Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Párbeszéd az otthonról dolgozók kizsákmányolásának megakadályozására szólította fel a kormányt

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Párbeszéd szerint törvényi garancia kell arra, hogy, hogy a távmunka terjedése ne eredményezze a munka és magánélet közötti határvonal elmosódását, és nem jelentsen a korábbinál nagyobb munkaterhet – erről a párt közleményt adott ki szombaton.

A távmunka újraszabályozására készülő kormányt ezért arra szólítja a fel a Párbeszéd, hogy ne a távmunkások jogait gyengítő, hanem éppen, hogy erősítő jogaszbályt készítsen.

A párt amellett érvel: be kell vezetni a munkavállaló offline élethez való jogát is, vagyis a munkavállaló jogát ahhoz, hogy munkaidőn kívül ne legyen kötelessége a munkahelyi e-mailek ellenőrzése.

A Párbeszéd javaslatában az amrikai Nemzeti Gazdaságkutató Iroda (NBER) tanulmányára  hivatkozik, amelyben többek között arra juttak a kutatók, hogy a veszélyhelyzet alatt otthon dolgozók munkaideje átlagosan 8,2 százalékkal, napi 48,5 perccel hosszabbodott meg, eközben pedig a munka és magánélet közötti határvonalak is teljesen elmosódottá váltak.

„A távmunka távmunkásjogok nélkül alááshatja a dolgozók mentális és fizikai egészségét. A kormány nem oldja meg a problémát azzal, hogy havi 16.100 forint rezsitámogatást adat a távmunkásnak a munkáltatóval.  Ez még a dolgozó anyagi jólétét sem fogja növelni, hiszen a munkáltató szerződéskötéskor belekalkulálja majd e költséget az alapbérbe” – állítja a Párbeszéd.

Mint arról mi is beszámoltunk, ősszel az Országgyűlés elé kerülhet a távmunka fogalmát kiterjesztő ITM-javaslat, miután a minisztérium szerint a koronavírus-járvány alatt nyert tapasztalatok alapján és a technika fejlődésének köszönhetően a távmunka számos területen bevált és előnyösnek tűnt a foglalkoztatottak és a munkaadó számára is.

Az új szabályozás értelmében például

  • a munkavégzés helye – a munkavédelmi előírások betartása mellett – szabadon választhatóvá válhatna;
  • lehetőség lenne arra, hogy a továbbiakban a távmunka a munkanapok egy részében is megvalósulhasson, akkor is, ha épp nincsen járványhelyzet;
  • a munkáltató hozzájárulhatna a munkavállaló költségeihez, a szükséges eszközök beszerzéséhez, akár kedvezményes adózási feltétlek mellett.

Tavasszal Szolidaritás a válságban című sorozatunk a Mércén is volt szó arról, hogy a home office-ra való áttérés láthatatlan költségeket terhel a munkavállalókra: például az otthoni munkavégzéshez szükséges technikai eszközök biztosítását, rezsinövekedést, és további háztartási munkákat (mivel a távmunkával megszűnik az olcsó munkahelyi menza). Ez a fokú leterheltség pedig az elvégzett munka minőségében is megmutatkozik előbb-utóbb, így akár bérkiesésre is számíthatnak azok, akiknek a járvány hatására még több fronton kell helytállni egyszerre. Emellett a hirtelen megnövekedő távmunkavégzés azzal is járhat, hogy a munkáltató túlóráztat, heti 5-nél több napon is dolgoztat ellenőrizetlenül.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán