Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kelet-európai munkaerő hiánya miatt zöldség és gyümölcs nélkül maradhat Nagy-Britannia

Ez a cikk több mint 3 éves.

Sürgősen 90 000 munkásra van szüksége az Egyesült Királyságnak a termények betakarításához, különben elfogyhatnak a zöldségek és a gyümölcsök az áruházak polcairól – figyelmeztet egy brit nemzetközi-munkaerő közvetítő szervezet.

A következő hetekben érésnek induló spárga és babfélék, április elején az uborkafélék, májusban a „puha gyümölcsök, mint eper, áfonya és az egész évben termő paradicsomok betakarításához már most szükség lenne a munkásokra. A legtöbben az EU keleti régiói mellett Oroszországból, Ukrajnából, Fehéroroszországból, Moldovából és Grúziából érkeznek az idénymunkákra.

Azonban az EU-n kívüli országok koronavírus terjedését megelőző határzárai miatt csupán Bulgáriából lehet számítani beutazó munkásokra, itt ugyanis a mezőgazdasági dolgozók a szabad mozgáshoz szükséges „kulcs-munka” kategóriába esnek.

Azonban a legtöbb légitársaság is beszüntette a nemzetközi járatait, ezért a brit kormány, együttműködésben az ország mezőgazdasági dolgozóit és munkáltatóit tömörítő szervezetekkel, charterjáratokkal szállítanák be az olcsó kelet-európai munkaerőt. A probléma már a Brexit miatti bizonytalan helyzet és az említett országokban növekvő életszínvonal- és munkaviszonyok javulása miatt, a világjárvány kitörése előtt is jelen volt.

Most a koronavírus hatásainak köszönhetően azonban az eddiginél is égetőbbé vált az olcsó félperifériáról érkező munkások hiánya, amit egyrészt a fejenként nagyjából 250 fontba kerülő különjáratokkal, másrészt a vendéglátásban munkájukat elvesztő, nagyrészt szintén kelet-európai dolgozókkal töltenének fel.

A szigetország gyümölcsszedését már tavaly is 98%-ban az országon kívülről, elsősorban Kelet-Európából érkező idénymunkások végezték.

Nem a mezőgazdaság az egyetlen ágazat nyugaton, ami küzd az olcsó kelet-európai munkaerő hiánya miatt kialakult problémákkal: a gondoskodási és ápolási munkákat is túlnyomórészt kelet-európai nők végzik ezekben az országokban.

(Guardian)

Címlapkép: WikimédiaCommons