Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbáni listázással lép kritikusai nyakára a szerb kormány

Ez a cikk több mint 3 éves.

Szerbiában civilek és újságírók tiltakoznak az ellen, hogy a kormány a magyarországi „szégyenlistához” hasonló módon listázza a kritikus hozzáállású szervezeteket, hogy így gyakoroljon nyomást rájuk, valamint félemlítse meg őket – írja a Szabad Magyar Szó.

A pénzmosás megfékezésével megbízott igazgatóság felszólította a kereskedelmi bankokat, hogy 2019. január 1-ig visszamenőleg adja át a listán szereplő szervezetek és személyek tranzakcióit, hogy fényt derítsenek arra, van-e közük „pénzmosáshoz vagy terrorizmushoz”.

A kormányzati listára felkerült több, a kormánnyal kritikus média, ahogy a Szabad Magyar Szó kiemeli, többek között Szerbiai Újságíró Független Egyesülete (NUNS), a Szerbiai Újságírók Egyesülete (UNS), az oknyomozó portálok közül a CINS, a BIRN, a KRIK, emellett a CRTA, a Helyi és Független Médiumok Egyesülete, az Újvidéki Újságíróiskola, a Vajdasági Polgári Központ (Vojvođanski građanski centar), a Fiatalok kezdeményezése az emberi jogokért (Inicijativa mladih za ljudska prava), Helsinki Alapítvány az Emberi Jogokért.

Rajta van emellett a listán a lap szerint egyetlen kisebbségi szervezetként kiadója, a Sajtószabadság Alapítvány is, mely a Családi kör Slobodna reč kiadásáért is felelős. Személyek közül többek közt Slobodan Georgiev, Biljana Stepanović, Branko Čečen, Vukašin Obradović újságírók, Vuk Jeremić ellenzéki politikus és Andrej Nosov rendező is szerepelnek a listán.

A listázott szervezetek és személyek valamennyien nyíltan kritikusak a szerbiai folyamatokkal és a politikai elittel szemben.

Branko Čečen, a CINS igazgatója szerint a számlák ellenőrzése egyértelműen a hatalom bírálói ellen irányul.

A hivatalosan a pénzmosás ellen küzdő szervezet a dinár- és devizaalapú tranzakciók mellett arra is kíváncsi, van-e a listán szereplőknek páncélszekrényük az adott bankban, kikérik a számlakezelők adatait valamint „egyéb hasznos információkat” is igényelnek.

A Szabad Magyar Szó azóta azt is megírta, hogy az Európai Bizottság magyarázatot, részletes információkat vár a Pénzmosás-megelőző Igazgatóságtól, hogy mégis mi indokolja, az adatok bekérését a bankoktól, valamint arra vonatkozólag, mi alapján állították össze a listát.

Ana Pisonero, az Európai Bizottság szóvivője emellett a szerbiai EU-integráció kérdését is belengette, mintegy megfenyegetve a belgrádi kormányt, hogy tartsák tiszteletben az EU irányelveit. Mint Pisonero fogalmazott,

„A hatékony civil társadalom minden demokratikus rendszer kritikus eleme, ezért az állami intézményeknek elismerniük és tiszteletben kell tartaniuk azokat. A civil szervezeteknek és az emberi jogi aktivistáknak kulcsszerepe van a polgári és politikai jogok tudatosításában, és lehetővé kell tenniük számukra, hogy szabadon működhessenek”.

Itt érdemes megjegyezni, hogy mikor Magyarországon listáznak civileket és ellenzékinek tartott szervezeteket például külföldről kapott támogatások ürügyén, akkor sincs komoly következménye, pedig Magyarország az Unió tagja. Noha az Európai Bíróság kimondta, a listázás sérti az uniós jogot, semmi garancia nincs arra vonatkozólag, hogy a kormány valóban fel fogja számolni a civiltörvényt.

Szerbiában az országgyűlési választásokon – az előzetes várakozásoknak megfelelően – nemrég aratott fölényes sikert az Aleksandar Vučić elnök vezette Szerb Haladó Párt (SNS), így a hatalom elérkezettnek láthatta az időt, hogy szorosabbra húzzák a hurkot a kritikus hangokat hallatók nyakán.

A Szövetség Szerbiáért platformon tömörülő nagy ellenzéki pártok bojkottálták a választást, egyedüli ellenzékiként a Szerb Hazafias Szövetség (SPAS) került be a törvényhozásba választások útján, miután a háborús bűnökért Hágában egyszer már elítélt Vojislav Šešelj által vezetett szélsőségesen nacionalista Szerb Radikális Párt nem ugrotta be a bejutási küszöböt.

