Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szivárványzászlókért két évet is kaphatnak lengyel aktivisták

Ez a cikk több mint 3 éves.

Több rendőrségi bejelentés, illetve a lengyel igazságügyi miniszterhelyettes, Sebastian Kaleta kezdeményezésére indult ügyészségi vizsgálat Lengyelországban aktivisták egy csoportja ellen, akik szerda éjjel a melegjogi mozgalmakat jelképező szivárvány színű zászlókat, illetve rózsaszín, anarchista emblémákkal ellátott maszkokat helyeztek el Varsó különböző köztéri szobrain.

A Szent Kereszt Bazilika lépcsőjén álló Krisztus-szobor, illetve Nikolausz Kopernikusz csillagász szobra szobrát átértelmező aktivisták a lengyel törvények szerint akár két évre is börtönbe kerülhetnek, ha elítélik őket.

A csoport internetes manifesztója szerint a performansz a különbözőség tüntetéséről, a homofóbia elleni harcról szól.

A lengyel elnökválasztáson nemrég győztes Andrzej Duda fő kampányígérete a „hagyományos lengyel család” megőrzése volt, a szexuális kisebbségeket negatívan érintő törvények bevezetésével. Egy héttel a választás előtt például bejelentette, hogy tilossá teszi az azonos nemű párok számára az örökbefogadást.  Az államfő a választási kampánya során máskor is szóba hozta már a melegjogokat, júniusban például azzal váltott ki nagy felháborodást, hogy az „LMBTQ-ideológiát” a kommunizmushoz hasonlította.

De Duda pártja, a kormányon lévő Jog és Igazságosság (PiS) volt az is, amelyik bejelentette októberben, hogy börtönnel büntetnék a fiatalok számára nyújtott szexuális felvilágosítást és fogamzásgátlással kapcsolatos ismeretek oktatását.

Ezzel szemben ellenfele, a varsói polgármester Trzaskowski a szexuális kisebbségek jogainak kiszélesítésével is kampányolt. A mostani akciót egyébként nem csak a kormányzat magas rangú tagjai, de maga Trzaskowski, és a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a Polgári Platform is elítélte. Szerintük az elkövetők ezzel a tettel „túllépték a határt”.

Tavaly beszámoltunk arról a lengyelországi esetről, amikor egy ismeretlen elkövető bántalmazta Przemysław Witkowskit, miután meghallotta, hogy a férfi kritizálta az Odera rakpartjára felfestett homofób és általa fasisztának nevezett feliratokat. Witkowski, aki újságíróként, költőként és a wroclawi egyetem oktatójaként dolgozik,

a támadás során több sérülést is szenvedett, az orra és a járomcsontja eltört.

Szintén tavaly történt az az eset is, amikor homofób ellentüntetők ezrei támadtak meg egy békés, homofóbia-ellenes felvonulást Bialystok városában.

Az agresszív, szélsőjobboldali ellentüntetők csoportja

az „Isten, tisztesség, haza” jelszavakat skandálták, és azt kiabálták, hogy „meg kell szabadítani Lengyelországot a perverzektől”.

Az esemény megzavarása érdekében köveket, üvegeket és lisztes zsákokat is dobáltak a tömegbe. A lengyel rendőrség becslései szerint körülbelül négyezer ember vett részt Pride-ellenes zavargásokban, akik közül húsz embert le is tartóztattak.

(MTI)