Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szoros volt, de végül alulmaradt a lengyel ellenzék jelöltje az elnökválasztáson

Ez a cikk több mint 3 éves.

Andrzej Duda, jelenlegi elnök és a kormányzó jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje nyerte a lengyel elnökválasztást, írja a Guardian. A verseny szoros volt, majdnem teljes feldolgozottságnál Duda a szavazatok 51,2 százalékát szerezte meg, ellenfele, a liberális Rafał Trzaskowski, a Polgári Platform (Platforma Obywatelska – PO) jelöltje és Varsó polgármestere a voksok 48,8 százalékát kapta.

Duda kampányának fő ígéretei a „hagyományos lengyel család” megőrzése, a szexuális kisebbségeket negatívan érintő törvények bevezetésével: egy hete például bejelentette, hogy tilossá teszi az azonos nemű párok számára az örökbefogadást.

Az államfő a választási kampánya során máskor is szóba hozta már a melegjogokat, júniusban például azzal váltott ki nagy felháborodást, hogy az „LMBTQ-ideológiát” a kommunizmushoz hasonlította. A Dudát indító párt, a kormányon lévő Jog és Igazságosság (PiS) volt az is, amelyik bejelentette októberben, hogy börtönnel büntetnék a fiatalok számára nyújtott szexuális felvilágosítást és fogamzásgátlással kapcsolatos ismeretek oktatását.

Ezzel szemben Trzaskowski zöldpolitikával, liberális államreformokkal, valamint a szexuális kisebbségek jogainak kiszélesítésével kampányolt első sorban.

Trzaskowski támogatói főleg a 30 éven aluli korosztályból kerültek ki, Dudára főképp az 50 és 60 közötti korosztály szavazott, a jelenleg is hatalmon lévő államfő vidéken ért el jobb eredményeket, ellenfele a nagyobb városokban kapott több szavaztot. A két szavazótárbor között az iskolázottsági megosztottság volt a leglátványosabb: amíg a 8 általánossal vagy kevesebbel rendelkezők körében 77% Dudára szavazott, addig főiskolai vagy magasabb végzettségűek közt Trzaskowski kapta a voksok kétharmadát. Az egyetemi hallgatók körében nagyjából fele-fele volt a jelöltek támogatottsága.

A választás második fordulóját végigkövető, tegnapi cikkünk itt olvasható.