Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Győzött a jobboldal Szerbiában a parlamenti választásokon, Šešelj vajdáék nem jutottak be

Ez a cikk több mint 3 éves.

A várakozásoknak megfelelően, fölényes győzelmet aratott a felmérések szerint az Aleksandar Vučić elnök vezette Szerb Haladó Párt (SNS) a vasárnapi szerbiai országgyűlési választásokon. Az SNS a voksok 63,4 százalékával kényelmes többségbe kerülhet a parlamentben.

Az SNS koalíciós partnere, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) is erősödött valamennyit, de másodikként így is jócskán lemaradva az SNS-től, összesen 13,3 százalékot szerezhetett.

A nagy ellenzéki pártok a Szövetség Szerbiáért (SZS) nevű platformba tömörülve tüntetőleg bojkottálták a választást.

A háborús bűnökért Hágában egyszer már elítélt Vojislav Šešelj által vezetett szélsőségesen nacionalista Szerb Radikális Párt a Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID) és az Ipsos közvélemény-kutató adatai szerint nem ugrotta meg a 3 százalékos bejutási küszöböt, egyelőre úgy tűnik, hogy egyedüli ellenzékiként a Szerb Hazafias Szövetség (SPAS) került be a törvényhozásba választások útján.

A SPAS egy populista jobboldali párt, amelyet  Aleksandar Šapić, korábbi szerb válogatott vízilabdázó vezet.

A választást eredetileg április végén tartották volna Szerbiában, azonban a koronavírus-járvány miatt elhalasztották azt. Az ellenzéki pártok többek között a sajtószabadság helyzete és a demokratikus intézmények leépítése miatt tiltakoztak. Előbbivel kapcsolatban az Európai Bizottság is kifejezte 2019-ben súlyos aggodalmait egy jelentésében.

A szerbiai választások tétjéről, a Vučić-kormányzat népszerűségéről és Szerbia bebetonozódott 90-es évekbeli politikai képéről Losoncz Márkkal beszélgetett Kocsis Árpád nem régen a Mércén.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd