Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyre több az újságírók elleni erőszak a szerbiai tüntetéseken

Ez a cikk több mint 3 éves.

Bár összességében már inkább csendesnek és békésnek nevezhető napokon van túl a meglehetősen heves kedd és szerda után a szerb főváros, a tüntetések továbbra is folytatódtak a belgárdi parlament épülete előtt.

Mint ismert, a tüntetések az után robbantak ki, hogy Aleksandar Vučić elnök kedden kijárási korlátozást jelentett be a hétvégére a koronavírus terjedésére hivatkozva. A bejelentéskor az elnök sokak szerint arrogáns stílusban, az embereket hibáztatva beszélt a járvány kiújulásáról. Eközben a szerb ellenzék szerint a kormány direkt manipulálta a járvánnyal kapcsolatos információkat annak érdekében, hogy meg lehessen tartani a június 21-i parlamenti választásokat – amik minden bizonnyal hozzájárultak a fertőzések számának növekedéséhez.

Noha a belgrádi tüntetések első két napjára – kedd és szerda – a rendőri brutalitás nyomta rá bélyegét, azóta – bár további tüntetésekkel, de – már összességében békésen teltek a napok a szerb fővárosban.

Fontos kitétel az, hogy összességében békésen: mint arról mi is beszámoltunk, a többség békés maradt pénteken, aztán az esti órákban a tüntetők megpróbáltak betörni a parlamentbe, mire a rendőrség válaszul egy idő után lerohanta őket. A tüntetők elbontották az Országház épülete előtti kordonokat és üvegekkel, kövekkel és füstbombákkal dobálták a rohamrendőröket, a rendőrség pedig könnygázzal válaszolt, végül pedig megrohamozták és feloszlatták a tüntetőket.

A szombati nap egyetlen erőszakos eseménye aztán nem sokkal éjfél előtt történt: ekkor fiatal férfiak, nők és gyerekek egy csoportjának mentek neki a parlament lépcsőjén álló rohamrendőrök.

A Mašina nevű szerbiai portál beszámolója szerint az előző napok tömegihez mérten kevesebben jelentek meg a belgrádi parlament épülete előtt, és ők is csak ülve, csendesen tüntettek, elhatárolódva az erőszaktól és a tüntetések vezetését magához ragadó szélsőjobboldaltól.

A Mašina cikke szerint a demonstrációkat egyértelműen a szélsőjobboldali narratívák dominálják, ami részben az ellezék, elsősorban az Szövetség Szerbiáért nevű ellenzéki tömörülés szervezett jelenlétének hiánya miatt alakult így.

A regnáló hatalommal szemben álló Ne da(vi)mo Beograd kezdeményezés (Ne fojtsuk meg (Nem adjuk) Belgrádot) jelenlévő képviselői megismételték, hogy elítelik az erőszakos demonstrációt, hozzátéve, hogy „különbséget kell tenni az elnyomott emberek erőszakos fellépése, a rendőrség elleni védekezés, az emberi méltóságteljes élet védelme és aközött, hogy az a hatalom lép fel erőszakosan, amely elvitte az egészségügyet, az oktatást és a szociális biztonságot”.

A Ne da(vi)mo Beograd vezetői arra is újra felkérték a parlament előtt jelenlévőket, hogy tartsák tiszteletben az egészségügyi intézkedéseket, és viseljenek maszkot.

Vladimir Rebić belgrádi rendőrfőkapitány vasárnap reggel arról számolt be, hogy szombat este összesen 42 embert tartóztattak le vandalizmus miatt.

A KRIK  nevű portálújságírója, Vesna Radojevic arról számolt be a tüntetések kapcsán, hogy az újságírókkal szembeni agresszió észrevehetően nagybb méreteket öltött a tüntetéseken.

Mint írta, általában maszkot viselő idegenek támadnak a sajtó munkatársaira, és durva fenyegetések mellett követelik, hogy ne filmezzék őket, ami szerinte nagyon nehéz helyzetet a média munkatársai számára.

Szombat este az N1 televízió szerint egy ismeretlenekből álló csoport elkobozta a NIN nevű lap újságírójának, Vuk Cvijićnek a telefonját, és törölték  a róluk készített felvételeket, majd visszaadták a telefont a zsurnalisztának. A főváros mellett vidéken, Újvidéken is tüntetők támadtak újságírókra: itt a szerb köztelevízió riporterével erőszakoskodtak.

Nemcsak a tüntetők egy része volt erőszakos eddig a demonstrációk során:  A BIRN nevű, szerb tényfeltáró újságírokból álló hálózat eddig eddig több mint 26 rendőri támadást jegyzett fel a tiltakozókkal szemben, ideértve az újságírókat érintő erőszakot is, míg a Szerbiai Független Újságírók Szövetsége (NUNS) összesen 21 támadást  – ezek között rendőri és tüntetők által elkövetett erőszak is van -rögzített az újságírók ellen az elmúlt napok tiltakozásai során.

(Mašina )

Címlapkép: Tüntetés 2020. július 11-én a szerb parlament épülete előtt. Forrás: https://twitter.com/KRIKr