Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Letartóztattak egy férfit, aki megfojtotta élettársát, a feleségére fejszével támadó felfüggesztettet kapott

A napokban két nők elleni erőszakkal kapcsolatos ügyben is fejlemény született: egy férfi néhány hónapja ölte meg élettársát, de a hatóságok csak most akadtak a nyomára és tartóztatták le, egy másik pedig még tavaly bántalmazta feleségét, és most hoztak ellene jogerős ítéletet.

„Rosszul fogta meg”

Elfogtak a rendőrök egy férfit, aki február végén megölte élettársát Budapesten, a XVII. kerületben –  tudta meg a 24.hu. A lap értesülései szerint a pár nappal ezelőtt őrizetbe vett férfi addig fojtogatta, és verte a nőt otthonában, amíg meg nem halt. A férfi a történtek után elhagyta a lakást, majd hajléktalan életmódot folytatott, ezért csak most találták meg a nyomozók. Azt állította, hogy nem akarta megölni a párját csak „rosszul fogta meg”, ezért meghalt.

A Fővárosi Főügyészség letartóztatást indítványozott a halált okozó testi sértéssel gyanúsított férfival szemben szökés, elrejtőzés veszélye miatt. Az ügyben eljáró nyomozási bíró egyetértett az ügyészség indítványával és elrendelte a férfi letartóztatását.

Fejszével támadt a feleségére

A Pécsi Törvényszék mai közleménye szerint életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt jogerősen 1 év 8 hónap börtönre ítélte azt a férfit, aki tavaly októberben fejszével támadt feleségére. Bár a törvényszék kiemeli: „az életveszélyes sérülés bekövetkezése kizárólag a véletlenen múlt”, a bíróság a szabadságvesztés végrehajtását 4 évre felfüggesztette.

A férfi

„ittas állapotban tért haza, számonkérte a sértettet, hogy ebédre miért cukorborsófőzeléket készített. Kettejük között szóváltás alakult ki, a sértett pofon ütötte a vádlottat. A vádlott ettől indulatba jött, és közölte a sértettel, hogy ‘Most kimegyek a fejszéért és agyon ütlek te!’, majd kiment a házból, az udvaron található melléképületből fejszét vett magához, a sértett ezen időszak alatt védekezésképpen sodrófát vett a kezébe”

– olvasható a közleményben.

A ház bejárata előtt dulakodni kezdtek, ahol a nő végül leesett egy lépcsőről, így a földre került. A férfi ekkor a fejsze fokával a nő fejére ütött, aminek következtében nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett. A férfi a bántalmazást követően kerékpárra ült és eltávozott a helyszínről. A nő segélykérését  szomszédja hallott meg, aki azonnal értesítette a mentőket.

Rendszerszintű probléma

Amikor ezekről a hírekről beszámolunk, fontos hangsúlyozni, hogy nem egyedi esetekről van szó. Becslések szerint hazánkban hetente egy nő veszíti életét párkapcsolati erőszak következtében, már 2020-ban is több ilyen erőszakos halálesetről számolt be a sajtó, az esetek egy része pedig nem is kerül nyilvánosság elé.

A nem halálos kimenetelű erőszakesetek száma még ennél is nagyobb, a jelenség leküzdéséhez pedig az áldozatvédelmi intézményrendszer fejlesztésére, a rendőrség és az igazságszolgáltatás dolgozóinak szakirányú képzésére és más hasonló lépésekre lenne szükség.

Ezekre vonatkozóan egyébként a nők elleni erőszak megfékezéséről szóló Isztambuli Egyezmény (melyet korábban a magyar kormány is aláírt) is ajánlásokat, jó gyakorlatokat mutat fel, ezt azonban a KDNP kezdeményezésére a parlamenti többség májusban határozatban utasította el.

Varga Judit igazságügyi miniszter év elején jelentette be, hogy 2020 az áldozatsegítés éve lesz. A miniszter közzé is tett egy javaslatcsomagot, amit nőjogi szervezetek úgy értékeltek: alapvetően örvendetes, hogy a kormány végre foglalkozik a problémával, vannak elismerésre méltó törekvések, de ez még nem elég.

Szerintük a megelőzésnek része, hogy a kormány elismerje: az erőszaknak a gyökere nem önmagukban a biológiai nemekben, hanem a nők és a férfiak nemi alapon, de társadalmilag meghatározott, alá-fölé rendelt hatalmi pozícióiban rejlik. Ezért a nemek közötti hatalmi viszonyok kiegyenlítése szükséges a nők elleni erőszak felszámolásához.

Emellett az intézkedéseknek a megelőzésre is ki kellene terjedniük, ezért a családon belüli és párkapcsolati erőszak visszaszorításához szemléletformálásra is szükség lenne.

A rendszerszintű változás egyik fontos lépése, hogy a hatóságok ne hagyják figyelmen kívül az áldozatok érdekeit. Az utóbbi napokban több durva, nők ellen elkövetett erőszakkal kapcsolatos ügyről is beszámoltunk, amelyek során a bíróság úgy döntött, a bántalmazó szabadlábon maradhat. Nőjogi szervezetek szerint ez valós veszélyt jelent az áldozatokra nézve, hiszen a bántalmazók addig folytatják a bántalmazást, amíg azt következmények nélkül megtehetik.

Hogy ne maradjon láthatatlan…

Márciusban a Mérce egy aloldalt indított, ahol a férfiak által meggyilkolt nők és gyermekek listáját tesszük közzé 2014-től kezdve.

A feltüntetett lista nem teljes körű, mivel csak a sajtóban megjelent eseteket összesíti. A listát év közben folyamatosan frissítjük, valamint év végén közérdekű adatigénylést nyújtunk be az illetékes hatóságokhoz, hogy az általuk vezetett adatokkal kiegészíthessük az áldozatok névsorát.

Célunk, hogy a figyelem állandó fenntartásával rámutassunk arra, hogy a nők elleni erőszak rendszerszintű probléma, aminek enyhítéséhez rendszerszintű változtatások szükségesek. Minderről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 70 220 2505 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: jog@patent.org.hu)

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Címlapkép: Mérce