Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lengyelország elnöke megtiltaná az örökbefogadást az azonos nemű párok számára

Ez a cikk több mint 3 éves.

Andrzej Duda, Lengyelország elnöke szombaton arról beszélt: azt szeretné, ha az alkotmány egyértelműen megtiltaná az örökbefogadást azonos nemű párok számára. Hozzátette, az erről szóló alkotmánymódosítás már hétfőn megkezdődhet – írja a Guardian.

Az Orbán Viktorral is jó kapcsolatot ápoló elnök éppen egy hete nyerte meg a lengyel elnökálasztás első fordulóját, de mivel a szavazatai nem érték el az 50 százalékos arányt, egy második forduló vár rá a második helyezett Rafał Trzaskowskival (30,4%) július 12-én.

Az azonos nemű párokat támadó bejelentés is a választási kampány egyik hétvégi eseményén történt, amikor is Duda úgy fogalmazott:

„Lengyelország alkotmányának expliciten ki kellene mondania, hogy bárki, aki azonos nemű emberrel van párkapcsolatban, el van tiltva az örökbefogadástól. Hogy biztosítsuk a gyermekek biztonságát és rendes nevelését, úgy hiszem, ilyen fejezetnek lennie kellene az alkotmányban”.

Amint azt a Guardian megjegyzi, az államfő a választási kampánya során máskor is szóba hozta már a melegjogokat, júniusban például azzal váltott ki nagy felháborodást, hogy az „LMBTQ-ideológiát” a kommunizmushoz hasonlította.

De Duda pártja, a kormányon lévő Jog és Igazságosság (PiS) volt az is, amelyik bejelentette októberben, hogy börtönnel büntetnék a fiatalok számára nyújtott szexuális felvilágosítást és fogamzásgátlással kapcsolatos ismeretek oktatását.

Akkor is hasonlóan érveltek, mint most, ugyanis szerintük azért lenne szükséges a felvilágosítás betiltása, hogy „jogi védelmet nyújtson a gyermekek és fiatalok számára a szexualitás terén”.

Áprilisban pedig azért tartottak a lengyelek tüntetést (betartva a szociális távolsgátartás szabályait), mert a kormány előterjesztette, hogy szigorítsák az így is rendkívül súlyos lengyel abortusztörvényt. Ennek értelmében már a magzat bizonyítható, súlyos és visszafordíthatatlan károsodása esetén sem folyamodhatnának a terhes nők megszakításhoz – az erről folyó parlamenti szavazást végül elhalasztották.

A Guardian egyébként 2017-ben közölt egy átfogó, 3 évtizedet vizsgáló tanulmányt a szivárványcsaládokról, amelyből kiderült, hogy

azok a gyerekek, akiket azonos nemű szülők nevelnek, ugyanannyira jól teljesítenek érzelmi, szociális és intellektuális téren is, mint a heteroszexuális párok gyerekei.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán