Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több tízezren vettek részt a lengyel Függetlenség Napján tartott felvonuláson, jelentős számú szélsőjobboldalival

Ez a cikk több mint 5 éves.

A lengyel függetlenség kikiáltásának napját (1918. november 11.) ünnepelték hivatalos keretek között vasárnap Varsóban. Az állami megemlékezés Andrzej Duda [Jog és Igazságosság (PiS)] köztársasági elnök és Mateusz Morawiecki miniszterelnök részvételével zajlott a főváros központjában.

Az állami ünnepség zárultával felvonulás indult Varsóban, amelynek soraiban jelentős számú szélsőjobboldali is képviseltette magát. A menetben masírozó szélsőséges nacionalisták egy helyen „Halál a haza ellenségeire” feliratú molinót tartottak magasba. Rengeteg petárdarobbanást és focimeccsekről ismerős, vörös színű füstgyertyát lehetett látni. A felvonulás egy pontján szélsőségesek EU-zászlót égettek nyilvánosan.

A varsói rendőrség nagy erőkkel biztosította a menetet, több mellékutcában vízágyúkkal felszerelt egységek várakoztak.

Andrzej Duda elnök az Ismeretlen Katona Sírjánál kijelentette:

„Koncentráljunk egy igazságos, biztonságos és szuverén Lengyelország építésére, aminek hatékony hadserege és jól működő szövetségi rendszere van, de első sorban megfelelő típusú politikusai.”

A lengyel kormányzat az utóbbi időben egyre gyakrabban kerül szembe az Európai Unióval. A jogállamiság leépítése és a sajtószabadság kapcsán már a hetes cikkely szerinti eljárás is felmerült Lengyelországgal szemben, ahol azonban az euroszkeptikus és keményvonalas konzervatív Jog és Igazságosság Pártja a jobboldali populizmus teljes kommunikációs eszköztárát vonultatja fel az EU döntései ellen.

Donald Tusk, korábbi lengyel miniszterelnök, jelenleg az Európai Unió elnöke nyilatkozatban felhívta rá a figyelmet, hogy a lengyeleknek követniük kéne azokat a történelmi vezetőket, akik harcba szálltak a szovjet hadsereggel, hogy megbuktathassák a „modern bolsevikokat”, akik jelenleg az országot vezetik.

Források: Bloomberg.com; gazeta.pl
fotó: Flickr.som/Maja Ruszpel

 

Címlapkép: Flickr.com / Maja Ruszpel