Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Nem a budapesti pártközpontoknak akarunk megfelelni” – felfüggesztette párttagságát három DK-s képviselő Gödön

Ez a cikk több mint 3 éves.

Rendkívüli ülést tartott Göd képviselő-testülete hétfő délután, ahol Balogh Csaba momentumos polgármester ellen indult fegyelmi eljárás soron következő lépéséről szavaztak. Az ülés érdekességét leginkább Szilágyi László DK-s képviselő felszólalása adta, aki kezdésképp egy közleményt olvasott fel. A képviselő elmondta, véleményük szerint az elmúlt hetekben elindult Göd fejlődése, „Balogh Csaba nélkül végre Göd érdeke érvényesült”. Oltásprogram indult, megindult a körzetek fejlesztése, óvodabővítésről döntöttek közösen, pártállástól függetlenül – sorolta.

„A múlt hét eseményei után bebizonyosodott, hogy az országos politika érdekei nem egyeznek Göd érdekével. Mi továbbra is Gödért dolgozunk, nincsenek országos politikai céljaink. Mi arra esküdtünk, hogy Göd város lakóit képviseljük. Az ő érdekükben, és nem a budapesti pártközpontoknak akarunk megfelelni. Ezért azt is vállaljuk, hogy ha a mi személyünk gátja bármilyen ellenzéki összefogásnak, akkor készek vagyunk megtenni, amit a párt ránk ró”

– folytatta Szilágyi, majd bejelentette: a mai nappal Göd három DK-s politikusa, Lőrincz László alpolgármester, Szilágyi László a pénzügyi bizottság alelnöke,  illetve Dr. Tóth Ágnes, a DK Pest megyei képviselője felfüggesztette párttagságát.

Gödön, a nagy részben a Samsung terjeszkedő gyára miatti elégedetlenség nyomán a város vezetésére megválasztott ellenzéki koalíció az elmúlt hónapokban súlyos válságba került, miután Balogh Csaba és alpolgármesterei, Fülöp Zoltán LMP-s és Lőrincz László DK-s képviselők konfliktusa kiéleződött a városi cégek és tanácsadói posztok elosztása nyomán, melynek részeként kölcsönösen a Fidesszel való együttműködéssel és „kiskirálykodással” vádolták a másik felet.

Miután Balogh Csaba először július 2-án visszavonta alpolgármesterei megbízatását, a testület végül Fülöp és Lőrincz mellé állt: július 17-én fegyelmi eljárást kezdeményeztek Balogh ellen, július 31-én pedig az ellenzéki összefogásból idő közben kiváló, és új frakciót alakító helyi DK, LMP és Jobbik képviselői a fidesszel együtt megszavazták Balogh felfüggesztését.

Nem segített az egyébként sem rózsás helyzeten, hogy a DK múlt héten egy hangfelvételt hozott nyilvánosságra, amely alapján azt állította, Balogh fideszes alpolgármestert akart kinevezni a jelenlegiek helyett. Másnap a Momentum is közleményben reagált, melyben nyilvánosságra hozta a hangfelvétel hosszabb változatát, ami viszont egészen más kontextusba helyezte a DK által közölt verziót.

A helyi ellenzéki konfliktus ekkor országos szintűre emelkedett, a DK és a Momentum is azt állította a másikról, hogy összeállt a Fidesszel.

Ezt követően a DK-s Rónai Sándor és a momentumos Donáth Anna nyílt levelezésbe kezdett egymással, majd végül a két párt elnöke, Gyurcsány Ferenc és Fekete-Győr András Tihanyban futottak össze, ahol a hírek szerint arról egyeztettek, hogy mihamarabb nekiállnak a gödi helyzet feloldásának.

„Örülök annak, hogy ebben a DK elnöke is partnernek mutatkozik”

írta Facebook-oldalán Fekete-Győr, míg Gyurcsány úgy értékelte a helyzetet:

„Tartsuk magunkat távol Gödtől! Persze együtt kell működni helyi embereinkkel, ha kérdeznek, válaszolni kell, akár tanácsot is kell adni, de ez maradjon az ő ügyük.

Másrészt kérjük a gödieket: mielőbb zárják le a vitát, a veszekedést, az egyre fájóbb háborút. A helyi választókkal, civilekkel, pártokkal megbeszélve, teremtsenek nyugalmat, vezessék okosan és felelősen a várost.”