A listázott szervezetek közös közleményt adtak ki.

A közlemény szövege az alább olvasható:

„Alulírott tájékoztatási eszközök és civil szervezetek felszólítják Szerbia Pénzügyminisztériumát és Pénzmosás-megelőző Igazgatóságát, hogy haladéktalanul tegyék közzé azokat az „alapos gyanúkat”, amelyek alapján elrendelték a kereskedelmi bankoknak az egyes szervezeteket, tájékoztatási eszközöket és egyéneket érintő rendkívüli információszolgáltatást.

Az a törvénycikkely, amelyre a Pénzmosás-megelőző Igazgatóság első embere hivatkozott, kimondja, hogy ilyen ellenőrzés kizárólag azon szervezetek esetében végezhető, amelyekre nézve alapos a gyanú, hogy belekeveredtek a terrorizmus pénzelésébe. Mivel a listán több olyan szervezet és egyén neve is helyet kapott, amelyek, ill. akik oknyomozó újságírással, jogvédelemmel, átláthatósággal, filmes produkciókkal, a demokrácia fejlesztésével, jogrenddel és jótékonykodással foglalkoznak, leszűrhető a következtetés, hogy itt a két említett állami intézmény politikai visszaéléséről van szó, ami nem más, mint veszélyes próbálkozás arra, hogy Szerbiában lerombolják a jog hatalmát.

A törvényes mechanizmusokkal és intézményekkel való visszaélés, amelynek célja a tájékoztatási eszközökre és a civil szervezetekre kifejtett törvénytelen nyomásgyakorlás, durva támadást jelent az egyesülés és a tájékoztatás szabadsága ellen. A szerb hatalom évek óta a nemzetközi és a hazai szervezetek erőteljes kritikáival találja magát szembe az említett két területen. Egy ilyen támadás azon szervezetek ellen, amelyek a jogállamiság kiépítését, a törvények betartását és a valódi korrupcióellenes harcot tűzték zászlajukra, újabb bizonyíték arra, hogy ezek az értékek Szerbiában komolyan veszélyben vannak. A szervezetek, a sajtó és az egyének nem futamodnak meg és a fenyegetések meg a nyomásgyakorlás ellenére tovább folytatják a harcot a szabad és demokratikus államért. A hatalom ilyen és ehhez hasonló lépései még jobban motiválnak bennünket arra, hogy szabad polgárokként kitartsunk saját államunk megvédésében.

Alulírott tájékoztatási eszközök és szervetek minden rendelkezésükre álló jogi lépést megtesznek azokkal szemben, akik részt vettek a visszaélésben, beleértve az illetékesek bűnügyi felelősségre vonását is. De mindenekelőtt teljes és érthető választ várunk arra, hogyan jutottunk el idáig, hogyan jött létre ez a lista. Emlékeztetjük a nyilvánosságot, hogy a listán szereplő tájékoztatási eszközök és szervezetek folyamatosan ki vannak téve állami ellenőrzésnek, beleértve a pénzügyi felügyeletet és szigorú ellenőrzéseket az adóhivatal, a Szerbiai Nemzeti Bank, valamint saját támogatóik részéről. Állunk elébe minden olyan vizsgálatnak, amely megfelel a törvényes előírásoknak, és azokat mindig támogatni fogjuk. Ugyanakkor keményen ellenállunk az intézményekkel és folyamatokkal történő visszaélésnek, mivel éppen ez a küldetésünk: harc egy demokratikus jogállamért.”

A közlemény aláírói:

