Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Körülbelül 50 lengyel civilt tartóztattak le pénteken, amiért kiálltak egy börtönbüntetésre ítélt LMBT-aktivista mellett

Ez a cikk több mint 3 éves.

Körülbelül ötven civilt és aktivistát tartóztattak le Varsóban a lengyel hatóságok tegnap éjjel, miután a résztvevők szolidaritásból kiálltak egy bebörtönzésre váró LMBT-aktivista, Margo Szutowicz mellett. Ügyvédeket nem engednek be hozzájuk, a legtöbbjük esetében azt sem tudni, melyik rendőrségen tartják őket fogva.

Ahogyan arról a Mérce is beszámolt: Margo, valamint a Stop Bzdurom aktivista kollektíva több tagja nemrég szivárványos zászlóval borított be szobrokat a lengyel fővárosban – köztük egy Jézust ábrázolót is. Margo ügyvédje a Reutersnek ezután azt nyilatkozta: ügyfele akár két évnyi börtönbüntetésre is számíthat vallási szimbólum meggyalázásáért. Margot végül két napra rabosították, ám időközben egy újabb ügy miatt is elítélték: az aktivista állítólag többedmagával befestett egy ismert jobboldali szervezethez köthető teherkocsit, majd kivágta a kerekeit.

Margora emiatt az akció miatt két hónapnyi börtönbüntetés vár.

Az említett eset miatt tegnap este szolidaritási akciót tartottak a Kampania Przeciw Homofobii melegjogi civilszervezet székháza előtt, amelyen Maciej Gdula képviselő is részt vett, aki telefonon számolt be a Mércének a pénteki történésekről. (A politikus és szociológus 2019 októberi országgyűlési választáson jutott be a Szejmbe, a Tavasz párt jelöltjeként. A progresszív párt a hárompárti baloldali közös lista részeként első alkalommal jutott a parlamentbe, a pártszövetséggel itt foglalkoztunk.)

A demonstráció 40 percig tartott, amikor is Margo megjelent, feladva magát a rendőrségnek, ám a hatóságok nem akarták letartóztatni. Ezután a csoport átvonult egy másik helyszínre: a napokkal korábban letakart Jézus-szoborhoz mentek – de ez az akció már nem minősült hivatalos tüntetésnek, hanem „spontán sétának”, az országban érvényben lévő koronavírus-törvények miatt. A hatóságok végül az új helyszínen kocsiba ültették és letartóztatták az LGBT aktivistát, ám a Margoval szolidáris egybegyültek ekkor elállták az autó útját. A rendőrség a blokk miatt jó ideig nem mozdult az eset helyszínéről, arra hivatkozva, hogy mediációt szeretnének a tömeg és a rendőrök között, amelyhez további hatósági személyekre van szükség.

Ezután viszont nem mediáció következett, hanem megérkezett az erősítés, akik erőszakot kifejtve tartóztattak le nagyjából 50 aktivistát.

Gdula szerint többjükről még most sincsen információ, nem tudni, melyik rendőrörsön tartják őket fogva, és ügyvédeket sem engednek be hozzájuk. A képviselő szerint a hatóság brutális fellépése egyértelműen a jobboldali lengyel kormány elnyomó, kisebbségellenes politikájának eredménye.

A lengyel elnökválasztáson nemrég győztes Andrzej Duda fő kampányígérete a „hagyományos lengyel család” megőrzése volt, a szexuális kisebbségeket negatívan érintő törvények bevezetésével. Egy héttel a választás előtt például bejelentette, hogy megtiltja az azonos nemű párok számára az örökbefogadást.

Címlapkép: Pixabay