Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Városüzemeltetési Tanácsnoknak nevezte ki a fideszes ex-polgármestert az LMP-s alpolgármester Gödön

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Momentum közleményben tájékoztatott arról, hogy a DK-s képviselők kilépése és kizárása után is folytatódik a momentumos polgármestert felfüggesztő LMP-s, jobbikos és volt DK-s képviselők együttműködése a Fidesszel Gödön. A tegnapi napon, a várost átmenetileg vezető LMP-s alpolgármester beadványa alapján a Fidesz-KDNP-vel együtt szavazták meg a fideszes ex-polgármestert, Markó Józsefet Városüzemeltetési Tanácsnoknak.

A párt szerint az, hogy a beadványon a tanácsnoki helyen kívül csak üres rubrikák vannak egyértelművé teszi, hogy az elsődleges cél Markó kinevezése volt. Rajta kívül tanácsadó testületi tagoknak választották meg a testületi tagok Kovacsik Tamás fideszes ex-képviselőt és Zombory Lászlót, akit Fülöp Zoltán javasolt.

Balogh Csaba, felmentett momentumos polgármester a történtekre úgy reagált:

„Szégyen, hogy az LMP-s alpolgármester vezetésével a Jobbik és a volt DK-s képviselők összefognak a Fidesszel, és visszahozzák a bukott fideszes polgármestert. Ez nem csak a város szempontjából ártalmas, de a gödi választók arcon köpése is, akik a lakosokkal szemben a Samsung-gyár mellé álló Markó Józsefet egyértelműen le akarták váltani a város éléről tavaly októberbe”

Javítás 11:17 – A Momentum utólag egy második közleményt is kiadott, amelyben felhívják a figyelmet, eredetileg tévesen állították, hogy mindkét ex-DK-s képviselő támogatta Markó kinevezését. Mit írják, a volt DK-s alpolgármester, Lőrincz László valóban támogatta a beadványt, viszont a másik volt DK-s képviselő, Szilágyi László tartózkodott.

A Momentum helyi frakciója ismételten a testület feloszlatását, és előrehozott választást javasolt a feszültség feloldása érdekében, azonban ezt a város ideiglenes vezetői tisztségét betöltő Fülöp Zoltán napirendre se vette.

Fülöp Zoltán korábban lapunknak azt nyilatkozta, a Momentumos Balogh Csaba felfüggesztése alatti időszakot csak átmenetinek tekint, nem tervez radikális változtatásokat, elsődleges feladatának a napi ügyek intézését tekinti.

Most úgy látszik ezzel szembe menve, a választók tavalyi döntésével leváltott fideszes ex-polgármester pozícióba helyezésével, mégiscsak hajlandó a napi ügyek mellett komolyabb változtatásokra.

Augusztus 10-én Göd három DK-s politikusa, Lőrincz László alpolgármester, Szilágyi László a pénzügyi bizottság alelnöke,  illetve Dr. Tóth Ágnes, a DK Pest megyei képviselője felfüggesztette párttagságát.

Gödön, a nagy részben a Samsung terjeszkedő gyára miatti elégedetlenség nyomán a város vezetésére megválasztott ellenzéki koalíció az elmúlt hónapokban súlyos válságba került, miután Balogh Csaba és alpolgármesterei, Fülöp Zoltán LMP-s és Lőrincz László DK-s képviselők konfliktusa kiéleződött a városi cégek és tanácsadói posztok elosztása nyomán, melynek részeként kölcsönösen a Fidesszel való együttműködéssel és „kiskirálykodással” vádolták a másik felet.

Miután Balogh Csaba először július 2-án visszavonta alpolgármesterei megbízatását, a testület végül Fülöp és Lőrincz mellé állt: július 17-én fegyelmi eljárást kezdeményeztek Balogh ellen, július 31-én pedig az ellenzéki összefogásból idő közben kiváló, és új frakciót alakító helyi DK, LMP és Jobbikképviselői a fidesszel együtt megszavazták Balogh felfüggesztését.

Nem segített az egyébként sem rózsás helyzeten, hogy a DK egy hangfelvételt hozott nyilvánosságra, amely alapján azt állította, Balogh fideszes alpolgármestert akart kinevezni a jelenlegiek helyett. Másnap a Momentum is közleményben reagált, melyben nyilvánosságra hozta a hangfelvétel hosszabb változatát, ami viszont egészen más kontextusba helyezte a DK által közölt verziót.

A helyi ellenzéki konfliktus ekkor országos szintűre emelkedett, a DK és a Momentum is azt állította a másikról, hogy összeállt a Fidesszel.

Ezt követően a DK-s Rónai Sándor és a momentumos Donáth Anna nyílt levelezésbe kezdett egymással, majd végül a két párt elnöke, Gyurcsány Ferenc és Fekete-Győr András Tihanyban futottak össze, ahol a hírek szerint arról egyeztettek, hogy mihamarabb nekiállnak a gödi helyzet feloldásának.