Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Betiltják a 10 főnél nagyobb gyülekezést Szerbiában, ahol több napja tüntetnek a kormány ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

Zsinórban harmadik napja tartanak a szerbiai tüntetések, amelyek azután indultak, hogy ismét elkezdett növekedni az országban a koronavírussal fertőzöttek száma, így Aleksandar Vučić elnök a hétvégére kijárási korlátozást rendelt el. Habár az események hatására a döntést visszavonták, a demonstrációk így sem maradtak abba, sőt azóta a főváros mellett már Újvidéken is tüntetés tört ki.

Az emberek ugyanakkor nem amiatt mennek utcára, mert az újbóli szigorítás zavarja őket, hanem mert elegük van a kormányból. A megmozdulásokra válaszul a rendőrség brutális erőszakot vetett be, a Mérce által megkérdezett helyi újságíró szerint teljesen alaptalanul. A tüntetéshullámnak viszont nemsokára vége lehet, ugyanis csütörtökön a miniszterelnök bejelentette, hogy betiltják a fővárosban a 10 főnél nagyobb gyülekezést a vírus miatt.

A szerb Mašina portál szerint kedden Belgrádban az Országház előtt békésen gyülekeztek a tüntetők, majd egyszer csak egy csoport megtámadta Sergej Trifunović ellenzéki politikust. Ezt követően összecsapás történt kisebb társaságok és a rendőrség között, amelyre a rendvédelmi szervek az egész demonstrációval szemben brutális erőszakkal válaszoltak: nagy mennyiségű könnygázt fújtak a több ezres tömegre, majd fegyveres rendőrök és a terrorelhárítás tagjai megjelentek a helyszínen. A Mašina szerint a felvételekből egyértelműen látszik, hogy a rendőri erőszak szükségtelen volt.

A New York Times is arról ír, hogy a rendőkről olyan felvételek kerültek elő, amelyeken fegyvertelen tüntetőket vernek gumibottal, néhány elemző szerint ez a magatartás a rendvédelemtől utoljára Milošević alatt volt jellemző.

Eközben pedig Újvidéken is tüntetések kezdődtek, ahol egy csoport a közmédia székhelyének és a kormánypárt irodájának is több ablakát betörte. Az erőszak a városban akkor csúcsosodott, amikor egy másik csoport a Városházára dobott köveket, szemeteskukákat és Molotov-koktélokat, de a rendőrség valamiért őrizetlenül hagyta az épületet, és inkább azoknak a tüntetőknek eredt a nyomába, akik már hazafelé tartottak. Rájuk szintén könnygázt fújtak, illetve többeket letartóztattak.

Juhász András, a Mašina munkatársa a Mércének elmondta, nem tudják, miért érzik szükségesnek a hatóságok az erőszakot, a nem békés, feltehetőleg szélsőjobboldali csoportok nagyon kevesen vannak, így lehetne ezt másképp is kezelni.

Szerinte a legvalószínűbb magyarázat az lehet, hogy a hatalom így akarja az emberekbe a félelmet táplálni, és hogy a szélsőjobboldal vandalizmusát a kormánypárt majd az ellenzék lejáratására fogja felhasználni.

A Népszava úgy tudja, a szerb rendőrkapitányság szerint eddig több mint 60-an megsebesültek, ebből mintegy 43 rendőr. A tüntetéseknek ugyanakkor nemsokára gátat szabhat, hogy Ana Brnabić miniszterelnök csütörtökön bejelentette, betiltják a 10 főnél nagyobb gyülekezést Belgrádban, noha a kormány szerint nem a tüntetések miatt, hanem hogy megfékezzék a vírust a további terjedéstől.

Ennek értelmében egyébként a kávézóknak, plázáknak és más, zárt helyiségben lévő üzleteknek is rövidített nyitva tartásra kell átállnia – írja az AP hírügynökség.

Tényleg a kijárási korlátozás dühített fel egy ekkora tömeget?

Ivan Zlatić, a szociáldemokrata párt elnöke a szerb portálnak elmondta, szerinte a tüntetők kevésbé az újbóli lezárások miatt dühösek, az elégedetlenséget inkább az okozza, hogy Vučić arrogáns stílusban, az embereket hibáztatva beszélt a járvány kiújulásáról.

Ráadásul az ellenzék szerint a kormány manipulálta a hivatalos járványügyi adatokat annak érdekében, hogy lefújhassák a veszélyhelyzetet és megtarthassák a június 21-i parlamenti választásokat. Feltehetően ez is hozzájárulhatott az esetszámok drasztikus növekedéséhez, így kizárólag a népre testálni ennek a felelősségét helytelen.

Noha márciusban Szerbia kivételesen szigorú korlátozásokat vezetett be a járvány terjedésének megfékezéséért, ahogy közeledett a választás, májusban hirtelen oldották fel a tilalmakat.

„Amikor előnyös nekik, mert választást kell tartani, akkor nincs koronavírus. Futball- és teniszmeccseket rendeznek, aztán emiatt most tele a kórházak” – fogalmazott a New York Times-nak egy szerb tüntető.

Jelenleg az országban 17 ezer koronavírusos beteget azonosítottak, a fertőzések száma pedig naponta 200-300-zal nő június vége óta, miközben alig egy hónapja még csak 10-15 fővel emelkedett a napi esetszám.

Sokak szerint azonban nem csak az az alapja a tüntetéseknek, hogy a kormány rossz döntéseket hozott a járványhelyzetről, hanem úgy általában elegük lett a korrupt, autoriter vezetésből. A Mércének nyilatkozó Juhász András szerint a koronavírus által kiváltott krízis és annak kaotikus kezelése csak erősítette az egyébként is erős társadalmi szorongást.

„Amikor ilyen erők hatnak egy embertelen politikai-gazdasági rendszer felszínén, akkor, azt hiszem, egy roppantul feszült és törékeny helyzet áll be” – mondta el a Mašina munkatársa.

A Mércén terjedelmes interjúban foglalkoztunk a júniusi szerb választásokkal, a cikket itt lehet elolvasni.

Címlapkép: AJ+ Twitter