Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A lengyel kormány 5 évvel büntetné a szexuális felvilágosítást és a fogamzásgátlás propagálását

Ez a cikk több mint 4 éves.

Vasárnap megnyerte a lengyel választásokat a Jog és Igazságosság (PiS) pártja, amely parlamenti többségének első döntésével betilthatja a szexuális felvilágosítást.

Öt év börtönnel büntetné egy, a PiS által is támogatott javaslat a fiatalok számára nyújtott szexuális felvilágosítást és fogamzásgátlással kapcsolatos ismeretek oktatását. A büntető törvénykönyv módosítására vonatkozó törvényjavaslat első változatát már benyújtották a lengyel parlament, a Sejm elé. A javaslatot „Stop Pedophilia” néven emlegeti a kormánypárti sajtó, de valójában ennél sokkal többről van szó.

A PiS bejelentette, hogy  támogatja a ” Stop Pedophilia” kezdeményezést. Szerintük a törvényjavaslat célja, hogy „jogi védelmet nyújtson a gyermekek és fiatalok számára a szexualitás terén”. A törvénymódosítás ugyanis az ő értelmezésükben „a kiskorúak szexuális tevékenységének nyilvános dicséretét és előmozdítását” fenyegeti szankciókkal.

Az ellenzéki képviselők szerint viszont a törvényjavaslat egyértelműen a szexuális nevelés betiltásával jár majd az iskolákban. Szerintük a módosítás utáni büntetőjogi felelősség kockázata nemcsak az oktatókat, hanem a fogamzásgátló tablettákat felíró nőgyógyászokat, az iskolai pszichológusokat, valamint az újságírókat és kiadókat is veszélyeztetheti, akik oktatási könyveket és brosúrákat jelentetnek meg a szexuális nevelésről.

Ezt támasztja alá a PiS egyik képviselője, aki a törvény kapcsán arról nyilatkozott: „a szex túl intim dolog ahhoz, hogy beszéljenek róla az iskolákban”.

Több helyen is tüntetést tartanak majd a törvényjavaslat ellen. Október 16-án, szerdán az egész országban „A középkor ősze” jelmondattal szervez a törvény ellen tüntetéseket a lengyel női sztrájk mozgalom, amely korábban az abortusz teljes betiltását is megakadályozta Lengyelországban.

Forrás: Gazeta.pl

Címlapkép: pixabay.com