Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több száz tüntető próbált betörni a szerb parlamentbe, a rendőrség lerohanta őket

Ez a cikk több mint 3 éves.

Pénteken negyedik alkalommal vonultak utcára a szerbek, hogy a kifejezzék a kormánnyal szembeni elégedetlenségüket, annak ellenére, hogy Ana Brnabić miniszterelnök csütörtökön betiltotta Belgárdban a 10 főnél nagyobb gyülekezéseket. A pénteki tüntetés, ahogy a korábbi napokon is, békésen kezdődött, majd erőszakba torkollt: a tüntetők megpróbáltak betörni a parlamentbe, mire a rendőrség válaszul egy idő után lerohanta őket.

A tüntetők elbontották az Országház épülete előtti kordonokat és üvegekkel, kövekkel és füstbombákkal dobálták a rohamrendőröket, a rendőrség pedig könnygázzal válaszolt, végül pedig megrohamozták és feloszlatták a tüntetőket. Ahogy a korábbi napok tüntetései után, a közösségi médián ezúttal is keringtek a rendőri erőszakot bemutató videók:

A tüntetések az után robbantak ki, hogy Aleksandar Vučić elnök kedden kijárási korlátozást jelentett be a hétvégére a koronavírus terjedésére hivatkozva. A bejelentéskor az elnök sokak szerint arrogáns stílusban, az embereket hibáztatva beszélt a járvány kiújulásáról. Eközben a szerb ellenzék szerint a kormány direkt manipulálta a járvánnyal kapcsolatos információkat annak érdekében, hogy meg lehessen tartani a június 21-i parlamenti választásokat – amik minden bizonnyal hozzájárultak a fertőzések számának növekedéséhez.

A szerb Mašina portál szerint a kormány a kezdetektől nem megfelelően kezelte a koronavírus-járványt, nem elegendő és egymásnak ellentmondó információkkal látta el a társadalmat, ami érezhető frusztrációt és haragot okozott a vezetőséggel szemben.

Szerbiának pénteken volt az eddigi legrosszabb napja a járvány szempontjából: az országban 24 óra alatt 386 új fertőzést regisztráltak és 18-an meghaltak. Ezzel 17 300-ra növekedett a március óta megbetegedettek száma, a halottaké pedig 352-re.

Vučić a romló helyzetet úgy tűnik, részben a mindössze néhány napja tartó demonstrációkra igyekszik fogni, a Guardian tudósítása szerint ugyanis egy nyilatkozatában arról beszélt, hogy

„Azok felelőtlensége miatt vagyunk most ebben a helyzetben, akik az utcára hívják az embereket. Mindenkit arra kérek, hogy ne tüntessen, mert előbb-utóbb orvosi segítséget kell majd kérnie.”

Vučić ezen felül „színtiszta terrorizmusnak” nevezte azt, hogy tüntetők egy időre lezárták az Újvidékre vezető főutat.

Ana Brnabić miniszterelnök is „felelőtlennek” nevezte a tüntetéseket, és kijelentette, hogy néhány nap múlva látni fogják azok eredményét. Brnabić mindenkit arra kért, hogy tartsa tiszteletben a korlátozó intézkedéseket a járvány megfékezése érdekében.