Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Harcban áll a jobboldali kormánnyal a lengyel igazságszolgáltatás vezetése

Ez a cikk több mint 5 éves.

Mint arról mi is beszámoltunk, tegnap a lengyel Legfelsőbb Bíróság elnöke Małgorzata Gersdorf tüntetők támogatásával ment be dolgozni munkahelyére. Az ok egyszerű, a bírót és többi 65 évet betöltött társát a lengyel köztársasági elnök Andrej Duda leváltottnak tekinti, míg ők nem hajlandóak távozni a helyükről.

Tegnap reggel több ezren gyülekeztek a lengyel Legfelsőbb bíróság épülete előtt. Ugyanis július 2-án pontban éjfélkor hatályba lépett az a törvény, amely értelmében a lengyel Legfelsőbb Bíróság tagja nem lehet az aki 65. életévét betöltötte. Már korábban is volt ilyen felső határ. Eddig ez 70 év volt. Ezt szállította le most a lengyel jobboldali/szélsőjobboldali PIS által vezetett kormány 65-re.

A konfliktus nem is igazán az életkori határból adódik, hanem abból mi ennek a rendelkezésnek a következménye. A kormánypárt és politikusaik szerint ez a határ azt jelenti, hogy aki eléri a 65. évet az automatikusan elveszíti bírói kinevezését, míg az igazságszolgáltatás tagjai, a legtöbb lengyel alkotmányjogász, és az ellenzék szerint ez a határ csak a kinevezésekre vonatkozik.

Szerintük egyrészt nem lehet ez a törvény visszamenő hatályú, tehát nem vonatkozhat a már kinevezett bírókra. Másrészt az eddig érvényben lévő 70 éves korhatály is azt jelentette, hogy nem veszítik el a bírók automatikusan a megbízatásukat, hanem csupán azt, efölött a kor fölött már nem lehetett új bírát kinevezni. Tehát szerintük Małgorzata Gersdorf főbíró ciklusa attól függetlenül, hogy elmúlt 65 éves 2020-ig, 6 éves ciklusának végéig tart, függetlenül bármilyen a kinevezés után hozott szabálytól.

Így tehát szerda reggel Małgorzata Gersdorf be is ment egy rutin megbeszélésre, és mivel felreppentek hírek arról, hogy a rendőrség akadályozhatja meg Gersdorf bejutását saját hivatalába, több ezer tüntető gyűlt össze, hogy bekísérjék őt.

A tüntetők pedig munkájuk végezte után nem álltak meg, hanem átvonultak a lengyel elnöki palota elé, hogy ott az alkotmányosság helyreállításáért tiltakoznak.  Majd később visszatértek a legfelsőbb Bíróság épületéhez, hogy tovább őrizzek azt. Voltak olyan bírók akik bírói talláral a kezükben tüntettek.

A tüntetésen beszédet mondott többek között Lech Wałęsa a Lengyel köztársaság volt elnöke, és a kelet-európai rendszerváltásokban elévülhetetlen szerepet betöltő Szolidaritás mozgalom volt vezetője. Wałęsa elmondta a kormány bűnt követ el azzal, hogy szembefordul az alkotmánnyal, és a hatalmi ágak szétválasztásnak elvével A spontán tüntetésnek pedig estére tízezer fölött résztvevője lett az ellenzéki beszámolók szerint, és nem csupán Varsóban hanem lényegében minden nagyobb lengyel városban tüntetéseket tartottak az este.

Persze ez idő alatt a politika se pihent. Duda elnöki kabinetje kiadott egy közleményt amely szerint a legfelsőbb bíróság elnökének a szerdai naptól Małgorzata Gersdorf helyett az őt szabadsága alatt helyettesítő Józef Iwulski bírót kell tekinteni.

Csakhogy Iwulski kijelentette nem hajlandó átvenni a Legfelsőbb bíróság vezetését, mert annak törvényes vezetője Małgorzata Gersdorf.

A 73 lengyel főbíróból 27-en töltötték be a törvény szerint kényszernyugdíjazással járó 65. életévüket, közülük 16-an jelentették be, hogy helyükön maradnak, közülük többen a lengyel alkotmányra hivatkozva tették meg bejelentésüket.

Címlapkép: Twitter/Anita Fogler
Forrás: tvn24.pl