Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Három osztrák húsfeldolgozóban is találtak koronavírussal fertőzött munkásokat

Ez a cikk több mint 3 éves.

Első tesztelések során mintegy tucatnyi koronavírus-fertőzöttet találtak három húsfeldolgozó üzemben Ausztriában a helyi hatóságok. A fertőzésekről szóló sajtóértesüléseket Felső-Ausztria szövetségi államának járványügyi kríziscsoportja erősítette meg.

A Ried im Innkreis-i kerületben található egyik üzem dolgozói közül eddig heten igazolt COVID-fertőzöttek, a braunaui kerület 2, míg a Riedtől délre fekvő Wels-Landban 3 betegről tudnak.

A gyárakban dolgozók tesztelése és a kontaktkutatás folytatódik a hétvége folyamán, a hatóságok szerint más húsfeldolgozók nem érintettek a járványban egyelőre. A kríziscsoport szerint valószínűleg nem lesz szükség gyárleállításokra.

Ahogy arról korábban, többször is beszámoltunk, Németország és Nyugat-Európa több nagy húsüzemében is járványgócok alakultak ki. Április végén kétszáz román vendégmunkás betegedett meg Baden-Württemberg tartomány egyik városában, Birkenfeldben. Május közepén az észak-rajna-vesztfáliai Coesfeldben 200, többnyire román, bolgár és lengyel munkásból 151-en fertőződtek meg koronavírussal egy üzemben, 13-an kórházba kerültek.

A körülmények szinte ugyanazok: túlzsúfolt, omladozó barakkok, nehezen hozzáférhető egészségügy, telepakolt szolgálati buszok munkába menet.

Legutóbb, június 23-án egy egész német járásban, Güterslohban vezették be újra  a korlátozásokat, miután ott az egyik húsüzem dolgozói közt 1550 fertőzöttet találtak és az összes munkást, 6500 embert helyeztek karantén alá.

A Tönnies-holding – a sertésfeldolgozás németországi piacvezetőjének- gyárában történt az eset, ennél a cégnél dolgozik a Deutsche Welle-nek nyilatkozó munkás is.

A cégnél akkora bajok vannak, hogy már a német munkaügyi miniszter Hubertus Heil is felszólította annak vezetését, fizessenek kártérítést a koronavírus károsultaknak.

A nyugati centrumországok perifériás munkaerő igényét a koronavírus járvány minden eddiginél jobban előtérbe helyezte: az ausztriai Burgenlandban ingyenes szállással és egyéb kedvezményekkel igyekezték a Magyarországról ingázó ápolókat maradásra bírni, Nagy-Britanniában iparági számítások szerint 90 ezer mezőgazdasági munkás hiányzik a rendszerből (az eddig a szektorban dolgozók nagy része Romániából és Bulgáriából érkezett).

Németországban mindkét említett ágazat megszenvedi a járványt – kb. 300 ezer ápolásra szoruló német állampolgárt látnak el kelet-európai (többnyire lengyel) gondozók, míg a mezőgazdaságban szintén 300 ezer kelet-európai munkás dolgozott tavaly. A német sajtóban kisebb pánikot is kiváltott a kelet-európai gondozók és mezőgazdasági idénymunkások kiesésének veszélye.

(Krone.at)
(Kiemelt képünk illusztráció)