Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

PDSZ: Hiányoznak a biztonságos munkavégzés feltételei, így nem szabadott volna elkezdeni a tanévet

Ez a cikk több mint 3 éves.

Több nyugtalanító fejleményre, valamint a biztonságos pedagógusi munkavégzés feltételeinek nem teljesülésére hívta fel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a figyelmet a 2020/2021-es tanév kezdete előtt. A szervezet hét érvet hozott fel amellett, hogy miért problémás a 2020/2021-es tanévet a kormány által szorgalmazott módon elkezdeni, valamint öt pontba szedték azt is, hogy mitől lenne biztonságos a munkájuk.

Erőteljes kép rajzolódik ki a PDSZ által felvázolt pontokból: azon túl, hogy se elegendő takarító a napközbeni fertőtlenítésre, és a megfelelő tesztelés is hiányzik az iskolákból,

rendelet sincs arról az oktatásirányítás részéről, hogy az egyes intézmények vezetői dönthessenek arról, hogy részlegesen vagy teljes egészében digitális munkarendre álljanak át.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint

„[i]tt volna az ideje megszokni a gondolatot: az iskolai, óvodai munka abban a formában, ahogyan azt megszokhattuk, még jó ideig nem folytatható.”

Szerintük nem a távoktatás elleni érveket kéne gyűjteni, hanem biztosítani a feltételeket a senki egészségét nem veszélyeztető pedagógiai munkához, ami pedig „akár tetszik, akár nem” jelenleg kizárólag távoktatásos formában megoldható.

Felidézik, hogy a nagyobb településeken lévő, magas csoport- és osztálylétszámokkal működő iskolák vannak főként kitéve a fertőzésveszélynek. Ezeken a helyeken jellemzően szűkek a közösségi terek az intézmény létszámához képest, így a diákok elkülönítése sem biztosítható. Veszélyben van minden olyan intézmény is, amely olyan településen található, ahol már újból felütötte a fejét a koronavírus-fertőzés.

A PDSZ felhívja a figyelmet arra is, hogy amennyiben egy diák és családja augusztus 31-én érkezik haza külföldről, az adott diák augusztus 31-ei hazaérkezése miatt nem köteles karanténba vonulni, nem tesztelik, ráadásul másnap iskolába is megy.

Azon túl,hogy a minisztérium által kiadott ajánlás szerint az intézményekben nem kötelező a maszk viselése és a biztonságos távolság tartása is megvalósíthatatlan, az augusztus 29. és szeptember 4. közötti szállítás miatt lesznek olyan intézmények, ahova a fertőtlenítőszerek meg sem érkeznek tanévkezdésig.

„Gyakorlatilag mindenféle védelem nélkül, a biztonságos és egészséges munkavégzés előfeltételei nélkül kell ellátni a feladatainkat annak ellenére, hogy az intézményekben foglalkoztatottak jelentős számban a veszélyeztetett korúak közé tartoznak, ill. más szempontból veszélyeztetettek (krónikus betegség, idős szülő ápolása)” – írja a PDSZ.

A szervezet kifejti, hogy a jelenleg 140 ezer fős pedagógusállomány 7%-a, közel tízezer fő 60 év feletti, illetve az 50-60 év közöttiek száma is mintegy 48 800 fő, ami egy nagyobb magyar város lakosságával egyenértékű. A veszélyeztetett korcsoportba tartozók nagy száma miatt pedagógusok és egyéb, oktatást segítő dolgozók tömegei aggódnak egészségük miatt.

„Értjük, hogy el akarják kerülni az intézménybezárásokat, mivel sem a munkáltatókat, sem a munkavállalókat nem támogatták, hogy kisgyermekükkel otthon maradjanak, és ezt láthatóan ezután sem tervezik. Ugyanakkor az sem megoldás, hogy a pedagógusnak egyszerre intézményi és a távmunkát rendelnek el, mivel ez teljesíthetetlen többletmunkát ró a munkavállalóra.”

– írja a szakszervezet, és leszögezi: a vírus nem áll meg az osztálytermek bejáratánál, így nem megoldás Kásler miniszter azon javaslata sem, hogy csak abban a tanulócsoportban vezessenek be digitális oktatást, amelyben fertőzött gyereket találtak.

A PDSZ felidézi a Munka törvénykönyve 54. paragrafusának rendelkezéseit az utasítás teljesítésének megtagadásáról, mely szerint:

  • „A munkavállaló köteles megtagadni az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása más személy egészségét vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.”
  • „A munkavállaló megtagadhatja az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik, vagy a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.”

A biztonságos pedagógiai munkavégzés öt feltétele a PDSZ szerint:

  1. Az állam a fenntartón keresztül biztosítson a tanévkezdéskor, a nevelési év kezdetekor, és az alatt rendszeresen, meghatározott protokoll alapján tömeges, ingyenes tesztelést az intézményi dolgozók, valamint a tanulók körében!
  2. Gondoskodjon érintésmentes hőmérőkről az intézménybe érkezők beléptetéséhez!
  3. Gondoskodjon kellő létszámú napközbeni takarítóról és gyermekfelügyeletre beosztható, nevelő-oktatómunkát segítő munkatársról!
  4. Gondoskodjon az intézményben közalkalmazotti és tanulói jogviszonyban állók számára védőfelszerelésekről (maszkok, gumikesztyűk) valamint az egyéb tárgyi feltételekről!
  5. Az oktatásirányítás rendeletben biztosítsa azt a jogot, hogy az intézmény dönthessen arról, hogy részlegesen vagy teljes egészében átáll a digitális munkarendre, ha az egészséges és biztonságos munkavégzés feltételei az intézményben a jelenlegi működéssel nem állnak fenn.
Címlapkép: MTI/Mónus Márton