megkezdett bűncselekményt véghez vinné – vagyis megölné volt élettársát.

Aljas célból elkövetett súlyos testi sértés bűntette miatt emelt vádat az Orosházi Járási Ügyészség azzal a 64 éves, zaklatás miatt már büntetett előéletű orosházi férfi ellen, aki 2019. áprilisában savas oldattal öntötte le a lányát.

A férfi bár nem élt együtt a 19 éves lánnyal, de rendszeresen tartotta vele a kapcsolatot. Kettejük kapcsolata 2019-ben megromlott, mivel a férfinak pszichiátriai betegsége folytán olyan tévképzete alakult ki, hogy a fiatal nő azzal, hogy párkapcsolatot létesít, erkölcstelen életmódot folytat.

A férfi 2019. április 21-én téveszméjétől vezérelve elhatározta, hogy az autóbusszal 16 óra körül Orosházára érkező lányát megvárja, és leönti savval azért, hogy megakadályozza a jövőbeni párkapcsolatait. A férfi korábban egy fürdőben dolgozott, ahonnan többek között hidrogén-kloridot tartalmazó, erősen savas kémhatású vizes savoldatot szerzett meg. Ezt egy fél literes műanyag palackba töltötte, majd azzal az autóbusz-állomásra ment.

Amikor a lányával találkozott, megkérdezte tőle, hogy milyen okból utazott gádorosi lakóhelyéről Orosházára. A fiatal nő közölte, azért, hogy a barátjával találkozzon, erre a férfi a savas oldatot azzal az aljas céllal, hogy a nő arcát eltorzítsa, az arcára és mellkasára öntötte. A nő egy közeli büfében levette a savval szennyezett ruháját, testrészeit pedig lemosta, de így is 8 napon túl gyógyuló súlyos mart sérüléseket szenvedett – írja közleményében az Ügyészség.

A járási ügyészség vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a cselekményét beismerő, beszámítási képességében súlyos fokban korlátozott férfit próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, rendelje el pártfogó felügyeletét és azt, hogy pszichés gondozásnak, kezelésnek vesse alá magát.

Nem egyedi esetek

Becslések szerint hazánkban hetente egy nő veszíti életét párkapcsolati erőszak következtében, már 2020-ban is több ilyen erőszakos halálesetről számolt be a sajtó, az esetek egy része pedig nem is kerül nyilvánosság elé.

A nem halálos kimenetelű erőszakesetek száma még ennél is nagyobb, a jelenség leküzdéséhez pedig az áldozatvédelmi intézményrendszer fejlesztésére, a rendőrség és az igazságszolgáltatás dolgozóinak szakirányú képzésére és más hasonló lépésekre lenne szükség. Ezekre vonatkozóan egyébként az Isztambuli Egyezmény is ajánlásokat, jó gyakorlatokat mutat fel, a kormány azonban nemrég leszavazta ennek ratifikálást.

Varga Judit igazságügyi miniszter év elején jelentette be, hogy 2020 az áldozatsegítés éve lesz. A miniszter közzé is tett egy javaslatcsomagot, amit nőjogi szervezetek úgy értékeltek: vannak benne elismerésre méltó törekvések, de ez még nem elég. Szerintük

a megelőzésnek része, hogy ezt felismerjék, továbbá elismerjék azt, hogy nemek közötti hatalmi viszonyok kiegyenlítése szükséges a nők elleni erőszak felszámolásához. Az intézkedéseknek a megelőzésre is ki kellene terjedniük, ezért a családon belüli és párkapcsolati erőszak visszaszorításához szemléletformálásra is szükség lenne.

Márciusban a Mérce egy aloldalt indított, ahol a férfiak által meggyilkolt nők és gyermekek listáját tesszük közzé 2014-től kezdve.

A feltüntetett lista nem teljes körű, mivel csak a sajtóban megjelent eseteket összesíti. A listát év közben folyamatosan frissítjük, valamint év végén közérdekű adatigénylést nyújtunk be az illetékes hatóságokhoz, hogy az általuk vezetett adatokkal kiegészíthessük az áldozatok névsorát.

Célunk, hogy a figyelem állandó fenntartásával rámutassunk arra, hogy a nők elleni erőszak rendszerszintű probléma, aminek enyhítéséhez rendszerszintű változtatások szükségesek. Minderről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 70 220 2505 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Címlapkép: Mécsesek égnek a Néma Tanúk felvonulásán a Parlament előtti Kossuth Lajos téren, 2018 (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)