Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megvertek egy lengyel újságírót, miután szóvá tette a fasiszta graffitit Wrocławban

Ez a cikk több mint 4 éves.

Csütörtök délután egy járókelő megtámadta Przemysław Witkowskit, miután meghallotta, hogy a férfi kritizálta az Odera rakpartjára felfestett homofób és általa fasisztának nevezett feliratokat. Witkowski, aki újságíróként, költőként és a wroclawi egyetem oktatójaként dolgozik,

a támadás során több sérülést is szenvedett, az orra és a járomcsontja eltört.

Witkowski elmondása szerint csütörtök délután a barátnőjével biciklizett az Odera partján, amikor szóvá tette a falra felfestett feliratokat. A feliratok közt olyanok szerepeltek, mint „LMBTQ pedofília”, „Elég a pedofil LMBT-ből”, „Pusztítsd el a marxistákat! Légy aktív” és „Good night left side” („Jó éjt, baloldal”). Witkowski szerint egyes feliratok arra engedtek következtetni, hogy a nemzetközi szélsőjobboldali szervezetnek, az Autonóm Nacionalistáknak közük lehetett hozzájuk.

Az újságíró megjegyezte a barátnőjének, hogy botrányos, hogy ilyen feliratok vannak a város több pontján is. Miután zsákutcába tekertek, mindketten visszafordultak, de Witkowski biciklijével valami probléma volt, ezért kicsit lemaradt a hibát elhárítani. Ekkor megszólította egy 20 év körüli járókelő, aki megkérdezte tőle, hogy tetszenek-e neki a feliratok. Witkowski azt válaszolta, hogy nem. Ekkor a járókelő megütötte az újságírót, majd tovább ütlegelte.

Witkowski a támadást követően kiposztolt a saját Facebook falára egy fényképet a véres arcáról, amihez azt a kommentárt fűzte, hogy

„így jársz, ha nem tetszenek a fasiszta feliratok az Odera mellett”.


Később újabb képet posztolt magáról a kórházból, amin látszik, mennyire feldagadt az arca a veréstől. Véleménye szerint egyértelmű, hogy a támadás politikailag és ideológiailag motivált volt.

Witkowski egyébként számos cikket írt pont a szélsőjobboldal előretöréséről Lengyelországban, egyik legfrissebb cikke a krytykapolityczna.pl hírportálon a lengyel Függetlenség Napján tartott felvonulás eseményeit dolgozta fel, amin jelentős számú szélsőjobboldali vett részt. Az eseményről a Mérce is beszámolt.

Ebben az évben már több szélsőjobboldaliak által elkövetett atrocitást is dokumentáltak Lengyelországban, a már említett függetlenség napi felvonuláson például EU-zászlót égettek és „Halál a haza ellenségeire” feliratú molinót tartottak magasba. Januárban a menekültek emberi jogaiért kiálló gdanski polgármester, Paweł Adamowicz merénylet áldozata lett, múlt hétvégén pedig Białystok történelmének első Pride felvonulásán szélsőjobboldali ellentüntetők támadtak rá a résztvevőkre.