Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Akár a civileket támogató határon túli és külföldön élő magyarokat is listázhatja a Fidesz civil törvénye

Ez a cikk több mint 7 éves.

Szerdán kerül a parlament elé a civil törvény. Akinek kétsége van afelől, hogy ez a törvény egy politikailag motivált kreálmány, annak csupán végig kell néznie, milyen erősen gumi-jogszabályról beszélünk. Ugyanis a törvény több pontjának jelenlegi formájáról több általunk megkérdezett jogász sem tudja megmondani, milyen hatással jár majd.

img_9520_focuspoint_926x504.jpg

(Fotó: Végh László / Magyar Nemzet)

A törvény lényege, hogy az a szervezet, amely legalább 7,2 millió forintnyi külföldi támogatást kap közvetve vagy közvetlenül, külföldről finanszírozott szervezetnek számít. Ezeknek a szervezeteknek online (a törvény szövege szerint, például, a Facebook-oldalukon is) jelezniük kell ezt a státuszt, a hivatalos papírjaikba is bekerül, és ha elmulasztanak mindennek eleget tenni, illetve a hatóságot értesíteni a 7,2 millió forint külföldi támogatás meglétéről, akkor megszüntethetőek. Emellett pedig nyilvánosságra kell hozniuk, kik támogatják őket külföldről.

Mi az a külföldi támogatás?

Csakhogy a törvény egyszerűen nem írja le, mit jelent a külföldi támogatás. Se azt pontosan, hogy mire értendő a közvetve vagy közvetlenül. Nem egyértelmű, hogy az utalás helye, vagy az utaló személye határozza-e meg azt, hogy a támogatás külföldi.

A valószínűbb verzió az, hogy az utalás helyét tekintik külföldinek majd. Hiszen nehéz megmondani egy PayPal-fiók vagy egy bankszámla alapján, hogy milyen állampolgársága van az utalás feladójának. Ez a verzió viszont azt jelentené, hogy számos magyar állampolgár utalása külföldinek számít majd.

Hiszen ha valaki Londonban él és nincs hazai bankja, akkor külföldi bankból kell utaljon.

Ezzel pedig nem csupán az a probléma, hogy ellentétes a törvényalkotó szándékával (kivéve persze, ha a törvényalkotó szándékának nem azt gondoljuk, hogy rögtön kicsinálja a civil szférát, mert akkor egyezik), hanem az is, hogy a 7,2 millió forintnyi külföldi támogatást elért szervezetek esetében minden magyar támogatónak, aki külföldről utal, nyilvánosságra kerül a neve, és ezáltal ő is megbélyegződik.

Persze lehetséges, hogy nem ez lesz a helyzet, és állampolgársághoz, illetve bejegyzés helyéhez fogják kötni a külföldi támogatás tényét a törvényben, vagy valamely végrehajtási rendeletben. De erről ma még nem tudunk semmit, mert a törvényalkotó Fidesz nem mond semmit. Nyilván nem véletlenül.

Kattints, és kövesd a Kettős Mércét, hogy ne maradj le egyetlen hírről sem!

Mi az a közvetett?

Ugyanennyire érdekes és definiálatlan a közvetett utalás helyzete, mert ezt sem írja körül a jogszöveg. Csupán azt mondja ki, hogy EU-s pénzeknél jöhet a közvetett utalás, ami azért vicces, mert eszerint például az, amit a magyar állam oszt szét, az jó EU-s pénz lesz, amit az EU közvetlenül ad, rossz EU-s pénz – márpedig, ha a korrupciós faktort nézzük, ez azért pont nem így van. Vagy mi történik, ha Soros György odaad a haverjának 2 millió forintot, hogy utalja már át a CÖF-nek, az beleszámít-e a rendszerbe? És mi alapján kívánja ezt nyomon követni a magyar állam, és mi alapján várja el, hogy nyomon kövessék a civil szervezetek?

Mi van a pénzügyi közvetítőkkel?

A jelenlegi szövegben persze nem csak ez a probléma. Kérdés, hogy ha valaki külföldi pénzügyi szolgáltatót, mondjuk PayPalt vesz igénybe, akkor az őt utalása, amely átfut a PayPal rendszerén, és a PayPaltől hívják le, az külföldi támogatásnak minősül-e majd. És ha igen, akkor a PayPalt kell majd nyilvánosságra hozni, mint utaló fél, vagy az egyes személyeket, akik a PayPalen keresztül utalnak? De az is nagyon könnyítené a 7,2 millió forintos határérték elérését, ha a PayPal külföldi támogatásnak számítana. A Kettős Mércét működtető civil szervezetnél, a Kettős Mérce Egyesületnél, például, valószínűleg összejönne kisadományokból a 7,2 millió forint, miközben csak és kizárólag az állampolgárok kisadományaiból működünk, nincs nagy külföldi támogatónk.

Ez a törvény több mint rossz

Tehát ha végignézzük a civil törvényt, azt láthatjuk, hogy az egész egy politikai megmondásra épül, az állítólagos ellenség kijelölésére, de rendes végiggondolás nélkül. Ha így, ebben a formában fogadnák el a jogszabályt, olyan szervezetek is belekerülnének a külföldről támogatott szervezet billog alá, mint Orbán focicsapatának, a Puskás Akadémiának az alapítványa, vagy az Ökumenikus Segélyszervezet, és könnyen lehet, hogy egyszerű magyar állampolgárok is listázás alá kerülnének azért, mert, mondjuk, az Ökumenikus Segélyszervezetet támogatják Londonból.

Kövesd a szerző bejegyzéseit a Facebookon is!

Ez a cikk eredetileg a Kettős Mércén jelent meg, de áthoztuk a Mércére, hogy itt is elérhető legyen.