 1. A1 Novi Pazar
 2. Akademija ženskog liderstva
 3. Dr. Srećko Djukić, Forum za medjunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji (FMO)
 4. Anja Anđušić, FM
 5. AS – Centar za osnaživanje mladih osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om
 6. Asocijacija nezavisnih elektronskih medija – ANEM
 7. Asocijacija online medija
 8. ASTRA, Beograd
 9. Autonomni ženski centar
 10. BeFem
 11. Beogradska otvorena škola
 12. Beogradski centar za bezbednosnu politiku
 13. Beogradski centar za ljudska prava
 14. Beogradski fond za političku izuzetnost
 15. BIRN
 16. BIRODI
 17. Boom93
 18. CANVAS
 19. Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije
 20. Centar za evropske politike
 21. Centar za nenasilnu akciju
 22. Centar za praktičnu politiku
 23. Centar za razvoj lokalnih medija
 24. Centar za regionalizam Novi Sad
 25. Centar za unapređenje društva
 26. Centar za ženske studije
 27. CINS
 28. City radio
 29. Civil Rights Defenders
 30. CK13
 31. CRTA
 32. Daca Jović, aktivista
 33. Dajana Đedović, Forum za kulturu Evropskog pokreta u Srbiji (FzK)
 34. Danas
 35. Dijalognet Valjevo
 36. Djordje Popović, FMO
 37. Dr Aleksandra Bosnić Đurić, kulturološkinja
 38. Dr Milorad Đurić, politológus
 39. Dr Sonja Avlijaš, FzK
 40. Dragan Srećković
 41. Društvo za obrazovanje odraslih
 42. Evropski pokret u Srbiji
 43. Evropski pokret Valjevo (Slavica i Vladimir Pantić)
 44. Evropskog pokreta u Srbiji
 45. Fond B92
 46. Fond za humanitarno pravo
 47. Fondacija Ana i Vlade Divac
 48. Fondacija Catalyst Balkans
 49. Fondacija Pons Niš
 50. Fondacija Propulsion fond
 51. Sajtószabadság Alapítvány (Zenta) – Fondacija za slobodu štampe (Senta)
 52. Goran Cetinic, FMO tag
 53. Građanske inicijative
 54. Građanski stav
 55. Hartefakt Fond
 56. Helsinški odbor za ljudska prava
 57. Humani centar Mitrovica
 58. Impuls – Tutin
 59. Inicijativa A11
 60. Inicijativa mladih za ljudska prava
 61. Institut za evropske poslove
 62. InTER
 63. Internet portal „Medijska kutija”, Niš
 64. Transparentnost Srbija
 65. ISAC Fond
 66. Ivana Jovanović, Forum mladih Evropskog pokreta u Srbiji (FM)
 67. Južne vesti
 68. Koalicija PreUgovor
 69. Kolubarske.rs
 70. Komitet pravnika za ljudska prava- YUCOM
 71. Konsultacije za lezbejke
 72. KRIK
 73. Libek
 74. Link plus
 75. Lokal press
 76. Milivoj Bešlin, FMO
 77. MillenniuM
 78. Mreža Nove solidarnosti
 79. Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS
 80. Ne davimo Beograd
 81. Nedim Sejdinović, újságíró
 82. Nenad Šebek, média és OCD tanácsadó
 83. Nezavisno društvo novinara Vojvodine
 84. NON-ALIGNED FILMS
 85. Nova Ekonomija
 86. Novi optimizam
 87. Novosadska novinarska škola
 88. Novosadski humanitarni centar
 89. NUNS
 90. NVO Aktiv
 91. Odbor za ljudska prava Negotin
 92. Odbor za ljudska prava Niš
 93. PATOS, Smederevo
 94. Podrinjski Antikorupcijski Tim Pakt
 95. Proaktiv
 96. Protecta
 97. Radio Zlatousti
 98. Regionalna informativna agencija JUGpress
 99. Rekonstrukcija Ženski fond
 100. Re-Kraft
 101. Remark DPCM
 102. Res Publuca Kragujevac
 103. Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda
 104. Sanja Ivačić, FMO
 105. Slavica Stojanović
 106. Slavko Ćuruvija Fondacija
 107. Slobodan Georgiev
 108. Smart kolektiv
 109. Students for Liberty – Srbija
 110. Timočki omladinski centar – TOC, Zaječar
 111. Trag fondacija
 112. Udruženje „Kutija”, Niš
 113. Udruženje Fenomena
 114. Udruženje građana AIM Centar
 115. Udruženje građana za borbu protiv trgovina i svih oblika nasilja nad ženama „Atina”
 116. Udruženje građana”NE-BO” , Negotin
 117. Pakt Loznica
 118. Bečejsko Udruženje Mladih
 119. Udruženje žena Peščanik Kruševac
 120. UG Centar gradjanskih vrednosti iz Subotice
 121. Urban In – Novi Pazar
 122. Viktimološko društvo Srbije
 123. Vojvodina recommended
 124. Vojvođanski građanski centar
 125. Vukašin Obradović
 126. Zaječarska inicijativa
 127. Žene u crnom
 128. Žene za mir Leskovac
 129. Nacionalni konvent o Evropskoj uniji
 130. Centar za istraživanje u politici Argument
 131. Mreža za politike prema drogama u jugoističnoj Evropi
 132. Partneri Srbija
 133. Alternativni centar za devojke
 134. Nacionalna koalicija za decentralizaciju
 135. Odbor za ljudska prava Valjevo
 136. Asocijacija medija
 137. Peščanik
 138. Fondacija Jelena Šantić
 139. Žensko udruženje kolubarskog okruga
 140. UG Ravangrad
 141. UG Kreni-Promeni
 142. Centar modernih veština

 

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd