Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Homofób ellentüntetők zavartak meg egy lengyelországi Pride felvonulást

Ez a cikk több mint 4 éves.

A lengyel Bialystok városában először tartottak Pride-ot a hétvégén, de a felvonulást több ellentüntető-csoport is megzavarta, írja a CNN.

Nagyjából ezer ember vonulhatott végig a város utcáin szombaton, rendőri kísérettel, amikor is agresszív, szélsőjobboldali ellentüntetők csoportjába, valamint ultrákba futottak bele, akik

az „Isten, tisztesség, haza” jelszavakat, és azt kiabálták, hogy „meg kell szabadítani Lengyelországot a perverzektől”.

Az esemény megzavarása érdekében köveket, üvegeket és lisztes zsákokat is dobáltak a tömegbe. A lengyel rendőrség becslései szerint körülbelül négyezer ember vett részt Pride-ellenes zavargásokban, akik közül húsz embert le is tartóztattak.

A menet napjára mintegy 32 eseményt jelentettek be, aminek nagyobbik része a Pride ellen szerveződött: volt közöttük „családi piknik”, valamint az egyik római katolikus templom kertjében szabadtéri imádságra hívták az embereket. Az utóbbin való részvételre maga a bialystok-i érsek is bátorította a lakosokat, a „keresztény értékek védelmében.”

A CNN értesülései szerint a Prideot megelőző napokon ismeretlenek homofób röplapokat helyeztek el a város különböző pontjain, amiben arra hívták fel a figyelmet, hogy szombaton „LGBT baktériummal szennyezik” majd az utcákat,

emellett pedig a jobboldali Gazeta Polska magazin bejelentette, hogy „LGBT mentes zóna” feliratú matricákat osztogatnak majd az olvasóiknak.

A lengyel kormánypárt, a konzervatív PiS, azaz a Jog és Igazságosság meglehetősen nagy támogatottságnak örvend a régióban – a párt elnöke, Jaroslaw Kaczynski már többször is „családellenes támadásnak” és „fenyegetésnek” nevezte a lengyel melegjogi mozgalmat.