Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több LMBT-aktivistát és tüntetőt is megkínozhattak a lengyel hatóságok

A lengyel polgárjogi ombudsman hivatala vizsgálati jelentést tett közzé szombaton, ami a pénteken kezdődött LMBT-szolidaritási tüntetésen letartóztatott aktivisták fogvatartásának körülményeit rögzíti.

A jelentés szerint a fogvatartottak

  • szabálytalan, brutális és kaotikus rendőri intézkedésekről,
  • ügyvéddel való találkozás megtagadásáról,
  • éjjeli kihallgatásról, megalázásokról
  • ételhez és italhoz való hozzáférés megtagadásáról
  • párna és egyéb ágynemű nélküli priccsekről
  • illegális előállításokról

számoltak be.

A Mérce szombaton számolt be róla, hogy körülbelül ötven civilt és aktivistát tartóztattak le Varsóban a lengyel hatóságok tegnap éjjel, miután a résztvevők szolidaritásból kiálltak egy bebörtönzésre váró LMBT-aktivista, Margo Szutowicz mellett.

Margo, valamint a Stop Bzdurom aktivista kollektíva több tagja nemrég szivárványos zászlóval borított be szobrokat a lengyel fővárosban – köztük egy Jézust ábrázolót is. Margo ügyvédje a Reutersnek ezután azt nyilatkozta: ügyfele akár két évnyi börtönbüntetésre is számíthat vallási szimbólum meggyalázásáért. Margot végül két napra rabosították, ám időközben egy újabb ügy miatt is elítélték: az aktivista állítólag többedmagával befestett egy ismert jobboldali szervezethez köthető teherkocsit, majd kivágta a kerekeit.

Az említett eset miatt tegnapelőtt este szolidaritási akciót tartottak a Kampania Przeciw Homofobii melegjogi szervezet székháza előtt. A demonstráció 40 percig tartott, amikor is Margo megjelent, feladva magát a rendőrségnek, ám a hatóságok nem akarták letartóztatni. Ezután a csoport átvonult egy másik helyszínre: a napokkal korábban letakart Jézus-szoborhoz mentek – de ez az akció már nem minősült hivatalos tüntetésnek, hanem „spontán sétának”, az országban érvényben lévő koronavírus-törvények miatt.

A hatóságok végül az új helyszínen kocsiba ültették és letartóztatták az LGBT aktivistát, ám a Margoval szolidáris egybegyűltek ekkor elállták az autó útját. A rendőrség a blokk miatt jó ideig nem mozdult az eset helyszínéről, arra hivatkozva, hogy mediációt szeretnének a tömeg és a rendőrök között, amelyhez további hatósági személyekre van szükség.

Ezután viszont nem mediáció következett, hanem megérkezett az erősítés, akik erőszakot kifejtve tartóztattak le nagyjából 50 aktivistát.


A mostani ombudsmani jelentés a lengyel Nemzeti Kínzás-megelőzési Program (Krajowego Mechanizmu Prewencji Tortur – NMPT) vizsgálatán alapszik. Az NMPT emberei a szombaton letartóztatott 48 aktivistából 33-nál ellenőrizték szúrópróbaszerűen a fogvatartás körülményeit. A jelentés kitér arra is, hogy több fogvatartott nem is vett részt a demonstráción, egyszerűen csak éppen akkor tartott hazafelé a vásárlásból.

A megkérdezett aktivisták közül többen súlyos rendőri bántalmazásokról is beszámoltak: többeket még a rendőrautóban megvertek a hatóság emberei, testükön a jelentés szerint „jól látható sérülések” voltak.

Az NMPT által vizsgált esetek közül csak kevésnél fordult elő, hogy az előállítottak megfelelő orvosi vizsgálatban részesülhettek. Ezen esetek között is volt olyan, ahol a vizsgálat során a fogvatartottról még a bilincset se vették le, illetve a rendőrök végignézték a teljes procedúrát.

Több aktivista számolt be róla, hogy sokáig még a családjuk se tudott a hollétükről, mivel a rendőrök akadályozták a telefonos kapcsolatfelvételt.

Maciej Gdula lengyel országgyűlési képviselő, az ellenzéki Tavasz párt politikusa szombaton a Mércének úgy nyilatkozott, hogy

a hatóság brutális fellépése egyértelműen a jobboldali lengyel kormány elnyomó, kisebbségellenes politikájának eredménye.

A lengyel elnökválasztáson nemrég győztes Andrzej Duda fő kampányígérete a „hagyományos lengyel család” megőrzése volt, a szexuális kisebbségeket negatívan érintő törvények bevezetésével. Egy héttel a választás előtt például bejelentette, hogy megtiltja az azonos nemű párok számára az örökbefogadást.

 

Címlapkép: flickr/Piotr Drabik